Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 1 november 2011, 16.56 uur – paulus
Categorie: Algemeen, wetgeving, wonen

Stemmingen Bouwbesluit: megasucces SP

De stemmingen over het Bouwbesluit 2012 waren een megasucces voor de SP en een gevoelige pedagogische tik voor minister Donner. Donner wees afgelopen jaar categorisch alle kritiek tegen zijn rammelende invoeringsstrategie voor het nieuwe Bouwbesluit van de hand. Dat leverde veel irritatie op bij oppositie- én coalitiewoordvoerders. Die zich uiteindelijk vertaalde in een stevige correctie van het beleid.

strengere isolatie-eis woningen: goed voor milieu en portemonnee bewoner

Mijn grootste winst is het aannemen van motie 32757 nr.8, waarin de isolatie-eis (Rc) voor nieuwbouwwoningen wordt aangescherpt van 3,5 naar 5. Dat scheelt in het eerste jaar zo’n tien miljoen kuub gas, en daar komt ieder jaar tien miljoen kuub bij. Projectontwikkelaars waren mordicus tegen de aanscherping, omdat de Energie Prestatie Coefficient hen de vrijheid geeft om te kiezen voor energiezuinige installaties in plaats van voor schilisolatie. Dat is goedkoper qua investeringskosten, maar slecht voor het milieu en slecht voor de portemonnee van de toekomstige bewoner/gebruiker. Na vier jaar aanpraten tegen vier ministers (Vogelaar-Van der Laan-Van Middelkoop-Donner) lukte het om een meerderheid voor een aanscherping van de nieuwbouwnorm te organiseren. Natuurlijk ben ik ook voor aanscherping van de norm voor verbouwingen en bestaande gebouwen, daar was op dit moment nog geen steun voor.

Ik ben niet optimistisch over de kwaliteit van het nieuwe Bouwbesluit, verwacht dat er de nodige kinderziektes aan het licht komen die snel gerepareerd moeten worden. Daarom is het mooi dat de motie Jansen-Monasch is aangenomen, die regelt dat spoedeisende reparaties zo snel mogelijk door de Kamer geloosd kunnen worden. Maar de Kamer wél het laatste woord houdt (“voorhang”) over eventuele wijzigingen.

Dan had ik samen met Jacques Monasch een motie ingediend om tempo te maken met experimenten waarbij het preventief toezicht op het Bouwbesluit door de gemeente vervalt, in combinatie met de (nieuwe) verplichting voor een verzekerde garantie. Dat geeft de opdrachtgever de zekerheid dat eventuele gebreken, ook verborgen gebreken, hersteld worden. Zelfs als de aannemer omvalt.

Ook mijn collega’s haalden een aantal moties binnen waarbij ik nauw betrokken was. Een verslechtering van de eisen aan doorvalbeveiliging (bij ramen e.d.) voor kinderen -onder het motto “moeten de ouders maar beter opletten”- gaat dankzij een motie van Bas Jan van Bochove (CDA) niet door. PVV-woordvoerder Eric Lucassen kreeg een meerderheid voor twee moties over de luchtkwaliteit in scholen en de geluidisolatie binnen woningen, waar ook mijn naam onder stond.

Wat mij betreft zou Donner er verstandig aan doen voortaan wat eerder en beter te luisteren naar de wensen van opdrachtgevers in de bouw, bewoners en de Tweede Kamer. En zijn oren wat minder te laten hangen naar de bouwlobby.

5 reacties »

 1. Paulus misschien hoort dit hier niet echt, maar als je verbeterde isolatie van belang vind dan staat het volgende er zeker naast.

  Men promoot steeds harder de elektrische auto en de hybride, zogenaamd wegens het gunstige effect op het energie gebruik en dus op de CO2 uitstoot.

  Volgens mij klopt daar niets van, of er zijn na mijn pensionering totale veranderingen in de onderhavige natuurkunde opgetreden die mij zijn ontgaan.

  Voor deze automobielen moet elektriciteit worden opgewekt.

  Het rendement van een Steg eenheid, die zijn er helaas niet zo veel, is pak weg 59%

  Het rendement van een combieenheid, De verbrandingslucht wordt voorverwarmd door een gasturbine, is 45%,

  ( Het rendement van een moderne kolencentrale is maar 35%, maar dat laat ik maar voor wat het is)

  Het rendement van een auto met moderne verbrandingsmotor is 15% Het rendement van een elektrische auto sec is 10%

  Echter bij de elektrische auto zul je toch rekening moeten houden met de reeds benodigde verliezen bij de productie en dan komt het rendement, als alles via Steg zou worden opgewekt op 5,9% ( auto met verbrandingsmotor 15%). En als het wordt opgewekt met een combi eenheid wordt het nog erger en wel 4,5%.

  Kortom voor zover ik het kan overzien is het promoten van de elektrische auto en de hybride auto het stimuleren van energie verspillen onder het mom van het milieu sparen. Deze automobielen verhogen volgens mij de uitstoot van CO2 aanmerkelijk ten opzichte van de moderne verbrandingsmotoren.

  Mensen als Wubbo Ockels, zouden toch beter moeten weten, echter krijg ik de indruk dat dit soort mensen populair wordt gevonden en dus kennelijk onvoorwaardelijk worden geloofd.

  Ik heb Ockels ooit ergens, ik meen op TV, desgevraagd horen beweren, jawel maar dat moet dus een stimulans zijn op tot een voortvarende inzet van stromingsbronnen te komen, op zich is het juist dat je dan beter dit soort automobielen kunt gaan gebruike. Echter ik weet zeker dat dit uiteindelijk zal leiden tot de roep om Kernenergie. Immers die stromingsbronnen zijn nog lang niet voldoende gerealiseerd en met deze slechte rendementen zal de vraag naar elektriciteit met rasse schreden toe nemen.

  Of zie ik dit nu allemaal totaal verkeerd?

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — november 1, 2011 @ 9:33 pm

 2. Beste Paulus,

  Mijn felicitaties met het aangenomen krijgen van de motie(s). Nu moet er nog iets worden gedaan aan de gemeentelijke welstandscommissies. Want.. als ik mijn bestaande huis extra zou willen isoleren zodat ik van Rc=2,5 naar Rc=5,0 wil gaan, is de makkelijkste oplossing voor mij een gevelpanelen systeem gebruiken en die tegen de bestaande buitenmuren aanzetten. Echter, dat wijzigt het aanzicht van het huis… en dat levert meestal geen bouwvergunning op. M.i. zouden alle welstandcommissie moeten worden opgeheven,en zouden de gemeentes alleen nog mogen kijken of de bouwaanvraag aan het Bouwbesluit voldoet.

  Reactie door Martinus Zaalderbos — november 5, 2011 @ 10:29 pm

 3. Dit is geweldig nieuws. Zoals zo vaak zijn goede ideeën gemakkelijk te implementeren en hebben ze een groot effect. Nu nog een vergelijkbaar idee voor de bestaande bouw. Want er zijn nog steeds ruim 2 mio huizen zonder spouwmuurisolatieen bijna 4 mio zonder vloerisolatie. Die bewoners willen toch ook meer comfort en lagere energielasten?

  Reactie door Peter van Zijl — november 7, 2011 @ 5:02 pm

 4. Beste Paulus,
  Hartelijk gefeliciteerd met deze kamermeerderheid. Ik ga ervan uit dat deze eenvoudige en effectieve regel ook door Donner in het bouwbesluit zal komen.
  De RC-waarde die in het huidige bouwbesluit zit stamt nog uit de jaren ‘80.
  De optimale waarde zit volgens een aantal deskundigen tussen 6 en 8, en er zijn al producten die boven de 10 halen. Het zou toch gek zijn als woningen die nu gebouwd gaan worden, in 2030 al weer moeten worden na-geisoleerd omdat we dan constateren dat het ‘te weinig’ was.

  Reactie door Ernst Vuyk — november 18, 2011 @ 12:17 pm

 5. We zien dat er op dit blog weinig of wel geen reacties meer komen
  , nu juist is het de tijd om te isoleren de buitenmuren kom op mensen beetje motivatie of kijk ook eens op http://www.isosun.nl

  Reactie door Peter — januari 9, 2013 @ 6:49 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl