Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 30 augustus 2011, 21.30 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, energie & klimaat

Verhagen: honderden miljoenen euro’s voor meterhuur “weggelekt”

Vanmiddag antwoordde minister Verhagen op mijn aanvullende vragen over de veel te hoge tarieven voor meterhuur bij gas- en elektriciteitsmeters. Zijn verhullend taalverbruik kan niet verbergen dat er in de periode voor 2008 honderden miljoenen euro’s teveel betaald zijn voor meterhuur door de Nederlandse huishoudens. Dat vind ik onacceptabel.

Ik ben me nog aan het beraden om mogelijkheden om dat geld toch nog terug te halen, bv. door een lager tarief vanaf nu. Complicerende factor daarbij is dat de te hoge opbrengsten grotendeels terecht gekomen zijn bij energiebedrijven die inmiddels geprivatiseerd zijn: Essent en NUON.
Positief in de antwoorden van Verhagen is zijn verzekering dat hij de fondsvorming voor de uitrol van slimme meters vanaf nu scherp gaat monitoren en waarschijnlijk ook gaat inperken.

Maar per saldo houd ik een wrange smaak over aan de antwoorden.

Lees hier de antwoorden op mijn vragen: ELI 20110830 ANTW meettarieven2.pdf

3 reacties »

 1. Paulus, hartelijk dank weer voor de Harte Arbeit.

  Toch ff een punt. Je claimt dat de teveel betaalde woeker voor die oh zo robuuste en al eeuwen afgeschreven Ferrarisjes in ons aller meterkasten niet meer terug te halen zou zijn. Ben je nu niet in de war? Op de tariefbladen van mijn Gezegende Netbeheerder Liander (toen nog Continuon geheten) staat namelijk sinds 2005 (eerder heb ik helaas niet) al die meetdienst genoemd, en niet op de tariefbladen van “NUON Retail” en alle andere leverings-onderdelen van de holdings. En toen was er toch al een zogenaamde “Chinese Wall” tussen de netbeheerders en de leverings/productie afdelingen van de Grote Energie Holdings???? Met de bedoeling dat er geen geld (of belangen) heen en weer aan het springen waren???

  M.a.w.: dat geld moet teruggehaald worden bij de “meetdienst facturerende” netbeheerders, die tegenwoordig zulke prachtige sjieke en dure stands hebben op energiebeurzen en zo (en allerlei andere sexy, goed in de media liggende dingen doen). Want daar moet al dat fijne geld op de balans zijn gekomen. En niet op de balans van de bedrijfsonderdelen die aan het buitenland zijn verpatst (levering/productie).

  Toch? Of zie ik het verkeerd? Als ik gelijk heb, “mag” je van mij, namens 7 miljoen huishoudens, dat geld alsnog met veel trompetgeschal en het NOS Journaal op de voet op gaan (laten) halen bij de netbeheerders. Als dat je lukt, krijg jij van mij een op zonnestroom gebakken appeltaart. Niet vergeten die op te voeren op het lijstje “giften aan parlementariërs” s.v.p. Misschien dat het mag als je hem deelt met Verhagen, Rutte, Samsom, van der Ham, en noem al je energiemarkt liberalisering minnende collega’s maar op. ;-)

  Grote dank alvast!

  Reactie door Peter Segaar — augustus 31, 2011 @ 7:08 pm

 2. Leuk Paulus dat je mijn plaatje weer eens gebruikt. Houd er rekening mee dat het plaatje is gemaakt om aan te geven dat zo’n ferrarismeter terugdraait zodra de zonnepanelen gaan produceren! Die meter draait dus terug. Moet je in dat geval betalen?

  Reactie door Floris — augustus 31, 2011 @ 10:38 pm

 3. Ach, had ik nog maar zo’n meter, want nu kan ik aflezen wat ik retourlever aan het net, maar krijg er geen cent voor.

  Reactie door Ruud van der Kroft — september 2, 2011 @ 2:20 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl