Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zondag 3 juli 2011, 22.51 uur – paulus
Categorie: op pad, wonen

Coöperaties interessant alternatief voor corporaties

Vandaag begon ik aan een kort werkbezoek aan Berlijn, samen met een aantal andere woordvoerders wonen uit de Tweede Kamer, Aedes en de Vereniging Eigen Huis. De gepensioneerde directeur van het voormalige gemeentelijke woningbedrijf Hans Jörg Duvigneau gaf direct na onze aankomst een introductie van het Duitse huisvestingsbeleid.

Er zijn opmerkelijke verschillen tussen het Duitse huisvestingsbeleid en het Nederlandse, terwijl de omstandigheden in beide landen toch niet zo heel erg verschillen. De twee belangrijkste verschillen is de hogere bevolkingsdichtheid in Nederland (waardoor bouwgrond schaarser is) en de veel kleinere bevolkingsgroei in de afgelopen decennia, die inmiddels in grote delen van Duitsland is omgeslagen in krimp.
Toch blijft het opmerkelijk dat in Duitsland huren véél populairder is dan in Nederland: 60 om 40%.

Een ander interessant fenomeen is de woningcoöperatie, niet te verwarren met de Nederlandse woningcorporatie. Bij de coöperatie leggen de leden het kapitaal bij elkaar, waarmee woningen gebouwd kunnen worden die ze zelf vervolgens kunnen huren. Voor hun inleg ontvangen ze een rente van maximaal 4%. Als er meer winst gemaakt wordt moet de coöperatie dat herinvesteren in huisvesting. Het verschil met de Nederlandse situatie is dat de Duitse coöperaties een directe binding hebben met hun huurders/aandeelhouders. De keerzijde van de medaille is dat je al snel een paar duizend euro moet neertellen om lid/aandeelhouder te worden in een coöperatie, dat kunnen ook in Duitsland de mensen met de laagste inkomens zich niet permitteren.

2 reacties »

  1. Antares woningcorporatie uit Venlo

    Graag zou ik van u informatie willen ontvangen om een contact te kunnen leggen met een corporatie uit Berlijn

    vr.gr.W.Dinnissen

    Reactie door W.G.G.Dinnissen — juli 4, 2011 @ 10:53 am

  2. Voor de middeninkomens is het Duitse model mogelijk interessant. Ik vraag me af hoe we de lagere inkomens het best van dienst kunnen zijn. Toch maar via de Nederlandse corporatie-weg?

    Reactie door Tino Meijn — juli 5, 2011 @ 6:54 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl