Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 30 juni 2011, 12.52 uur – paulus
Categorie: wonen

De vooruitgang volgens Donner: de buurt-WC

Als een meerderheid van de Kamer er een stempel op zet, zal minister Donner per 1 januari 2012 een stukje sociale vernieuwing introduceren in het Bouwbesluit: de buurt-WC. Nu moet nog iedere woning een eigen toilet hebben. Straks is het toegestaan om dat toilet weg te laten en vijf woningen gebruik te maken van één gemeenschappelijk -niet afsluitbaar- toilet.


minister Donner trekt er hard aan om de bouwkosten in de sociale huursector te verlagen

Wellicht vraag je als je dit leest je af of dit realiteit of fictie is. Ik kon het zelf ook niet geloven en deed daarom vanmorgen tijdens het debat over het nieuwe Bouwbesluit navraag bij de minister. Zijn antwoord: het klopt.

Het is maar een van de hemeltergende staaltjes deregulering die het nieuwe Bouwbesluit bevat. Andere vondsten van Donner: het schrappen van de doorvalbeveiliging van ramen voor kinderen (“moeders moeten gewoon weer op hun kinderen letten”); het schrappen van geluidisolatie-eisen tussen ruimten binnen een woning (“we hebben toch geen geheimen voor elkaar”); het schrappen van de verplichting om een elektrische installatie, gasinstallatie en drinkwaterinstallatie aan te leggen in een nieuwe woning (“De afwezigheid van installaties kan onthaastend werken”).
Bij de motivaties tussen () heb ik een inschatting moeten maken van het gedachtengoed van de minister, hij kwam bij het debat nog niet aan een argumentatie toe.

Belangrijkste resultaat van het debat: er komt een nieuw debat in september, waar de Kamer nog veranderingen kan aanbrengen in het voorgestelde nieuwe Bouwbesluit. Die veranderingen worden dan via een zogenaamd veegbesluit tegelijk met het Bouwbesluit doorgevoerd. Er is dus nog hoop.

Lees hier mijn volledige inbreng bij het debat: VH 20110630 AO Bouwbesluit

45 reacties »

 1. Dat doet me denken aan dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=6snVyK6gQCE

  Reactie door Rene — juli 1, 2011 @ 11:33 pm

 2. Totaal van de (met 4 andere huizen gedeelde) pot gerukt!

  Reactie door JvO — juli 2, 2011 @ 4:04 pm

 3. Makkelijk he? Afzeiken (lol) van een ander. U heeft neem ik aan veel betere plannen om te bezuinigen?

  Reactie door John — juli 2, 2011 @ 4:23 pm

 4. Wonend in een huis met tien kamers en totaal zo’n 20 mensen (grotendeels polen), drie douches+wc en een wc zonder douche, slechts een keuken, en oh ja gipsplaten muren, kan ik zeggen dat ook reedsch met twee keer in de week schoonmaken het permanent een smerige bende van jewelste is. En luid. En nee, geen studentenhuis.

  Waarom ik hier nog woon? Omdat het een asociale bende op de huizenmarkt is. Ga eerst eens wat doen aan al die huisjesmelkers, tussenpersonen, en andere geldaftroggelaars die mogelijk gemaakt worden door het met subsidies overgieten van de markt.

  Reactie door Roeptoeter — juli 2, 2011 @ 4:47 pm

 5. Misschien kan John uitleggen hoe het schrappen van de regel dat iedere woning over een eigen toilet dient te beschikken tot bezuinigingen op overheidsuitgaven leidt? Weet John zeker dat deze regel niet slechts wordt geschrapt in een wanhopige ge-oogklepte poging om aan het quotum “25% minder regels” te komen?

  Reactie door Piet — juli 2, 2011 @ 4:52 pm

 6. Is nu de tijd niet rijp om de randdebiel die dit bedenkt onder een spanlaken af te voeren ?

  Reactie door Theo — juli 2, 2011 @ 5:01 pm

 7. Natuurlijk is het terecht om een aantal verplichtingen weg te laten en is het flauw om daar dan grappen over te maken. Immers: het gaat om voorzieningen in het huis waarvoor je (dan) zelf duurzame, besparende, zuinige, milieuvriendelijke alternatieven kunt realiseren. Zonder dat je eerst moet betalen voor de aanleg van staats-collectieve voorzieningen die je helemaal niet wilt hebben en gebruiken.
  Maximaal gebruik hemelwater; alternatieve energiebronnen; zelfwerkzaamheid.
  Het zou een geweldige vooruitgang zijn als de Staat eens ophield ons zoveel op te dringen. Met alle kosten- en controle/toezicht-ellende die daarbij hoort.

  Reactie door Johannes — juli 2, 2011 @ 5:03 pm

 8. Geluidsisolatie- werkt dat ook niet warmte-isolerend?
  En daarbij; is geluidsoverlast niet één van de meest voorkomende ergernissen en oorzaken van burenruzies?

  Over het wc-plan wil ik niet eens nadenken.

  Reactie door piet — juli 2, 2011 @ 5:04 pm

 9. Het is toch uitstekend om mensen zelf te laten beslissen wat voor toilet (bijvoorbeeld een milieuvriendelijker oplossing dan spoelen met drinkwater) of watervoorziening in hun huis komt. Ik kan me niet voorstellen dat Paulus Jansen zelf denkt dat mensen massaal in huizen zonder toilet of watervoorziening terechtkomen. Goede zaak dat er geen huizen meer worden volgebouwd met apparatuur die er direct wordt uitgesloopt door zelfdenkende mensen.

  Deze deregulering heeft te maken met het minder betuttelen van burgers, en niks met asociale maatregelen of bezuinigingen

  Reactie door Hinko — juli 2, 2011 @ 5:14 pm

 10. Dus (“de motivaties van Donner”) zijn niet de motivaties van Donner?

  Studentencomplexen hebben buurt-WC’s. Iedere kamer is formeel een woning met een eigen adres. Gaat het niet over dat soort huisvesting?

  Waarom zou een nieuwe woning persee opgeleverd moeten worden met allerlei installaties? Dit is iets van niet zo heel lang geleden.

  Veel woningbouw-woningen zijn enorm gehorig. Van geluidsisolatie binnenshuis heb ik nooit iets gemerkt? En doorvalbeveiliging? Is dat die rage met klapraampjes die amper open kunnen? Meteen afschaffen asjeblieft. Het is bloedheet in de zomer en bij een brand kun je geen kant op.

  Goede geluidsisolatie is m.i. het allerbelangrijkste in een woning. Dat merk je wanneer je herrieburen hebt. Daarna wil je ramen die je helemaal kunt openzetten. Doe er ook wat horren bij om kinderen binnen en muggen buiten te houden.

  Reactie door Petje — juli 2, 2011 @ 5:29 pm

 11. Piet: Het gaat hier om geluidsisolerende maatregelen binnen de eigen woning. Niet tussen verschillende woningen. Huishoudens worden steeds kleiner. Invulling van het kwaliteitsnivo binnen de woning verzorg is zelf. Op maat, eenvoudig en véél voordeliger. En ook voor moderne, biologische, droge en duurzame toiletvoorzieningen staat de ontwikkeling niet stil. Alle huizen uitrusten met dure, verplichte en collectieve voorzieningen: da’s onzin, ouderwets en verspilling.

  Reactie door Johannes — juli 2, 2011 @ 5:31 pm

 12. Dank voor het inzicht Johannes. I stand corrected :)

  Reactie door piet — juli 2, 2011 @ 5:36 pm

 13. Is het niet de sp en de pvda die er een puinhoop van hebben gemaakt van dit land met hun multie cultie intrigatie van mensen die in de middel eeuwen leven totaal is mislukt en dit land volledig naar de afgrond hebben geholpen??
  De grootste fout is geweest die van gezins herenigen, die heeft de pvda toen in onze maag gesplitst.
  Daar hebben we nu de naweeen van.
  Bedankt (s)links, en nu niet lopen zeiken, dat je de broekriem moet aan halen.

  Reactie door boy — juli 2, 2011 @ 5:37 pm

 14. Mag ik bovenstaande reageerders er even op wijzen dat er gesproken wordt over sociale HUURwoningen. Dat betekend dat je er zelf niets in kunt verbouwen en dus ook niet zelf kunt kiezen voor duurzame maatregelen. Leave it or take it, straks woont sociaal hurend Nederland in een kartonnen doos van gipswandjes…

  Reactie door Carlo — juli 2, 2011 @ 5:49 pm

 15. Grappig dat meneer Donner zelf in een huis woont van 1.2 miljoen euro, betaald van ons verdiende belastingsgeld, en vervolgens krijgen we er openbare wc’s in onze woonwijken er voor terug. Het meest ironische is natuurlijk dat meneer Donner waarschijnlijk zelf nooit zo’n wc zal gebruiken, zijn achterkleinkinderen waarschijnlijk ook niet.

  Reactie door Draak — juli 2, 2011 @ 6:16 pm

 16. Dus zelfs privé poepen wordt alleen voor de elite?
  Kjk, prima dat er eindelijk een nagedacht wordt over sociale huisvesting, dat is er tenslotte veel te weinig maar dit is niet de manier om dat te doen.
  Dat er mensen zijn met een matig inkomen wil nog niet betekenen dat ze geen comfortabele privéomgeving willen.

  Reactie door Jan-Willem — juli 2, 2011 @ 6:22 pm

 17. @boy

  De SP heeft er een puinhoop van gemaakt? De partij die in Nederland nog nooit in de regering heeft gezeten? Is er ooit een volledig links kabinet geweest in dit land? Ken je geschiedenis boy. PvdA, VVD en CDA waren alle drie multicultiknuffelpartijen. Met de tweede wereldoorlog nog vers in het geheugen was het niet zo hip om iets slechts over buitenlanders te zeggen, nu bijna 70 jaar later, mogen we eindelijk weer.

  Reactie door Fredje — juli 2, 2011 @ 6:25 pm

 18. Zit je straks in een sociale huurwoning ben je eerst kapitalen kwijt om gas, water en electra te instaleren, heb je constant overlast van je buren omdat die ‘iets’ te hard fluisteren en mag je met een pleerol onder je arm in de rij gaan staan bij het buurttoilet.

  Nog even en er worden voor de sociale huur alleen nog maar tentenkampen gebouwd, lekker goedkoop en je hebt meteen het hele jaar door het gevoel dat je op vakantie bent ;)

  Reactie door Jan-Willem — juli 2, 2011 @ 6:43 pm

 19. Als dit betekent dat ik straks mijn toilet kwijt raak of dat ik geen eigen toilet meer heb verhuis ik hier wel over de grens naar Duitsland. Bij de nieuwbouw van koophuizen kan ik me wel voorstellen dat je een toilet en bad weg laat; die worden er vaak uitgesloopt. Maar bij de sociale woningbouw moet dat niet kunnen vind ik.

  Die Donner wordt met de dag debieler. Volgens mij heeft die man een steeds groter wordende tumor in z’n kop zitten. Een andere verklaring heb ik niet.

  Reactie door Ruud Bos — juli 2, 2011 @ 6:51 pm

 20. Jan-Willem: Jij bent bezig met stemmingmakerij. Da’s flauw. Als alles altijd standaard in alle huizen moet worden aangelegd zijn de kosten (en dus ook de huurprijzen) hoog. Dat is dus niet verplicht in het nieuwe bouwbesluit. En dat is een hele vooruitgang! Natuurlijk worden vergunningen afgegeven door de Gemeente en wordt overlegd met woningcorporaties en huurders. En, zoals je hebt kunnen lezen, gaat het om geluidsisolatie binnen in een huis. Niet tussen verschillende huizen: dat blijft gewoon overeind. Ik verwacht veel creatieve ontwikkelingen als mensen weer meer zelf kunnen doen. Duurzaam. Zuinig. Sober. Maatwerk. Kwaliteit. Eigen verantwoordelijkheid. Ik heb liever zo’n wereld dat dat overheden en corporaties maar doorgaan met hun uniforme regel- en bedilzucht.

  Reactie door Johannes — juli 2, 2011 @ 6:56 pm

 21. Tja, moet je maar ietsjes harder werken zodat je niet hoeft te huren maar kan kopen. Koophuizen zijn op dit moment spotgoedkoop, maarja, dan moet je wél een baantje hebben. Ik kan er niet mee zitten.Sorry.

  Reactie door Floris — juli 2, 2011 @ 6:59 pm

 22. Niet zo kortzichtig Florisje. Er zijn zat situaties denkbaar waarin jij in de toekomst ook niet werkt of kan werken. Ik ga de oorzaken voor werkloosheid buiten je schuld om hier niet opnoemen. Zo kan je er zelf even over piekeren en leer je heel misschien zelfstandig en voor met openmind je
  hersenen te gebruiken. En voor je oordeelt over mij Florisje: ik werk en heb een koophuis en 2 auto’s voor de deur staan. Dus.

  Reactie door joshua — juli 2, 2011 @ 7:15 pm

 23. @Johannes, hoe moeten mensen met een laag inkomen (sociale huur tenslotte) de kosten voor een gas, water en electra aansluiting betalen?
  Plus zijn dat niet basisbehoeften in een huis?
  Hoe moet je douchen zonder waterleiding? hoe moet je koken zonder gas of electra?

  zelf ben ik helaas arbeidsongeschikt (en da’s echt geen kwestie van niet willen) dus afhankelijk van sociale huur, ik heb geen geld om m’n huis eerst te moeten verbouwen voor ik er in kan gaan wonen.
  En ik ben nog darmpatiënt ook (Ziekte van Crohn) dus dat wordt evt. straks erg leuk bij het buurttoilet (en stroom en water voor een wasmachine hebje ook al niet)

  @Floris, sommige mensen kunnen helaas niet werken. klinkt luxe, niks doen, maar in de praktijk is het dagelijks omgaan met ziekte, weinig energie, een hele hoop misselijkheid, beperking in je sociale leven, beperking in je liefdesleven en ik kan zo nog een hele hoop opnoemen.
  Als ik de keuze had had ik voor een baan gekozen.

  Reactie door Jan-Willem — juli 2, 2011 @ 7:16 pm

 24. Jan-Willem: denk nu niet direct altijd dat jij er slechter van wordt als de regels meer mogelijkheden gaan bieden. Daardoor kunnen huizen goedkoper worden, kunnen mensen meer zelf doen en kommen duurzame en creatieve mogelijkheden binnen ieders bereik. Jouw huurprijs is hoog omdat jij standaard voor val alles moet betalen. Da’s prima. Maar als er nu mensen zijn die het anders willen: dan zijn zij niet tevens verplicht en duur aangesloten op alle denkbare fratsen. Je kunt zonne-energie gebruiken, regenwater gebruiken, afval en ontlasting vergassen enzovoort. En dan heb je veel razend-dure infrastructuur helemaal niet nodig.

  Natuurlijk blijft het altijd mogelijk om huizen te bouwen waar alles wel altijd standaard in is. Nogmaals: maatwerk, daarom gaat het. En daardoor bereik je sociale doelen en milieu-doelen.

  Reactie door Johannes — juli 2, 2011 @ 7:46 pm

 25. Johannes: Tijdens de bouw bepaalde zaken laten installeren is altijd goedkoper dan achteraf een externe partij inhuren.
  Mensen met een laag inkomen kan je niet op zulke kosten jagen, die hebben het geld daar niet voor.
  Een verhuurder kan die investering veel makkelijker doen en de kosten worden over meerdere jaren afgeschreven.
  Die paar euro extra huur daarvoor per maand kan ik wel missen, honderden euro’s om diverse leidingen in een nieuwe huur(!)woning te laten plaatsen niet.
  (Overigens, hoe zit het in geval van verhuizing? Krijg je dan een financiële compensatie voor je investering of moet je de boel afbreken en alles weer meenemen? Lijkt mij voor een verhuurder ook niet makkelijk om allemaal bij te moeten houden)

  Reactie door Jan-Willem — juli 2, 2011 @ 8:30 pm

 26. Jan-Willem: moet ieder sociaal huurhuis geschikt zijn voor alle gehandicapten en senioren? Natuurlijk niet. In de eerste plaats worden dan alle huizen veel duurder dan nodig is. In de tweede plaats is dat een grote verspilling van geld. Streef ernaar dat er voldoende geschikte huurhuizen zijn voor de doelgroepen. Als de nood aan de man (vrouw) komt dan moet je kleinere woningaanpassingen laten uitvoeren (WMO) of verhuizen naar een beter geschikt huurhuis elders.
  Zo kunnen er ook huurhuizen met alles er op en er aan voor jou beschikbaar blijven. En, tenslotte, ontstaat de mogelijkheid om ook woningen de bouwen zonder “alles er op en er aan” omdat er mensen zijn die dat zelf en anders willen doen. De regels staan dat nu niet toe. Verbod. Daarom is wijziging van het bouwbesluit nodig en gewenst.

  Reactie door Johannes — juli 2, 2011 @ 8:44 pm

 27. Beste Johannes, het is het CDA dat de meeste regels heeft verzonnen voor de woningbouw. Heb ik het nog niet eens over de achterlijke welstandscommissies (waar uitsluitend architectten in zitten), die in mijn gemeente overigens door datzelfde CDA wordt weggestuurd als het om vrije kavels gaat die de gemeente verkoopt. Nee, dan mag alles.

  Reactie door Jan — juli 2, 2011 @ 8:48 pm

 28. Nou,

  Lijkt mij een “ik moet wat in de kamer gooien, anders lijkt het echt of ik niks doe” besluit. Maar ben blij dat wij bezig zijn met emigreren. Wat is NLD een verschrikkelijk land geworden sinds de laatste 20 jaar.. En ik heb er ook nog voor gevochten.. wat een kotsland..bah. Gelukkig snel ons NZ paspoort!

  Reactie door Steef — juli 2, 2011 @ 9:05 pm

 29. Terug naar de middeleeuwen

  Reactie door Toon — juli 3, 2011 @ 7:17 am

 30. Kan iemand die donner niet laten opnemen.buurt wc een ieder heeft recht op eigen toilet simpel douche ook.als ik wil delen ga ik wel op kamers
  Hoe komt die er op.En duurzame energie thuis misschien voor energiebedrijf een rol weggelegd smart grit toekomst

  Reactie door gert jan — juli 3, 2011 @ 7:20 am

 31. Belachelijk zo’n gezamenlijk openbaar toilet. En verder lijkt het of we terug gaan naar de jaren 50, bah….christelijke spruitjeslucht !
  Alhoewel voor mij het zelf bedenken van een energie-systeem,goedkoper, minder afhankelijk van grote multi-nationals, me wel aanspreekt.
  Koken op oliestellen-kachels gaat ook nog, maar een waterput graven in mijn tuin is weer andere koek.

  Reactie door anneke — juli 3, 2011 @ 12:24 pm

 32. In eerste instantie dacht ik:”Doortrekken die Donnerdrol!” Bij nader inzien vind ik het niet zo’n slecht idee. Echter wel in de vorm van openbare Kamerpotten. Kunnen Kabinet en coalitiepartijen en gedoogsteun fijn tegen elkaar opruffen.

  Reactie door Truus Baaij — juli 3, 2011 @ 1:10 pm

 33. Lekker buiten schijten in je zelfaangelegde latrine, kortom kakken in je achtertuin. Binnenshuis een vuurplaats maken, met een pot erboven om voedsel in te bereiden. Goed idee mensen!

  Reactie door Denise — juli 3, 2011 @ 1:24 pm

 34. Ik lees hier voornamelijk slechte bijdragen van mensen die niet bereid zijn na te denken en alle verandering afwijzen. Neen: daarvan wordt de SP niet beter. Dat bevestigt vooroordelen over de SP.

  Reactie door Johannes — juli 3, 2011 @ 3:22 pm

 35. @Johannes: Hoe stel je je voor dat mensen in premie x woningen voldoende ruimte hebben om (in) hun eigen energie te voorzien?
  technisch gezien kan het natuurlijk wel met een centrale voorziening, maar dan heb je nog steeds een aanslkuiting nodig.
  Wat hier wordt bedoelt met het nieuwe bouwbesluit is dat er geen wandcontact dozen, leidingen, kranen, afvoer e.d. wordt geplaatst. Dat is toch gewoon van de zotte?

  Reactie door mark — juli 3, 2011 @ 4:58 pm

 36. Belangrijke info voor alle huurders die deze site bekijken: ZEGT HET VOORT.Heeft uw verhuurder ook de geldpest? Heeft hij soms ook sloop- in casu “stadsverNIELINGSplannen??
  Lees dan de volgende webinfo.
  http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=12106
  Via de links in die pagina krijgt u andere huur-info te zien. BEWAREN en doorgeven.
  KOM IN ACTIE!
  P.S, Donner is totaal geschift met zijn bouwbesluit: 1 toilet voor 5 woningen?Te KROM om woorden aan vuil te maken. Is ‘t soms oorlog
  of zo…???

  Reactie door Meneer Storm — juli 3, 2011 @ 9:42 pm

 37. En net alsof iemand ooit een huis zonder elektro of toilet gaat kopen/bouwen. Lekker schrappen die regel, dit is namelijk allemaal vanzelfsprekend.

  Reactie door Draak — juli 4, 2011 @ 11:52 am

 38. Dit valt mij een beetje tegen: een bouwbesluit vluchtig doorlezen, snel een mening vormen en vervolgens het artikel lekker smeuïg opstellen.

  Er staat absoluut niet in het concept bouwbesluit dat 5 woningen samen moeten doen met 1 niet-afsluitbaar toilet.

  Er staat wel: in een gebouw met woonfunctie moet minimaal 1 toiletRUIMTE (met mogelijk meerdere toiletten) per 5 wooneenheden zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een gebouw met studentenapartementen.
  Er zijn overigens genoeg studentenflats (jaren 70) die al een verhouding 1:5 hebben.

  Niet-afsluitbaar slaat natuurlijk niet op het wc-hokje zelf: het slaat op de toiletruimte waarin zich volledige toiletfaciliteiten bevinden, inclusief wasbak.
  Het is geen open-lucht-WC waar iedereen je kan zien zitten.

  Een aantal mensen werden hier in de reacties al beschuldigd van stemmingmakerij, maar ik vind dat al slaan op het artikel op zich!
  Ik ben beter gewend van partijgenoten…

  Reactie door Chasalin — juli 4, 2011 @ 3:55 pm

 39. Dan kun je beter op zo’n manier kosten drukken: ipv. steen/beton maak je de muren van piepschuim.
  http://www.youtube.com/watch?v=78FIxvMM-OU

  Reactie door Rob Heusdens — juli 7, 2011 @ 1:50 am

 40. Catshuis onder de kont van Rutte vandaan trekken zou onze wc’s laten staan. Geen privé chauffeurs en wachtgeld voor kamerleden. Geen kinderbijslag voor mensen die ruim 5000 euro per maand verdienen. Geen hypotheekrenteaftrek voor huizen boven de drie ton. Geen snoepreisjes voor ambtenaren. Geen JSF!!. Verhogen van de vennootschapsbelasting. Geen agenten en militairen naar Afghanistan (what’s the point?!). Geen nieuwe kerncentrale. Maar dan houden de vrekken van de VVD geen achterban meer over. Kunnen de bedenkers en voorstanders van vreselijke maatregelen serieus s’ nachts slapen met de wetenschap dat er een hoop mensen niet eens meer hun brievenbus durven te openen omdat er toch alleen nog maar rekeningen zijn die ze niet kunnen betalen omdat hun inkomen te laag is, maar de kosten te hoog. Voor een westers land: Schaam jullie kabinet!

  Reactie door Kim — september 10, 2011 @ 9:43 pm

 41. Catshuis onder de kont van Rutte vandaan trekken zou onze wc’s laten staan. Geen privé chauffeurs en wachtgeld voor kamerleden. Geen kinderbijslag voor mensen die ruim 5000 euro per maand verdienen. Geen hypotheekren……….dat er een hoop mensen niet eens meer hun brievenbus durven te openen omdat er toch alleen nog maar rekeningen zijn die ze niet kunnen betalen omdat hun inkomen te laag is, maar de kosten te hoog. Voor een westers land: Schaam jullie kabinet!

  Reactie door Kim — september 10, 2011 @ 9:43 pm

  Ben 100% met je eens Kim. De waarheid mag gesproken worden!!

  Reactie door Pointbreaker — september 10, 2011 @ 9:54 pm

 42. wanneer stapt dit asociale zooitje eens op?? mijn kinderen kunnen geen fatsoenlijke woning krijgen,kopen is geen optie.

  Reactie door marion — september 13, 2011 @ 1:33 pm

 43. @boy en @floris:
  A. PvdA is hooguit een links-georiënteerde middenpartij (in het slechtste geval een partij die met alle winden meewaait)
  B. Dit land heeft nog nooit een echt linkse regering gehad, omdat hier na eeuwen nog steeds die vermaledijde kruideniersmentaliteit heerst en het merendeel van de nederlanders te schijterig is om het gemeenschappelijk belang boven het eigen belang te stellen.
  (en maar kankeren dat die amerikanen zo liberaal zijn, haha)

  Reactie door maria — oktober 2, 2011 @ 11:11 am

 44. Stel dat er daadwerkelijk een woningbouwvereniging zo gek is om woningen zonder sanitair te bouwen. Wie zal er dan in gaan wonen? Niet iemand die op dit moment al een dak boven het hoofd heeft. Waarschijnlijk zijn alleen daklozen hiervoor te porren.
  En als de woningen na een aantal jaar verkocht gaan worden (want dat doen woningbouwverenigingen tegen de tijd dat de woningen uitgeleefd zijn en aan groot onderhoud toe zijn), wie zal dan zo’n woning kopen?

  Ik denk niet dat iemand geld wil verdienen zo’n woningen gaat bouwen.

  Reactie door Suzanne — oktober 10, 2011 @ 8:56 am

 45. I visited a lot of website but I think this one has got something special in it.

  Reactie door Arturo Guppy — juni 21, 2012 @ 4:23 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl