Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 11 juli 2011, 21.51 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Meettarieven kleinverbruikers: EL&I geeft slechts het halve antwoord

In de energiewereld lopen nog een paar echt onafhankelijke praktijkmensen rond, die niet te beroerd zijn om hun nek uit te steken en hun mening te geven. Sjak Lomme is zo iemand. Hij schreef deze week een artikeltje in zijn online nieuwsbrief Vrijhandelsmagazine over de meettarieven voor kleinverbruikers, naar aanleiding van de antwoorden van Maxime Verhagen op mijn schriftelijke vragen. Wij zijn het eens.


de opbrengsten van de meterhuur zijn een enorme cash cow voor de netbeheerders

(bron: Vrijhandelsoptiek Week28-2011)

“Kleinverbruikers betalen te veel voor de huur van gas- en elektriciteitsmeters. De overbetalingen moeten uiteindelijk naar de kleinverbruiker terugvloeien in de vorm van meer waar voor hun geld. Met andere woorden, netbeheerders kunnen er een spaarpot mee aanleggen om de uitrol van de slimme meters mee te financieren. Over dat arrangement heeft EL&I een brief naar de Tweede Kamer gestuurd naar aanleiding van vragen gesteld door Kamerlid Paulus Jansen (SP). Daarin geeft EL&I duidelijk aan wanneer sparen omslaat naar interen. Helaas zijn de antwoorden niet volledig. EL&I laat in het midden op welk moment het ’sparen’ is begonnen. Dat doet vrezen dat kleinverbruikers honderden miljoenen Euros mislopen1).

De tarieven voor gas- en elektriciteitsmeters van kleinverbruikers zijn in de eerste jaren van deze eeuw nagenoeg verdubbeld. Tot 2008 konden de tarieven zo fors stijgen omdat de metermarkt alleen op papier een vrije markt betrof. De facto was van een concurrerende markt geen sprake. Na lang aandringen, onder andere door Paulus Jansen, is in 2007 besloten tot herregulering. Met het oog op de grootschalige uitrol van slimme meters is destijds besloten de tarieven niet terug naar een kosten-plus niveau te brengen maar de consument ‘te beschermen’ tegen prijsschommelingen omdat voorzien werd dat de slimme meters tot hogere tarieven zouden nopen. Met andere woorden: voor hetzelfde geld zouden de netbeheerders meer waar moeten gaan leveren. Feitelijk begon toen dus het sparen, al zou het de netbeheerders niet hebben misstaan om de overwinsten van de voorgaande jaren ook te oormerken als voorziening voor toekomstige investeringen.

In 2008 werden de tarieven vastgesteld op het niveau van de commerciële tarieven van 2005 plus een inflatiecorrectie. Die systematiek is nog steeds van toepassing, terwijl de kleinverbruiker geen ‘meer waar’ voor zijn geld krijgt. Om te verzekeren dat de overbetalingen voor de huidige dienstverlening voor de kleinverbruiker niet verloren gaan, is in november vorig jaar de regeling meettarieven van kracht geworden. Die regeling kent echter geen terugwerkende kracht en gaat voor gasmeters zelfs pas op 1 januari 2012 in. Derhalve ligt de vraag van dhr. Jansen voor de hand: “wat is er destijds met de netbeheerders afgesproken inzake de huurprijs van de huidige meters met betrekking tot de invoering van de slimme meter?” EL&I laat deze vraag onbeantwoord. Dat stilzwijgen is oorverdovend. Het feit dat EL&I wel de publicatie van de regeling meettarieven van eind 2010 meldt, maakt dit alleen maar erger.”

1) Algemeen Dagblad schreef op 14 juni 2011 dat consumenten 180 miljoen Euro per jaar te veel betalen. DTe meldde reeds in oktober 2006 dat meterhuren elektriciteit tussen 2001 en 2006 zonder onderliggende substantiële kostenstijgingen met gemiddeld 83% zijn gestegen. Alleen voor elektriciteit betekent dat 7 miljoen maal 12 EUR maal 5 jaar = 420 miljoen EUR. Daarenboven komen de meerkosten tijdens de jaren van stijging (2001-2005), die ongeveer 100 miljoen EUR bedragen.

UPDATE 14-7, 15:34

Lees hier de antwoorden op mijn eerste serie schriftelijke vragen: EZ 20110707 ANTW meettarieven

Naar aanleiding van de antwoorden heb ik op 13 juli een serie aanvullende vragen gesteld: EZ 20110713 SV meettarieven

UPDATE 18-7, 17:08
Het droevigste aan de gang van zaken is dat deze discussie inmiddels al meer dan vier jaar bezig is. Zie mijn eerste serie vragen van 19 januari 2007 en de antwoorden van minister Van der Hoeven d.d. 1 februari 2007: 20070201 ANTW 0725 EZ meettarieven

5 reacties »

 1. Ik betrek mijn stroom via Essent en betaal jaarlijks 40,15 euro ex btw. De meter kost bij de Gamma 9,63 euro. Een aanbod van mij om de meter over te nemen van Essent had geen resultaat immers men wil deze melkkoe zelf houden. Transparantie is goed, maar een bedrag aan huur voor een meter vragen die per jaar 4,3 keer zo hoog is als wat de meter in werkelijkheid kost lijkt op maffia-achtige praktijken. Andere landen hebben we altijd veroordeeld om dit soort praktijken en nu worden de Essentklanten dit door de strot gedouwd. Een bezwaar leverde trouwens 2 jaren geen huurkosten op, echter nu moet ik weer vol aan de bak met de huur. Wie stopt deze praktijken die de burger maar over zich moet laten komen.

  Reactie door Stevens — juli 15, 2011 @ 7:37 am

 2. Je moet een onderscheid maken tussen ’slim meten’ en een ’slimme meter’. De meter maakt onderdeel uit van het netwerk van de kabelexploitant en tot op het moment dat we ook energie van andere bronnen kunnen krijgen, betalen we idd meer huur per jaar dan de werkelijk kosten van het apparaat.
  Ik begreep om die reden al niet waarom de ontwikkeling van de ’slimme’ meter bij weer diezelfde netwerkbeheerders is gelegd. Je hebt wederom geen marktwerking en zij hebben helemaal geen belang bij het gecontroleerd te worden.
  Om ’slim te meten’ heb je geen ’slimme meter’ van de kabelexploitant nodig. 85% van de huishoudens heeft een router en een device dat bv.het E-verbruik van een huishouden meet en data naar de router zendt hoeft niet meer dan 25 euro te kosten. Bij die prijs zullen tienduizenden huishoudens sowieso al dit device kopen als ze op een onafhankelijke website hun (werkelijke) verbruik kunnen checken, zeker als de website ook nog inzicht geeft in de manier waarop het energieverbruik in de tijd verloopt, waardoor je je energieverbruik kunt beperken.
  Gegarandeerd dat er meerdere bedrijven met zo’n oplossing gaan komen en dan is de volgende stap beveiliging en certificatie een manier om je van de concurrent te onderscheiden.
  Volgens mij zou je die stap nog altijd kunnen zetten als overheid, kost niet meer dan een persbericht en dan houd je nog een leuk potje voor zinvollere bestedingen over.

  Reactie door paul crutzen — juli 15, 2011 @ 8:57 am

 3. Ik en miljoenen huishoudens met mij betalen al sinds 1 januari 2008 30 procent meer voor een oerdegelijke Ferrarismeter die al eeuwen geleden is afgeschreven, en waarvan de “meerkosten” bedoeld zouden zijn om een “sluwe meter” door mijn strot te duwen waar ik niets aan heb. En waarvan ik alle door netbeheer- en vooral leveranciers-cowboys gewilde “extra functionaliteiten” van de Senaat in de Eerste Kamer mag weigeren.

  http://www.polderpv.nl/nieuws_DE16.htm#24jan2008_Meterdienst_HOAX

  Daar heb ik nog vele dagen tijd aan gespendeerd om die onzin bij NMa te stoppen, maar zoals gebruikelijk werd ik weer eens in de hoek getrapt en werd er niets met mijn zwaar beargumenteerde bezwaren gedaan. Hoezo, “democratie”. Je word gewoon het graf in genegeerd (ze hebben ook fout gerekend destijds, maar dat ontdekte ik helaas pas nadat de inspraakdatum was verstreken…).

  De crux is dan: waar betaal ik die schandalige woeker dan eigenlijk nog voor? Ik weet al vele jaren wat ik verbruik, en dat is gemiddeld drie tot vier maal zo laag als een “gemiddeld” NL huishouden. Gaat geen enkele “sluwe” meter ook maar iets aan veranderen.

  Dus opzouten met dat sluwe ding wat ik niet wil, en het door mij teveel betaalde aan “meetdienst” gaarne teruggestort op de door diverse piraten voornamelijk aan kolderieke vastrechten leeggeplunderde rekening s.v.p.

  Reactie door Peter Segaar — juli 17, 2011 @ 11:48 pm

 4. Hello there, There’s no doubt that your blog might be having web browser
  compatibility problems. Whenever I take a look at your
  site in Safari, it looks fine however, when opening
  in IE, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a
  quick heads up! Besides that, great website!

  Reactie door obat pembesar penis — juni 5, 2017 @ 11:52 am

 5. Mount Baker VaporNicotine JuiceE-Cig Starter KitsE-Cig Vape DevicesE-Cig AtomizersE-Cig TanksE-Cig AccessoriesE-Cig Clearance Products#Tagsup13th Floor ElevaporsAmigoArtist CollectionAspireBaker VaporBang Bang Vape CoBogeBrazilian Juice CoCharlie’s …

  blog topic…

  Trackback door Mount Baker VaporNicotine JuiceE-Cig Starter KitsE-Cig Vape DevicesE-Cig AtomizersE-Cig TanksE-Cig AccessoriesE-Cig Clearance Products#Tagsup13th Floor ElevaporsAmigoArtist CollectionAspireBaker VaporBang Bang Vape CoBogeBrazilian Juice CoCharlie's Chalk — juni 18, 2017 @ 7:29 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl