Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 1 juli 2011, 10.55 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, energie & klimaat

Update schaliegas: voorlopig niet boren

Door de grote drukte in de afgelopen weken kwam ik niet toe aan een update over de schaliegas-discussie in de Kamer. Er is goed nieuws te melden.

Allereerst heeft minister Verhagen mijn uitgebreide serie schriftelijke vragen beantwoord. Lees hier de antwoorden: 20110608 ANTW 2839 ELI schaliegas

Die antwoorden gaven aanleiding voor een debat op 20 juni (als onderdeel van het grotere debat over het energierapport). Vlak voor die datum kwam Verhagen met een nadere brief waarin hij aankondigde dat er tot het eind van het jaar geen boringen komen, omdat hij nader onderzoek wil naar de effecten van de boringen op aardschokken/aardbevingen. In Noord-Engeland heeft zich onlangs nabij een boorput een kleine aardbeving voorgedaan. Ook de beoogde boorputten in Brabant liggen niet ver van een geologisch breukvlak.

Wat mij betreft is het een goede zaak dat Verhagen een pas op de plaats maakt om de mogelijke effecten, ook voor de Nederlandse omstandigheden, nader te laten onderzoeken. Dan is er direct tijd om ook de andere vraagpunten, zoals de effecten op het grondwater, nader uit te zoeken.

Medio september houdt de Kamer een hoorzitting over de schaliegasboringen. Tegen die tijd is er waarschijnlijk ook meer bekend over het nu lopende nader onderzoek. Wordt vervolgd.

6 reacties »

 1. ik zou wel oppassen met de conclussie dat er echt pas op de plaats word gemaakt. Er gaat na de zomer in boxtel gestart worden met voorbereidend werk. Asfalteren van het terrein en de installatie bouwen. De brief van verhagen leest ook als… Ik wacht tot dat rapport verteld tot dat het boren mag beginnen. Frankrijk heeft vandaag overigens besloten het fraccen te verbieden.

  Reactie door peter polder — juli 1, 2011 @ 11:18 am

 2. Ik heb Brabant Water en de Omroep Brabant op de hoogte gebracht van de risico’s. Hopelijk komen zij in het geweer tegen de bekende CDA
  uitspraken van vlees noch vis minister Verhagen,voor wie niet zo zeer de drinkwatergezondheidsproblematiek speelt, als wel de meerinkomsten voor s’lands schatkist. Van Brabant Water kreeg ik de indruk dat zij niet op de hooge zijn van wat er aan risico’s zijn verbonden met het (proef)boren naar schaliegas en dan met name aan het “kraken” van diepere grondlagen. Te laken deze onbekendheid !

  Reactie door jan esmeijer — september 15, 2011 @ 11:30 am

 3. Schaliegaswinning (fracking) in Nederland door shell:

  http://www.nam.nl/home/content/nam/projects/blija/#subtitle_2

  gebruikte chemicalieën:

  http://www-static.shell.com/static/nam/downloads/pdf/Blija/blija_chems.pdf

  en:

  http://www.nam.nl/home/content/nam/projects/blija/

  en:

  http://www.nam.nl/home/content/nam/projects/kollumerpomp/

  en:

  http://www.nam.nl/home/content/nam/projects/kielwindeweer/

  dus maar even voor alle duidelijkheid, fracking doen we in NL al sinds de 1950’s…

  Reactie door Frans — oktober 28, 2012 @ 3:02 pm

 4. ik woon in maastricht in een buitenwijk en heb over het jaar 2012 een20-tal vreemde knallen uit de grond gevoeld. op zoek naar een verklaring kom ik uit bij fracking en het gebruik van de Surface perforating gun. ik heb scheuren in de muur van mijn flat gekregen en de woningbouwver. ernaar laten kijken. wat me het meest verontrust is dat als de put leeg is die word opgevuld met afval. ik heb alle bedrijfsfilms van de belangrijkste bedrijven bekeken en telkens word daar een nadruk opgelegd als dat de lege put toch nog geld oplevert. welke stoffen komen hiervoor in aanmerking?

  Reactie door J P Heck — februari 23, 2013 @ 7:44 am

 5. ik moet nog even vermelden dat het gaat om proefboringen i.o. van de Lrm .be.
  als u achter maastricht op google maps het dorpje Kesteren bekijkt dan ziet u zwart gemaakt terein met 4 vierkante opvangbakken waar eerst een boortoren stond. dit kon ik met mijn uitzicht met het blote oog zien.

  Reactie door J P Heck — februari 23, 2013 @ 7:50 am

 6. Fracking gebeurd al, OOK in cenventionele gas- en olie boorputten. De NAM past fracking toe in 4 boorputten in Groningen. Het drinkwater wordt beschermd door een cementlaag, maar juist omdat er ook bevingen zijn die in hevigheid toenemen, maakt dat de winning extra gevaarlijk. Het cement kan gaan breken of scheuren als gevolg van de bevingen.

  Zie o.m.:
  http://www.nam.nl/nl/downloads/information-fracking.html

  Reactie door Rob Heusdens — augustus 22, 2013 @ 8:35 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl