Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 23 januari 2012, 21.12 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, energie & klimaat

Toezicht op veiligheid/privacy slimme meters nog een zootje

Zojuist ontving ik de antwoorden van Maxime Verhagen op mijn vragen over het toezicht op de naleving van de veiligheids- en privacyeisen, die gesteld worden aan slimme meters. Het toezicht blijkt versnipperd over twee partijen: de NMa gaat over de veiligheid, het College Bescherming Persoonsgegevens over de privacy. Maar geen van beide instellingen lijkt op dit moment al iets aan actieve handhaving te doen.


er is geen sprake van actieve controle op de naleving van veiligheids- en privacybepalingen van slimme meters

Bij de behandeling van het wetsvoorstel over de slimme meter is er flink geamendeerd op de aspecten veiligheid en privacy. Daarnaast vond de Kamer het belangrijk dat de beloofde voordelen voor de consumenten (energiebesparing, optimale inzet eigen duurzame energie) worden waargemaakt vóór de meter verplicht wordt uitgerold.

Als ik de antwoorden van minister Verhagen lees heb ik de indruk dat de boodschap van de Kamer nog niet geheel is aangekomen bij NMa en Cbp. Of geheel niet? Het is dus maar goed dat het licht voor de verplichte uitrol nog niet op groen staat. Eerst moet aan alle gestelde eisen voldaan worden, niet alleen op papier, maar ook afgedwongen via serieus te nemen handhaving.

Lees hier de antwoorden op mijn schriftelijke vragen: 20120123 ANTW ELI beheer slimme meters

2 reacties »

 1. Aan die verplichte voorwaarden voor de consument mag ook nog wel wat gedaan worden. Energiebesparing organiseer je niet door alleen die meter, een display om uit te lezen of een webportal is een must, waarbij een display real-time info geeft. Over de toegankelijkheid van eigen duurzame energie zal ik maar niet beginnen, de energieleveranciers maken er een potje van! Na de nodige jaren kunnen netbeheerders een slimme meter eindelijk uitlezen en dan lijkt het er op dat de energieleverancier de (teruglever)standen gewoon negeert, weg salderen….

  Reactie door SolarDan — januari 26, 2012 @ 9:39 am

 2. Wat mij hooglijk verbaast is dat in bijvoorbeeld Californie de smart meters al weer worden verwijderd omdat er steeds meer mensen gezondheidsklachten kregen van de HF straling die de meters afgeven. Waarom laat de politiek het dan toe dat Nederlanders wél worden blootgesteld aan deze ondingen? Wilden we niet juist de ziektekosten verlágen ipv verhogen?
  Waarom loopt Europa toch altijd tien jaar achter op de ontwikkelinge op medisch gebied? (Obesitas, diabetes en nu weer straling)
  Waarom wordt er alleen gedebatteerd over privacy?
  http://www.canadafreepress.com/index.php/article/41988

  Reactie door Monique — februari 23, 2012 @ 4:03 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl