Reacties op: omgevingswet gefundeerd op vertrouwen http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2012/04/05/omgevingswet-gefundeerd-op-vertrouwen/ Paulus Jansen Tue, 07 Nov 2017 18:59:38 +0000 http://wordpress.org/?v=2.9.2 hourly 1 Door: roland http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2012/04/05/omgevingswet-gefundeerd-op-vertrouwen/comment-page-1/#comment-134776 roland Sat, 07 Apr 2012 13:44:43 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/?p=24188#comment-134776 "fenomeen saldering ... luchtkwaliteit. Als je ergens een project wil realiseren dat de lokale luchtkwaliteit verslechterd mag je dat tóch doen als er elders in de regio compensatie plaats vindt". Als de overheid ook zorgt voor zo'n verbetering is er winst. Nu zie je nooit "saldering", waarom? "niet in betekenende mate" heet de wettelijke mogelijkheid om 3% meer te mogen vervuilen. Daar heb je geen saldering voor nodig en zonodig deel je je vervuilend megaprojekt op in delen om onder die grens te blijven. Verbazend dat nog steeds naar een saldering wordt verwezen, die in de praktijk geen betekenis heeft. Anders graag voorbeelden! “fenomeen saldering … luchtkwaliteit. Als je ergens een project wil realiseren dat de lokale luchtkwaliteit verslechterd mag je dat tóch doen als er elders in de regio compensatie plaats vindt”.

Als de overheid ook zorgt voor zo’n verbetering is er winst. Nu zie je nooit
“saldering”, waarom? “niet in betekenende mate” heet de wettelijke mogelijkheid om 3% meer te mogen vervuilen. Daar heb je geen saldering voor nodig en zonodig deel je je vervuilend megaprojekt op in delen om onder die grens te blijven.

Verbazend dat nog steeds naar een saldering wordt verwezen, die in de praktijk geen betekenis heeft. Anders graag voorbeelden!

]]>
Door: Paulus Jansen http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2012/04/05/omgevingswet-gefundeerd-op-vertrouwen/comment-page-1/#comment-134762 Paulus Jansen Sat, 07 Apr 2012 08:57:13 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/?p=24188#comment-134762 @1, Ik heb nog geen standpunt bepaald over het wetsvoorstel (kan ook moeilijk: dat is er nog niet) en sluit helemaal niet uit dat wij aan het eind van de rit nog voor gaan stemmen. Maar er lijkt mij alle aanleiding voor een kritische opstelling. Vrijwel zeker zal toegewerkt worden naar een raamwet, waarbij zoveel mogelijk van de inhoud in lagere regelgeving geregeld wordt, bij voorkeur zonder voorhang (= bemoeienis vooraf) van de Tweede Kamer. Dan is het een riskante strategie om al te mild te zijn op basis van mooie PR-verhalen en vergezichten die nog niet vertaald zijn in harde regels. @1,
Ik heb nog geen standpunt bepaald over het wetsvoorstel (kan ook moeilijk: dat is er nog niet) en sluit helemaal niet uit dat wij aan het eind van de rit nog voor gaan stemmen. Maar er lijkt mij alle aanleiding voor een kritische opstelling. Vrijwel zeker zal toegewerkt worden naar een raamwet, waarbij zoveel mogelijk van de inhoud in lagere regelgeving geregeld wordt, bij voorkeur zonder voorhang (= bemoeienis vooraf) van de Tweede Kamer. Dan is het een riskante strategie om al te mild te zijn op basis van mooie PR-verhalen en vergezichten die nog niet vertaald zijn in harde regels.

]]>
Door: Ir. D. van der Drost http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2012/04/05/omgevingswet-gefundeerd-op-vertrouwen/comment-page-1/#comment-134711 Ir. D. van der Drost Fri, 06 Apr 2012 14:02:19 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/?p=24188#comment-134711 Ik ben zelf heel sceptisch over het afbraakbeleid van dit kabinet. Alle zachte waarden op het gebied van milieu en natuur worden verkwanseld. Beroepshalve hou ik mij bezig met het milieu en bouwrecht op gemeentelijk niveau en heb ik mij verdiept in de kabinetsnotitie over het omgevingsrecht. Het moet uiteindelijk natuurlijk nog allemaal vertaald worden in wetsteksten en dan moet het allemaal nog blijken, maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik wel enthousiast was over dit verhaal. Het kan een aantal huidige knelpunten in mijn gemeentelijke praktijk wel helpen oplossen en ik denk dat er voor milieu en natuur ook goede aangrijpingspunten liggen. Valt me alles mee van Rutte cs.. Ik ben zelf heel sceptisch over het afbraakbeleid van dit kabinet. Alle zachte waarden op het gebied van milieu en natuur worden verkwanseld. Beroepshalve hou ik mij bezig met het milieu en bouwrecht op gemeentelijk niveau en heb ik mij verdiept in de kabinetsnotitie over het omgevingsrecht. Het moet uiteindelijk natuurlijk nog allemaal vertaald worden in wetsteksten en dan moet het allemaal nog blijken, maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik wel enthousiast was over dit verhaal. Het kan een aantal huidige knelpunten in mijn gemeentelijke praktijk wel helpen oplossen en ik denk dat er voor milieu en natuur ook goede aangrijpingspunten liggen. Valt me alles mee van Rutte cs..

]]>