Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 3 november 2010, 18.15 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, wetgeving

debat slimme meter – capaciteitstarief

Twee jaar geleden schoot de Eerste Kamer het wetsvoorstel over de slimme meters en het capaciteitstarief af. Hij dwong minister Van der Hoeven tot een aantal aanpassingen. Vandaag debatteerde de Tweede Kamer met minister Verhagen (ELI) over de wetsvoorstellen die deze aanpassingen regelen.

Ik heb een aantal wijzigingsvoorstellen gedaan op beide wetsvoorstellen. Zo wil ik dat bij switchen van energieleverancier of verhuizing altijd de meterstand wordt opgenomen. op dit moment wordt in 40% van de gevallen geen meterstand opgenomen. Die moet vervolgens geschat worden, wat veel geschillen tussen leverancier en klant veroorzaakt. Verhagen raadde het amendement af, omdat hij de meteropname (geschatte kosten: €50) bij klassieke meters te duur vindt. Ik zal het amendement voor de stemming nog aanpassen om dit bezwaar weg te nemen. Naast fysieke meteropname wordt ook opgave door de klant toegestaan als momentopname voor de overstap-verhuizing.

In een ander amendement stelde ik voor om de veiligheids- en privacyeisen voor slimme gas- en elektriciteitsmeters ook van toepassing te verklaren op warmte- en koudemeters. De minister ziet wel wat in dit voorstel, dat ook flinke steun heeft bij andere fracties. Wel verzocht hij om hem iets meer tijd te geven voor de technische uitwerking, door dit te regelen bij de wijziging van de Warmtewet die in januari naar de Kamer komt. Dat lijkt me redelijk, ik heb daarom het amendement omgezet in een motie.

Een laatste amendement regelt de omgekeerde bewijslast bij geschillen over slimme meters. De trits slimme meter-draadloze communicatie-database netbeheerder-database leverancier is een keten waar een eenvoudige kleinverbruiker geen kijk op heeft. Met name in de beginperiode zullen er de nodige kinderziektes zijn, die kunnen leiden tot onjuiste rekeningen. Wat mij betreft kunnen leveranciers in dergelijke gevallen niet volstaan met verwijzing naar gecertificeerde administratieve systemen, maar zullen ze moeten aantonen dat in het concrete geval de procedures zijn nageleefd en de meterstand klopt.
Verhagen vond dit amendement overbodig, maar ik vrees dat hij hierbij voorbij gaat aan de praktijk van de geschillencommissie.

Lees hier mijn inbreng in eerste termijn bij het debat: EZ 20101102 TOE 32374-32373 1eT SP

4 reacties »

 1. Mensen moeten zelf bepalen of ze zo’n slimme meter willen hebben. Wat nu gebeurt, is, dat zo’n ding door de strotten van de mensen wordt geduwt. Dat vind ik fout. Mensen moeten de vrijheid hebben om die keuze zelf te maken en niet de regering.

  Reactie door Maayke — november 4, 2010 @ 1:07 pm

 2. Maayke, je vergist je. Mede door ons verzet is er van een verplichte acceptatie geen sprake meer.
  Desondanks blijft het belangrijk dat de wettelijke inkadering van deze nieuwe meters goed geregeld wordt.

  Reactie door Paulus Jansen — november 4, 2010 @ 1:09 pm

 3. Vooral mensen met zonnepanelen zijn aan de beurt voor een sluwe meter die niet kan terugdraaien. Krijg je over 5 of 10 jaar nog hetzelfde voor jouw stroom als wat je betaalt? Of krijg je 7 cent en betaal je 21 cent. Zodoende verdien je nooit je panelen terug. We zijn bij WET verplicht slimme meters te plaatsen! stond in de brief die ik kreeg. Ja een leugen, maar veel mensen zullen daarom die sluwe meter laten installeren. 270 miljard kost dit europa en zijn ze dan beveiligd tegen Ddos aanvallen? of eenvoudige gprs verstoringen?

  Reactie door Reinder — april 17, 2013 @ 9:57 am

 4. Niet kunnen pinnen is vervelend, maar wat als Enexis er een uurtje uitligt? door een Ddos aanval?

  Reactie door Reinder — april 17, 2013 @ 9:59 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl