Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 2 november 2011, 16.10 uur – paulus
Categorie: milieu, ruimtelijke ordening, wetgeving

Omgevingsrecht opnieuw op de schop

De lagere overheden zijn nog amper bekomen van de invoering van de WABO (Wet Algemene bepalingen Omgevingsrecht) en de nieuwe Waterwet, of minister Schultz van Haegen start met een wetsvoorstel dat in één klap 60 wetten en 100 algemene maatregelen van bestuur moet vervangen: de Omgevingswet. Over het waarom debatteerde de kamercommissie infrastructuur en milieu vanmorgen met de minister.


grote ingewikkelde projecten, zoals het stationsgebied Utrecht (UCP), moeten door de Omgevingswet sneller gerealiseerd worden. Mijn ervaring is echter dat de lange doorlooptijd rond het UCP niet veroorzaakt werd door onduidelijke wetten, maar door zwalkend politiek beleid en onvoldoende draagvlak onder de bevolking

Waarvoor de wet precies in de plaats komt is op dit moment nog niet duidelijk. Om eerlijk te zijn: er is nog vrijwel niets duidelijk, behalve dat de minister deze (vermoedelijk) grootste wetgevingsoperatie uit de historie van de Tweede Kamer binnen deze regeerperiode door het parlement wil jagen.  Mooi, zo’n ambitieuze bewindsvrouw, maar zou het ook nog een beetje zorgvuldig kunnen? Voorlopig is mijn indruk dat het wetsvoorstel vooral tot doel heeft om de rode loper uit te rollen voor VNO-NCW en Bouwend Nederland.

Lees hier mijn inbreng in eerste termijn bij het debat: ROM 20111102 AO Eenvoudig Beter

NB er komt mede op mijn verzoek nog een afrondend debat, waarin ik een motie zal indienen om meer duidelijkheid te krijgen over het onderzoek en de andere bronnen, die ten grondslag liggen aan het wetsvoorstel.

3 reacties »

 1. “onvoldoende draagvlak onder de bevolking”

  Dus hoog tijd daar voor eens en altijd een einde aan te maken.

  Dit land is natuurlijk niet voor de bevolking,. Dit land en de bevolking zijn er natuurlijk voor de groot graaiers en dus moet dat wettelijk vast gelegd worden.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — november 2, 2011 @ 5:20 pm

 2. Klinkt als erg slecht nieuws. Straks moeten bewoners van alles gaan tolereren zeker. Inclusief het erbij behorende, zeer schadelijke fijnstof. Hele, hele slechte zaak!! Hier hebben we te maken met een drukke in- en uitvalsweg, de HSL die steeds drukker wordt en nog een busbaan die zeker ook een in- en uitvalsweg gaat worden.
  Er wonen zowel huurders als kopers langs deze opstapeling van verkeersaders.

  Reactie door L.M. Lembeck — november 2, 2011 @ 5:49 pm

 3. eerst de oorzaken van trage besluitvorming aanpakken. De lsp afschaffen. Dit geeft alleen maar problemen. Voor de aanvrager, derden en de leefomgeving.

  Reactie door Christa Lagerweij-Duits — november 3, 2011 @ 8:36 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl