Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 14 december 2011, 13.37 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

UF6 mag onbegeleid over de weg

Uraniumhexafluoride, een grondstof voor de nucleaire industrie, mag in Nederland onbegeleid over de weg vervoerd worden. Dat meldt minister Verhagen vandaag.

Begin december stelde ik schriftelijke vraag na een tip van een alerte weggebruiker, die op de A73 een transport van zes trailers (volgens Verhagen: drie) met UF6 tegenkwam. De tipgever vroef zich af of dat allemaal zo maar kan. Ja dus.

Lees hier de antwoorden op mijn vragen: ELI 20111214 ANTW transport UF6

2 reacties »

 1. Verhagen’s ambtenaren lijken het maar wat druk te hebben met de door onwillige belastingbetalers gefinancierde voorbereidingen voor een nieuwe giga-stalinistische kernsplijter.

  … dus mag dat slippertje in de titel van die haastig in elkaar geflanste kamerbrief waarschijnlijk slechts als bedrijfsongevalletje worden gezien …

  “uranium hexaflouride” staat daar namelijk …

  Wikipedia leert ons over dit hoog-toxische, extreem strategische spullie:

  Uranium hexafluoride (UF6), referred to as “hex” in the nuclear industry, is a compound used in the uranium enrichment process that produces fuel for nuclear reactors and nuclear weapons. It forms solid grey crystals at standard temperature and pressure (STP), is highly toxic, reacts violently with water and is corrosive to most metals. It reacts mildly with aluminium, forming a thin surface layer of AlF3 that resists further reaction.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Uranium_hexafluoride

  Hopen maar dat er geen “bedrijfsongevalletjes” met die “steeksproefsgewijs gecontroleerde” trailers gebeuren op ’s Neerlands bomvolle autosnelwegen…

  … en dat de grootschalig gealarmeerde hulpdiensten dan niet met H2O maar met iets van aluminiumpoeder zullen gaan blussen, of zo…

  Reactie door Peter Segaar/Polder PV — december 14, 2011 @ 3:56 pm

 2. Is er ooit aan de belastingbetaler iets over gevraagd ?

  Bij dit transport dient een Nederlands sprekende functionaris aanwezig te zijn. Ik hoor hier Verhagen niet over. Ook is het vergunning nummer 2011/570-07 niet te vinden voor het vervoer over de weg op 18 november 2011. Maar er is meer aan de hand n.l:
  Hoe zit dat met de kerncentralen in Nederland.
  Kerncentrales zijn NIET verzekerbaar !
  Alle risico’s liggen bij de belastingbetaler. ref. verdragen van Parijs (1960) en Brussel (1963), resp. wet WAKO (Wet aansprakelijkheid Kernongevallen).
  Als dat het geval is dan is de overheid financieel verantwoordelijk, maar uiteindelijk zijn dit belastingcenten van de bevolking. Ergo de belastingbetaler draait op voor de kosten en zal naar mijn mening in een referendum hiervoor toestemming moeten verlenen.
  Een proefproces waardig om een referendum te eisen?

  We hebben het nog maar eens op de website onder de aandacht gebracht zie: http://herstelderepubliek.wordpress.com/2011/12/14/kernfeiten/

  Reactie door Tom Couzy — december 14, 2011 @ 4:19 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl