Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 6 maart 2012, 14.00 uur – paulus
Categorie: milieu

Mooi: geluideisen worden onderdeel APK-keuring auto’s

JoopAtsma

Staatssecretaris Atsma van milieu neemt mijn suggestie over om geluideisen op te nemen in de APK-keuring voor auto’s, zo liet hij zojuist schriftelijk aan de Kamer weten. Het gaat hierbij met name om auto’s die (veel) meer herrie maken dan het geluidniveau waarvoor de typegoedkeuring is afgegeven.

Geachte voorzitter,

Tijdens het AO op 14 december 2011 is door het lid Jansen (SP) verzocht om schriftelijk te reageren op de vraag over de stand van zaken wat betreft de opname van geluid in de APK-keuringen. Hierover bericht ik u het volgende. Op grond van de EU-richtlijn 2010/48/EU dient een geluidparagraaf te worden geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving (Regeling voertuigen).
De richtlijn schrijft voor, in bijlage II onder het punt van overlastfactoren, dat een subjectieve beoordeling van het geluidsonderdrukkingssyssteem (de uitlaat) onderdeel dient te zijn van de APK-keuring.

Ik vraag de RDW een uitvoeringstoets te doen om na te gaan welke consequenties de richtlijn op dit punt heeft voor de uitvoeringspraktijk. Ik streef er naar de Regeling voertuigen in 2013 aangepast te hebben op basis van deze toets.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend, DE STAATSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU,
Joop Atsma

3 reacties »

 1. Stunning essay, received the pleasure of studying

  Reactie door AFCAJAX020BEEEEEEST — oktober 3, 2012 @ 9:44 pm

 2. Ik moedig dit punt erg aan! Heb een dochter die aan de rand van een nieuw verbrede snelweg woont en als de wind verkeerd staat hoor je pas goed wat een lawaai auto’s eigenlijk produceren. Dit lawaai zal niet weggaan maar alles helpt, ook op plekken waar snelwegen langs bossen lopen is dit een gungstig effect lijkt me.

  Reactie door Dagwaarde Auto — oktober 3, 2012 @ 10:01 pm

 3. Ik zou ook zeer dringend willen verzoeken om een geluids-apk voor motoren. Hartje Amsterdam / Jordaan is er dag-en-nacht veel geluidsoverlast van met name motoren. Het is voor motorrijders kennelijk sport, om op oa de lange, rechte Rozengracht het gas eens even lekker open te trekken, veel herrie met de uitlaat te maken en dan ook nog zoveel mogelijk auto- en brommeralarmen af te laten gaan.

  Welke partij gaat de politie hier tegen laten handhaven..? De SP..? Ik hoop het, het zou de leefbaarheid van de stad en onze slaap te goede komen.

  Reactie door Jordaan — augustus 12, 2013 @ 8:13 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl