Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 26 november 2010, 17.40 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Cancun-klimaatconferentie

Aanstaande maan-dag begint de 16e klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Cancun. Na de deceptie van Kopenhagen (2009) zijn de verwachtin-gen een stuk getemperd.

Eerder deze week sprak de kamercommissie Infrastructuur & Milieu met staatssecretaris Atsma over de Nederlandse inzet bij de klimaattop. Atsma wil in vergelijking met zijn voorganger Jacqueline Cramer een minder pretentieuze stap-voor-stap-koers gaan varen: geen woorden maar daden. Die houding past wel bij de nuchtere Fries en ik ben op zich ook wel blij dat het Nederland-gidsland-toontje is geschrapt. Zie het opinieartikel Een beter milieu begint in Den Haag, dat ik samen met Agnes Kant en Eric Smaling schreef voorafgaand aan de Kopenhagen-top.

Droevig is wel dat de stelling “Geen woorden, maar daden” in de verste verte niet wordt waargemaakt. In het regeerakkoord zijn de klimaatambities verlaagd tot het niveau van de Europese Unie. Belangrijker is dat in het regeerakkoord gekapt wordt in de wetgeving en subsidies die een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem, zonder dat daar ander -beter- beleid voor in de plaats komt. Zo worden zelfs de verlaagde klimaatambities voor 2020 in de verste verte niet gehaald.

De veel bekritiseerde Chinezen hebben nu al voor het vierde opeenvolgende jaar hun opgestelde vermogen aan windenergie verdubbeld. In Nederland dreigen veel projecten op het gebied van duurzame energie juist afgeblazen te worden door het vervallen van de fiscale regeling voor groen beleggen en de onduidelijkheid over de zoveelste verandering in de subsidieregeling voor duurzame energie.

Op 6 december a.s. kom ik bij het wetgevingsoverleg energie met een aantal voorstellen om de “geen woorden, maar daden” oproep van Atsma materieel in te vullen. Wellicht is er dan voor de slotdag van Cancun toch nog iets positiefs te melden.

4 reacties »

 1. Tja, hoe leg je dat aan de mensen uit?

  http://www.prisonplanet.com/special-report-more-than-1000-international-scientists-dissent-over-man-made-global-warming-claims-challenge-un-ipcc-gore.html

  “I view Climategate as science fraud, pure and simple,” said noted Princeton Physicist Dr. Robert Austin shortly after the scandal broke.”

  “UN IPCC scientist Eduardo Zorita publicly declared that his Climategate colleagues Michael Mann and Phil Jones “should be barred from the IPCC process…They are not credible anymore.”

  “A UN lead author Richard Tol lead author grew disillusioned with the IPCC and lamented that it had been “captured” and demanded that “the Chair of IPCC and the Chairs of the IPCC Working Groups should be removed.” Tol also publicly called for the “suspension” of IPCC Process in 2010 after being invited by the UN to participate as lead author again in the next IPCC Report.”

  “Alexander, a former member of the UN Scientific and Technical Committee on Natural Disasters harshly critiqued the UN. “‘I was subjected to vilification tactics at the time. I persisted. Now, at long last, my persistence has been rewarded…There is no believable evidence to support [the IPCC] claims. I rest my case!” See: S. African UN Scientist Calls it! ‘Climate change – RIP: Cause of Death: No scientifically believable evidence…Deliberate manipulation to suit political objectives’

  [Also see: New Report: UN Scientists Speak Out On Global Warming -- As Skeptics!] Geologist Dr. Don Easterbrook, a professor of geology at Western Washington University, summed up the scandal on December 3, 2010: “The corruption within the IPCC revealed by the Climategate scandal, the doctoring of data and the refusal to admit mistakes have so severely tainted the IPCC that it is no longer a credible agency.

  Reactie door Joop — december 9, 2010 @ 3:39 pm

 2. @Joop,
  Als er twijfels zijn ver de kwaliteit van IPCC onderzoek laat je een commissie van internationaal vermaarde wetenschappers uitzoeken wat daar van klopt. En als die vervolgens rapporteren dat de conclusies van het 4e IPCC assessment overeind blijven staan, (zie http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2010/10/13/jhim-van-bemmel-en-richard-de-mos-wijzen-de-wetenschap-zijn-plek/ ) moet je vaststellen dat de sceptici geen gelijk hadden.

  Reactie door Paulus Jansen — december 9, 2010 @ 3:56 pm

 3. @Paulus Jansen #2

  Óók niet als zij (sceptici) uit het “kamp” van de IPCC komen? Dit rapport is trouwens van 8 dec.2010, ver na dat zogenaamde “onafhankelijke” onderzoek van internationaal vermaarde wetenschappers.

  Kijk Paulus, weet je wat mij een beetje stoort aan dat hele verhaal en dat is dit; “No scientifically believable evidence…Deliberate manipulation to suit political objectives”. De politiek schijnt, op de één of andere manier, ergens, enorm véél geld voor nodig te hebben en hoe gaat dat dan makkelijker, dan het volk de stuipen op het lijf te jagen en hen een “doomscenario” voor te schotelen zoals; “Als wij niets doen, dan verzuipen wij met z’n allen!” Politiek is verworden tot het misleiden van het volk en hen zoveel mogelijk geld afhandig te maken, zeg het maar als het niet zo is. Dan hebben wij altijd nog een staatssecretaris, die het tegendeel heeft bewezen. Een tweede kolencentrale op de Maasvlakte en wie mogen er voor de emissiekosten opdraaien? Juist, het volk mag via een “belastingtrucje” voor de uitstoot betalen.

  Dan hebben wij nog het volgende;

  Juist doordat “Anthropogenic Global Warming” niet bewezen kon worden, heeft men die term verandert in “Climate Change”.

  En met de PVV heb ik niets, mocht je dat soms denken. Ik heb SP gestemd, juist omdat ik dacht dat zij “anders” waren.

  Reactie door Joop — december 9, 2010 @ 9:45 pm

 4. @Paulus Jansen #2

  “Juist doordat “Anthropogenic Global Warming” niet bewezen kon worden, heeft men die term verandert in “Climate Change”.”

  Bovenstaande zou je óók “An inconvenient truth”
  kunnen noemen.

  Reactie door Joop — december 9, 2010 @ 10:13 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl