Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 12 januari 2011, 9.12 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Nuchter

René Leegte (VVD-woordvoerder energie) in de Volkskrant van vanmorgen: “laten we nuchter zijn over kernenergie”. Maar hoe nuchter zijn René en VVD minister-president Mark Rutte zelf eigenlijk?

Laten we bijvoorbeeld eens nuchter vaststellen hoeveel subsidie er naar de verschillende energiemodaliteiten gaat. Volgens het Internationaal Energie Agentschap verlenen alle OESO-landen gezamenlijk jaarlijks 400 miljard dollar subsidies aan fossiele brandstoffen en 45 miljard aan kernenergie. Dat staat in schril contrast tegenover het bedrag van 27 miljard dollar dat aan duurzame energie (wind, water, zon en biomassa wordt besteed). [bron: EnergieActueel, 11 januari 2011, p.6].

Laten we daaruit vervolgens nuchter concluderen dat niet windmolens op subsidie draaien (zoals onze premie Rutte tijdens de laatste verkiezingscampagne abuisievelijk veronderstelde), maar kolen- en kerncentrales. En laten we ons daarna eens nuchter voornemen om te stoppen met het subsidiëren van ouderwetse technieken en ons geld in plaats daarvan inzetten voor de vooruitgang.

3 reacties »

 1. [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door rene leegte. rene leegte heeft gezegd: RT @PaulusJansenSP: @reneleegte is in de #volkskrant nuchter over #kernenergie. Vindt hij zelf. Maar is dat wel zo? http://bit.ly/g1Ptfo [...]

  Pingback door Tweets die vermelden Weblog Paulus Jansen » Nuchter -- Topsy.com — januari 12, 2011 @ 9:43 am

 2. tja getallen ….

  “alle OESO-landen jaarlijks 400 miljard dollar subsidies aan fossiele brandstoffen en 27 miljard dollar aan duurzame energie”
  Dat is een verhouding 1:15 en hoe is verhouding in het verbruik? Naar verhouding krijgt duurzame energie meer subsidie.

  Duitsland dat veel duurzame energie bevordert wil ook nog steeds EU subsidie voor kolen en breidt de bruinkoolgroeven verder uit.
  Onze kassen genieten nog steeds van heel goedkoop gas ….

  Reactie door roland — januari 17, 2011 @ 10:04 am

 3. Tja, het mag dan zo zijn dat er momenteel meer niet duurzaam opgewekte energie verbruikt wordt. Maar hoe zou de verhouding zich ontwikkelen als de gebruiker alle gemaakte kosten en gevolgen zou moeten vergoeden?

  Reactie door Aussems — januari 23, 2011 @ 11:41 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl