Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 24 januari 2011, 22.42 uur – paulus
Categorie: op pad, wonen

Bewoners West-Indische buurt massaal tegen sloop

De druk bezochte bewonersavond in het Friesland College zette vanavond een uitroepteken achter de uitkomsten van de huis-aan-huis-enquête van bewonersorganisatie PEL en de SP Leeuwarden: de huurders van woningcorporatie Elkien willen dat hun huizen opgeknapt worden, niet gesloopt.

Vanmiddag om twee uur kwam ik samen met Arnout Hoekstra aan in Leeuwarden, waar we eerst werden bijgepraat over de enquête door Johan Bakker (PEL) en Dick Faber (voorzitter SP Leeuwarden). Daarna gingen we met een aantal SP-medewerkers en PEL op pad om de woningen te bekijken en met de huurders te spreken.

De West-Indische buurt is gebouwd eind jaren vijftig en bestaat uit ongeveer 150 eengezinswoningen en ongeveer 100 duplexwoningen. De eengezinswoningen zijn enorm breed: een meter of acht. Dat kom je in de sociale huur zelden of nooit tegen. Door de grote breedte beschikken deze huizen ook over mooie tuinen, zowel voor als achter. Ook de duplexwoningen liggen ruim in het groen, het achterterrein is enkele jaren volledig opgeknapt en afgesloten voor niet- bewoners.

Wat me direct opviel is dat de tuinen van bijna alle woningen er prima bij liggen: keurig onderhouden, de oorspronkelijke heggen nog aanwezig. Ook de buitenkant van de huizen ziet er keurig uit. Alle huizen zijn voorzien van dubbelglas. Bij de eengezinswoningen is er aan de binnenkant wel het nodige achterstallig onderhoud: verouderde keuken, doucheruimte en toilet. De doucheruimte is piepklein, dat vinden veel huurders ook een probleem. De elektrische installatie in een aantal woningen is verouderd en een deel van de huizen heeft nog geen CV.

Ook bij de duplexwoningen zijn de sanitaire voorzieningen dringend aan verbetering toe, maar daar moet nog wel meer gebeuren: de open entree (per vier woningen) zou met een eenvoudige ingreep afgesloten kunnen worden, wat niet alleen scheelt in veiligheid en comfort, maar ook veel energie kan besparen. En aan de achterkant zorgt een tuinkast voor een flinke koudebrug in de doucheruimte, waardoor veel mensen last hebben van condens en schimmel. Toch zijn ook deze ongemakken met relatief eenvoudige middelen op te lossen.

En toen kwam de massaal bezochte bewonersavond. Daar bleek al snel dat de frustratie en woede van veel huurders over het gebrek aan overleg op dit moment nog groter zijn dan hun tevredenheid over de buurt. Directeur Posthumus van Elkien kon nóg zo vaak verklaren dat hij niet gaat slopen als minder dan 70% van de bewoners daarmee instemt, een aantal bewoners geloven Elkien niet meer.

SP-fractievoorzitter Jeffrey Brakenhoff pleitte er daarna voor om lessen te trekken uit de gemaakte fouten en nu snel om tafel te gaan zitten voor het maken van verbeterplannen. Na de hoge respons en duidelijke uitkomst van de bewoners enquête is sloop geen optie meer. Ook wat mij betreft ligt het voor de hand om de komende maanden enkele verbetervarianten (achterstallig onderhoud + cv; kleine renovatie; grotere renovatie) aangevuld met individuele keuzes uit te werken, met inbegrip van de gevolgen voor de huur en de overige woonlasten. De bewoners kunnen dan voor de zomervakantie hun voorkeur uitspreken voor de definitieve aanpak.

In Den Haag roepen veel kamerleden dat er in Friesland geen woningnood is, door de krimp zouden er eerder te veel goedkope huurwoningen staan in plaats van te weinig. Niets is minder waar. Op een vrijkomende huurwoning (zowel de laagbouw als de duplexen) in de West-Indische buurt komen 150 reacties van woningzoekenden binnen. Geen wonder als je weet dat de huren van de duplexen €260-280 en van de eengezinswoningen €340-470 bedragen. Op dat soort woningen moeten we zuinig zijn, ook in Leeuwarden.

5 reacties »

 1. [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Arnout Hoekstra, Paulus Jansen. Paulus Jansen heeft gezegd: Ook in #leeuwarden vinden huurders het prettig als er naar hun geluisterd wordt: http://bit.ly/gE7×4G #sloop #renovatie [...]

  Pingback door Tweets die vermelden Weblog Paulus Jansen » Bewoners West-Indische buurt massaal tegen sloop -- Topsy.com — januari 25, 2011 @ 12:28 am

 2. Goede zaak. We moeten zuinig zijn op betaalbare woningen, zeker als ze bouwkundig goed zijn.
  Er zijn al zoveel gesloopt, in Zaanstad zelfs met een SP-wethouder in het college.Die is dus weggestuurd. Weet wie je kiest.

  Reactie door nico — januari 25, 2011 @ 5:53 am

 3. wil even wat kwijt over de brieven die ik s nachts in mijn brievenbus krijg
  ze zijn in het plat leeuwarders en zonder afzender en komen nogal dreigend over.
  schrijf je brieven eens in het nederlands en onderteken je brieven een keer maar daar is geen lef voor dus doe ik het ook anoniem.
  Ik laat me niet vertellen wat ik moet ophangen voor mijn raam en al helemaal niet op zo n manier. Ik voel me aangevallen tot het verplichten om een renovatiepamflet op te hangen zonder dat ik weet wie hier achter zit.
  Ik vind het een asociale manier om zo de mensen iets te vragen kan ook netjes gevraagd worden door aan de deur te komen.
  wil ook niet meer van deze brieven ontvangen.

  Reactie door anoniem — februari 14, 2011 @ 11:34 am

 4. @3,
  Mocht u dat veronderstellen: ik heb geen enkele behoefte om vanuit Utrecht naar Leeuwarden af te reizen om bij wie dan ook brieven in de bus te stoppen. Ik heb trouwens ook geen behoefte aan anonieme reactie, zie de spelregels van deze weblog. Bij een volgende anonieme reactie gaat u in de ban.

  Reactie door Paulus — februari 14, 2011 @ 3:59 pm

 5. Beste Paulus.
  Mischien weet je nog wie ik ben ?
  Op 14 -2 hebben we even naast elkaar gezeten in de Jacobikerk en een beetje met elkaar gepraat.
  Wat mij op viel in jouw Web-log was,dat er blijkbaar ook veel is misgegaan bij het bouwen van nieuwe woningen.
  Ook het stukje gelezen van Donner over de verkeerde inschatting van Open geisers .
  Blijkbaar is er in alle jaren dat er in Nederland na de 2de Wereld-oorlog gebouwd is niet veel geleerd en is er weinig ervaring opgedaan over wat goed en duurzaam bouwen is.
  Zoals ik al tegen je gezegt heb ,ik zie het zelfs in de ruimte van mijn apartement ,voor al dat geld hadden er betere aanpassingen kunnen zijn voor de 50plusser waarvoor ze gebouwd zijn.
  Van een jonge man die ik gisteravond sprak,ook uit Leidscherijn ,en die werkt in het gebouw aan de Verlengde Houtrakgracht,wat gehuurd wordt door s’Heerenloo en waar mensen wonen met een niet aangeboren hersenafwijking.
  Daar schijn het in de zomer een soort hel te zijn door de hitte die er niet weg kan,ik begrijp hem want ook ik kan moeilijk luchten.
  Hij zou contact met mij opnemen over mijn hobbys maar kan ik hem ook iets vertellen waar ze naartoe kunnen om hier iets aan te doen?
  Groeten van Annie Levering

  Reactie door Annie Levering — februari 15, 2011 @ 2:13 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl