Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 26 oktober 2011, 8.28 uur – paulus
Categorie: Utrecht

Rinda den Besten: wie is hier aan het dementeren?

25 oktober 23:20 uur. Ik kom thuis na de late stemmingen in Den Haag over het Europese steunfonds. Op de deurmat ligt een persoonlijke brief van wethouder Rinda den Besten. Ernaast ligt nog een tweede persoonlijke brief, gericht aan mijn echtgenote.


bridgers gezellig in de weer achter hun tafelscherm

Wat verschaft ons die grote eer? Mevrouw Den Besten blijkt in samenwerking met de Nederlandse Bridgebond het project “Denken en Doen” te organiseren. En mede te financieren. Inwoners van Utrecht-Zuid die behoren tot de doelgroep kunnen, naar keuze op maandagochtenden of -middagen, deelnemen aan een starterscursus bridge.

Hiermee wordt blijkens de brief ook een hoger doel gediend: “Het gaat bij Denken en Doen niet alleen om het onder de knie krijgen van het bridgespel. Minstens zo belangrijk is het leren kennen van andere leeftijdsgenoten en tegelijk de hersenen flink te trainen.” Klaarblijkelijk vreest de lijsttrekker van de PvdA bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen dat 50-plussers (de vermoedelijke doelgroep van het project) massaal bedreigd worden door dementie en wegkwijnen achter de geraniums.

Mijn observatie is dat de meeste 50-plussers in mijn wijk een baan hebben en zich hun schaarse vrije tijd vaak nog nuttig maken als bestuurslid van een vereniging of andere maatschappelijke organisatie. Ik zie deze mensen zelfs regelmatig ’s avonds gratis en voor niets folders in de bus stoppen om reclame te maken voor hun vereniging. Mooi toch?

Dat de leden van de Nederlandse Bridgebond het klaarblijkelijk te druk hebben achter hun tafelschermpjes om hun kostbare tijd te besteden aan het verspreiden van reclamefolders is nog tot daar en toe. Maar waarom zou de gemeente Utrecht vervolgens een direct-mail campagne -en naar ik vrees nog veel meer- voor de bridgeclubs moeten betalen? Wie is hier eigenlijk aan het dementeren?

2 reacties »

 1. Ha Paulus,

  Wij kregen ook twee van zulke brieven over de mat. We kunnen op maandagochtend of middag een kaartje leggen. Mooi plan toch en ook nog gesteund door onze prachtige gemeente. Briefing zal een paar centen gekost hebben, maar dan krijg je er ook wat voor. Helaas werken we beiden de hele maandag. Dat moet toch van het Kabinet?
  Wellicht kunnen we met ons vieren bridgen. Of klaverjassen als dat te hoog voor ons gegrepen is.

  Reactie door Klaas Meester — oktober 26, 2011 @ 8:46 pm

 2. Ha Paulus!
  Je bent niet de enige met een dergelijke reactie.. Meer mensen voelden zich ietwat weggezet als oud en achter de geraniums..

  Wij hebben het landelijke initiatief van de Bridgebond ondersteund door hun verzoek door te sturen naar de doelgroep (hoewel je je daar waarschijnlijk niet helemaal toe vindt behoren..). Ook ik had wat scepsis van tevoren, maar wat blijkt: massaal enthousiasme! Alle Bridgeclubs zitten nu vol.

  Maar ik ga me – ondanks alle positieve reacties – wel beraden op dit soort doelgroepenbeleid in een tijd dat iedereen tot z’n 67e moet werken..

  Vriendelijke groeten!
  Rinda den Besten

  Reactie door Rinda den Besten — oktober 31, 2011 @ 9:31 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl