Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 17 januari 2012, 21.51 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, milieu, verkeer

Atsma: VW retrocamper “met luchtje” kan niet geweigerd worden

De sluikimport van VW retrocampers uit Brazilië, die niet voldoen aan de Europese emissie-eisen, valt niet tegen te houden als de Engelse overheid aan die constructie meewerkt. Dat blijkt uit de antwoorden van staatssecretaris Atsma, die vorige week binnenkwamen.


O, wat is hij toch schitterend nostalgisch. Maar heeft toch een kwalijk luchtje om zich hangen.

Ik stelde Atsma schriftelijke vragen naar aanleiding van een advertentie in het Nijmeegse huis-aan-huisblad De Brug, waarin nieuwe retrocampers werden aangeboden, die via Engeland als tweedehands werden geimporteerd, om de Euro-5 eisen te ontduiken.

De antwoorden van de staatssecretaris hebben een hoog schoonpraterij gehalte. Zo stelt de staatssecretaris letterlijk: “De geïmporteerde Transporter T2 is volgens mijn informatie voorzien van een Euro 4 gecertificeerde benzinemotor. De praktijkemissies daarvan van NOx en van
fijn stof zijn vergelijkbaar met of beter dan die van een Euro 5 dieselmotor.” Beste Joop: iedere auto met een Euro-4 benzinemotor heeft lagere NOx- en fijnstofemissies dan een auto met een Euro-5 dieselmotor. Maar tóch hebben we in Europa afgesproken dat benzinemotoren moeten voldoen aan de strengere Euro-5 norm, omdat die techniek haalbaar & betaalbaar is. Het zou wel fijn zijn als een staatssecretaris milieu de eigen milieunormen enigszins serieus neemt. Of is dat teveel gevraagd?

Het lijkt me logisch dat Atsma bij de eerstkomende EU-milieuraad deze sluikroute voor import van auto’s die niet aan de milieu- of veiligheidseisen voldoen ter discussie stelt. Anders kunnen we die normen net zo goed afschaffen.

Lees hier de antwoorden van Atsma: MIL 20120109 ANTW emissienorm VW retrocamper

1 reactie »

 1. Geachte heer Jansen,

  Ik ben verbolgen te lezen dat U als volksvertegenwoordiger hier zo aandacht aan geeft. Natuurlijk heeft U een punt wanneer het gaat om de essentie van uw stelling maar als men werkelijk kijkt naar het volume te verkopen voertuigen dan zijn uw alarmerende woorden ronduit belachelijk.
  Doe liever iets aan de import van 25 jaar+ voertuigen die sinds jaar en dag geimporteerd worden om hier als alledaags voertuig gebruikt te worden. En doe iets aan ouders die hun kroost met de auto van/naar school brengen! Over fijnstof gesproken. Vwb de VW bus, het zal hier gezien de aanschafprijs gaan om hooguit een tiental stuks op jaarbasis, maar goed, dat is mijn schatting ik heb verder geen affiniteit met de importeur.

  Ik spreek hierbij de hoop uit dat wanneer de SP de verkeizingen wint U in ieder geval niet een functie zal krijgen in het te vormen kabinet. Ik vind het echt spijtig van uw kamervragen te vernemen, mijn stem is de SP in ieder geval kwijt.

  Groeten

  Reactie door Rob van Leeuwen — augustus 15, 2012 @ 9:41 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl