Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 31 januari 2011, 20.46 uur – paulus
Categorie: Algemeen, energie & klimaat, op pad

Energiek platteland

In Den Haag zijn we meestal bezig met discussies over grote energiepolitiek: de liberalisering en privatisering van de energiemarkt, de gasrotonde, de Green Deal. Dat soort werk. Dan vormt een praktijkdag van het Netwerk Platteland een prettige afwisseling met de Haagse abstractie. In de dorpen zijn veel mensen praktisch bezig zijn met energiebesparing en duurzame energie.


Hoonhorst werd onlangs uitgeroepen tot meest duurzame dorp van Overijssel

Een drietal bewoners van Hoonhorst –een kleine kern van de gemeente Dalfsen- hebben een tijd terug het initiatief genomen voor Duurzaam Hoonhorst, dat zijn inmiddels 17 projecten om energie te besparen of duurzaam op te wekken, in combinatie van de versterking van het wij-gevoel en de lokale economie. Mensen uit hun dorp leveren snoeihout en groenafval in bij een lokaal bedrijf. Het snoeihout wordt versnipperd en het groenafval gecomposteerd, de warmte wordt benut voor het drogen van de houtsnippers en het verwarmen van een nabijgelegen mestvergister. De helft van de houtsnippers wordt door het bedrijf als tegenprestatie geleverd aan de dorps-cv-installatie, die gestookt wordt op houtsnippers: de kerk, het dorpshuis en een aantal andere gemeenschappelijke voorzieningen kunnen zo goedkoop en milieuvriendelijk verwarmd worden.

Het nieuwe omnisportterrein bij het dorp is voorzien van PV-zonnepanelen, die ook ‘s winters voldoende stroom opleveren om de energiezuinige LED-verlichting te laten branden. Inmiddels hebben 75 van de 450 dorpelingen een EPA-maatwerkadvies laten maken voor hun woning. Binnenkort start de uitvoering van de isolatie- en installatieverbeteringen, uitgevoerd door een lokaal bedrijf.

In de Achterhoek zijn een drietal agrarische natuurbeheer-verenigingen opgericht, die zich onder meer bezig houden met het onderhoud aan de waardevolle houtwallen in de streek. Het hakhout wordt deels verwerkt tot houtsnippers die gebruikt worden in middelgrote HR-houtverwarmingsinstallaties met buffervat. Middelgroot houdt in: 100-1000kW (10-100 woningen). Deze schaal is gekozen om de transportafstanden van de brandstof zo kort mogelijk te houden. Ik denk overigens dat de emissies van deze installaties wel een punt van aandacht zijn, al werd me verzekerd dat ze voldoen aan de Europese eisen.

Ook de vergistingsinstallaties doen het steeds beter op het platteland. Recent is door de firma Host een prefab standaardinstallatie MicroFerm ontwikkeld die binnen vier weken staat en weinig toezicht van de boer nodig heeft. De vergister draait op pure mest, zonder toevoeging van maisafval e.d. Hij is financieel aantrekkelijk vanaf 120 stuks melkvee.

Wouter Veefkind van LTO-Noord hield een presentatie over een project dat twee vliegen in één klap slaat: Asbest van het dak/energie in het bedrijf. Het richt zich op de sanering van de asbestdaken op boerenschuren, in combinatie met de aanleg van een nieuw geïntegreerd dak van zonnepanelen. Inmiddels is er ervaring opgedaan met de proefsanering van vijf bedrijven.

Dan werd er nog een verhaal gehouden door Bio Energie Bergerden, de ontwikkelaar van een relatief grote biomassavergister met elektriciteit/warmtecentrale bij een nieuw glastuinbouwgebied tussen Nijmegen en Arnhem. En door de VOF Hagenwind, 11 boeren in Aalten die een gezamenlijk windpark ontwikkeld hebben met een opbrengst in het eerste jaar gelijk aan het verbruik van 10.000 huishoudens.

Natuurlijk hadden de bedenkers van al deze projecten ook nog wel wat wensen aan het adres van de drie Kamerleden die belangstelling toonden. De belangrijkste: pas zo snel mogelijk de wet aan, waarmee mensen die collectief hun eigen elektriciteit willen opwekken niet slechter behandeld worden dan degenen die dat individueel doen. Een voorstel dat al gesteund wordt door PvdA, SP, GL en D66. Als het CDA net zoveel van het platteland houdt als het voortdurend beweert moet een parlementaire meerderheid geen probleem zijn. Toch?

7 reacties »

 1. [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door TwitNieuws, wouter veefkind. wouter veefkind heeft gezegd: Leuk artikel van Paulus Kansen (SP) #NetwerkPlatteland lees hier: http://url4u.nl/LTO [...]

  Pingback door Tweets die vermelden Weblog Paulus Jansen » Energiek platteland -- Topsy.com — februari 1, 2011 @ 12:43 am

 2. Leuke reactie op het webblog, mooi dat onze plannen om van Hoonhohorst een duurzame gemeenschap te maken over de peilers groen, gezoen, gemeenschappelijk en gezellig (de 4G’s) zo aanslaat.

  Reactie door Timo Veen — februari 1, 2011 @ 9:48 am

 3. Leuke bijdrage op je webblog. Mooi dat onze plannen om van Hoonhorst een duurzame gemeenschap te maken zo aanslaat rond onze peilders groen, gezoen, gemeenschappelijk en gezellig (de 4 G’s).

  Reactie door Timo Veen — februari 1, 2011 @ 9:50 am

 4. Excuses: tikfoutje: de 4 G’s zijn: groen, gezond, gemeenschappelijk en gezellig!

  Reactie door timo veen — februari 1, 2011 @ 10:48 am

 5. Kleinschalige initiatieven “van onderop”: fantastisch en effectief.
  Leuke typefout overigens in de eerste (Twitter)reactie: Paulus Kansen…

  Reactie door Mirjam Jochemsen — februari 1, 2011 @ 11:29 am

 6. Om al deze hernieuwbare energie te kunnen transporteren zullen we echt het distributienet moeten aanpassen. We moeten een scheiding aanbrengen tussen nationaal benodigde en geproduceerde energie, die prima via het 150 kV (HVAC) netwerk ondergronds kan worden gedistribueerd en de gelijkstroom die vanuit Noorwegen, Groot-Brittannië, Denemarken en de windmolenparken op de Noordzee als HVDC aan land komt en bedoeld is voor de export. Omzetting van DC naar AC is duur en AC transport over 380 kV hoogspanningslijnen levert grote risico’s voor de volksgezondheid en kent grote transportverliezen.

  Reactie door Wilhelmina Hoedjes — februari 7, 2011 @ 12:56 pm

 7. Wilhelmina
  1e Hoe hoger de spanning hoe dunner de leiding kan zijn zonder grote verliezen op te lopen.
  Dat is de reden om binnen een transportnet met grote vermogens ook te werken met hoge spanningen.
  2e gelijkspanning kun je niet transformeren.
  Je zult deze gelijkspanning dan ook eerst moeten omvormen in wisselspanning en juist dit omvormen geeft de grootste verliezen

  Reactie door Hugo Matthijssen — juli 31, 2012 @ 9:18 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl