Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zondag 25 september 2011, 20.07 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Rijkswaterstaat: we gaan het aanbesteden; o nee, we gaan het zelf doen

Ad van Wijk, hoogleraar aan de TU Delft, oud-bestuursvoorzitter van Ecofys en bestuurder van het Houtense duurzaam energiebedrijfje Adem, deed Rijkswaterstaat het aanbod om een al zes jaar geleden stilgelegde waterkrachtcentrale in de stuw van Hagestein (Ut) voor eigen rekening en risico te renoveren en óók nog eens een gebruiksvergoeding te betalen voor het medegebruik van de stuw. Mooie green deal? Volgens Rijkswaterstaat klaarblijkelijk niet, want ze houden al bijna twee jaar de boot af. En ondertussen gebeurt er niets.


de stuw in de Lek bij Hagestein

De Waterkrachtcentrale in de stuw van Hagestein is de oudste van Nederland, in gebruik genomen in 1958. Het vermogen bedroeg 1,8MW. Rond 2005 was de installatie vrijwel versleten. De medewerker van RWS die het beheer deed maakte een voorstel voor renovatie, waarbij ook het rendement van de centrale sterk zou verbeteren. Hij zou nu 4.000.000 kWh/jaar kunnen leveren, voldoende voor het gebruik van 1.250 huishoudens.

De directie van RWS vond de exploitatie van een waterkrachtcentrale echter geen kernactiviteit, informeerde nog bij een paar grote energiebedrijven of ze belangstelling hadden. Die vonden het project te klein. Daarop werd de centrale stilgelegd.

In 2009 hoorde Ad van Wijk over het project. Hij was net een totaalplan aan het maken om met het duurzame energiebedrijf Adem Houten zelfvoorzienend te maken met duurzame energie. Naast biogas, zonthermische en PV-panelen en windmolens zag hij brood in de waterkrachtcentrale. Tot zijn verbazing zit hij sinds die tijd te wachten op een serieuze reactie van RWS. Negen maanden na zijn eerste brief was -na enig aandringen- het standpunt: we gaan het project Europees aanbesteden. Toen vervolgens de gemeenten Houten en Vianen aanboden om het exploitatierecht over te nemen, was -wederom na lang wachten- het nieuwe idee om de exploitatie toch maar zelf ter hand te nemen. En sindsdien is er opnieuw diepe rust ingetreden.

Wat mij betreft zou de renovatie van de waterkrachtcentrale een schoolvoorbeeld kunnen zijn van een green deal: het kost de overheid geen cent, je loopt geen enkel risico, krijgt als bonus nog eens een gebruiksvergoeding, en minister Verhagen mag straks zonder een poot uit te steken 4 miljoen kWh/jaar extra duurzame stroom op zijn conto schrijven. Tel uit je winst.

Ik heb inmiddels namens een brede coalitie van alle energiewoordvoerders (behalve de Partij voor de Dieren) vragen gesteld aan staatssecretaris Atsma (verantwoordelijk voor RWS) en minister Verhagen (verantwoordelijk voor energie): ELI 20110921 SV wkc Hagestein

5 reacties »

 1. Tja nu hoor ik de laatste tijd ook over plannen voor een centrale in de stuw bij Borgharen. Echter ook over verzet, ik meen onder anderen van de PvdD, wegens het vermalen van vis, zoals paling forel, zalm, dus alles wat we graag willen behouden en of weer terug willen hebben.

  Wellicht stuit decentrale op gelijk bezwaren en is er daarom vertraging of zelfs afwijzing?

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — september 26, 2011 @ 11:01 am

 2. hoe wil je fossiele energie scheiden van duurzame energie als het door energie maatschappijen in 1 kabel wordt geleverd

  Reactie door cor swart — oktober 7, 2011 @ 8:45 pm

 3. @2 cor swart.

  Kijk dat is nog eens een goede opmerking:

  Die heb je geleend van de Essent dochter “Energie direct” neem ik aan. Die adverteren met de slogan “Stroom = Stroom”.

  EN dat is vanuit natuurkundige hoek helemaal correct.

  Het is dan ook van belang om (zeker) te weten hoe en waar de door jou in te kopen electriciteit ( en eventueel gas) wordt geproduceerd. Nu levert “Energie- Direct” volgens eigen zeggen alleen groene stroom, echter het moederbedrijf Essent is RWE. Men heeft daar geen problemen met kolen centrales en produceert ook graag middels kernenergie. En dat doet men natuurlijk niet omdat het zo leuk is, maar omdat dat geld oplevert door het aan jou te verkopen.

  Maar er is achter te komen welke leveranciers ( vaak zelfs ideëel) zelf op onderzoek uitgaan om zeker te stellen dat de energie die zij aan jou verkopen werkelijk groen is en zelfs ook niet maar een beetje bijdraagt aan het financieren van kolen en kern, zoals bij bijvoorbeeld ‘Energie-Direct” zeker het geval zal zijn. Er zijn zelfs leveranciers die hun baten aanwenden om opwekking op de “groene wijze” te ondersteunen ook als er geen subsidie wordt ingezet.

  Op de site van GreenPeace kun je ontdekken welke energieleveranciers kwa het leveren van groene energie te vertrouwen zijn:

  http://www.greenpeace.nl/campaigns/schone-energie/

  http://www.greenpeace.nl/actie/ikswitchnu/essent/?rd=ct

  Kortom, een mens kan vrij zeker weten of hij via die kabel meewerkt aan een toekomst met steeds meer kolen centrales en steeds meer kerncentrales of dat hij mee werkt aan een toekomst met duurzame stromingsbronnen als energieopwekkers.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — oktober 8, 2011 @ 3:32 pm

 4. Is dat zo bijzonder. Ze lopen keihard te schreeuwen en willen alleen iets doen als het geld oplevert. Zo niet, dan bestaat er geen interesse voor milieu verbeteringen.

  Reactie door Theo — oktober 10, 2011 @ 2:31 pm

 5. you people may not bveelie at all but i can and will tell you that between heaven and earth are things beyond the reach of ordinary man and women.you people do not know what knowledge is and you would not gain any knowledge if its not by some devine revelation.is this the book of the devil maybe but it sure as hell is not for ordinary folks like you people to read, you could not handle it any one of you, before you open the book of the devil you better make sure your in a right pad with GOD Jehova.

  Reactie door Philip — september 29, 2013 @ 4:55 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl