Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 11 oktober 2010, 15.44 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

compacte warmteopslag verhoogt rentabiliteit zonnecollectoren

Zonne-energie is een prachtige duurzame bron voor de productie van elektriciteit en warmte. Je moet alleen iets slims verzinnen om de periode dat de zon even niet thuis geeft (’s nachts) of last heeft van een winterdip te overwinnen. Voor thermische zonnepanelen is compacte warmteopslag waarschijnlijk zo’n slimme vondst.


Bij het ECN-project wordt in 5m3 zout evenveel energie opgeslagen als normaal in een vat met 50m3 water

Het idee achter compacte warmteopslag is dat je de warmte oogst als de zon schijnt (in Nederland vooral ’s zomers) en die vasthoudt in een materiaal met een grote warmtecapaciteit. ECN gaat bij het Iqoon project in Heerhugowaard gebruik maken van een geconcentreerde zoutoplossing als medium. De grootte van het opslagsysteem is voor een goed geisoleerde woning dan nog 5m3, een volume dat je gemakkelijk kwijt kan in of onder de kruipruimte. Het mooiste zou zijn als er een soort flexibele zak gemaakt kan worden die je kan oprollen en zo gemakkelijk bij bestaande woningen in de kruipruimte kan aanbrengen. Zeer interessante ontwikkeling.

Een andere interessante ontwikkeling voor de toepassing van zonthermische energie (maar ook voor het gebruik van laagwaardige restwarmte of warmtepompen) zijn de lagetemperatuurradiatoren. Een normale radiator is ontworpen voor watertemperaturen van 80/60 graden, dit soort radiatoren kunnen (dankzij ingebouwde kleine ventilatoren) toe met watertemperaturen van 55/35 graden. Ze vormen daarmee een aantrekkelijk alternatief voor vloerverwarming bij bestaande gebouwen, waar het infrezen van leidingen duur en overlastgevend is. Een ander voordeel ten opzichte van vloerverwarming is de snelle warmteafgifte.

Ik denk dat de combinatie van zonthermische panelen met compacte warmteopslag en lage temperatuur radiatoren kan gaan zorgen voor een flinke verbetering van de rentabiliteit van zon-voor-verwarming.

7 reacties »

 1. het zou geweldig zijn als je met je eigen hot water solar system je door jezelf benodigde energie zou kunnen opwekken en vasthouden voor de koude wintermaanden. De vraag blijft natuurlijk wel hoe goed of slecht dit zout is voor het milieu en wat voor een opslagsysteem je moet hebben.
  heeft iemand daar meer gegevens van of weet iemand waar in daarover meer te weten kan komen

  Reactie door Hans Heurkens — oktober 19, 2010 @ 7:41 am

 2. @Hans,
  Het concept van ECN gaat uit van een gesloten systeem. Het zou komt dus niet in het grondwater terecht, maar bevindt zich in een gesloten voorraadvat (of beter nog: een flexibele zak). De warmte die je erin stopt kan je er vervolgens weer uithalen met een warmtewisselaar.

  Reactie door Paulus Jansen — oktober 19, 2010 @ 12:41 pm

 3. Toch ben ik een beetje bevreemd. Niet dat ik dit soort ontwikkelingen niet toejuich.

  Al vele decennia lang wordt op schepen voor de opslag van koelcapaciteit zwaarverzadigde zoutoplossing gebruikt onder de naam: Brijn.

  En als dat voor koude opslag kan dan weet elke natuurkundig onderlegde dat het omgekeerde ook mogelijk is.

  Dat men dan nu pas “ontdekt” dat daar potentie ligt bevreemd me wel een beetje.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — oktober 20, 2010 @ 2:21 pm

 4. @Roelf,
  Ik denk dat te maken heeft met de relatief lage energieprijzen van de afgelopen decennia. Op schepen is ruimte schaars, dus was daar een opslagmedium met een grote warmtecapaciteit om andere redenen al interessant. Bij stijgende prijzen komt deze techniek ook in beeld voor andere toepassingen.

  Reactie door Paulus — oktober 20, 2010 @ 2:38 pm

 5. met welk matriaal van buizen brenj je de warmte over?
  Wat is de concentratie zout?

  Reactie door Ruud — maart 8, 2015 @ 7:42 am

 6. met een elektrische boiler die zijn stroom krijgt via de zonnecellen dit medium opwarmen.als er genoeg warmte is opgeslagen kan de boiler uit en kan de stroom voor andere doeleinden worden gebruikt.je leverd volgens mij dan minder stroom terug aan het net.

  Reactie door hans bosma — maart 20, 2016 @ 2:19 pm

 7. Hallo, Waarom kan dit niet met veel water. Vele kruipruimten meten 8×6x0,7 m waarin bv 20m3 heet en 10m3 koud regnwater geborgn kan worden in de slamdam flexibele zakken. De temp.daling bij mijn goed geisoleerd huis is maar 3 gr C bij min 9. Dus om 22.00 uur thermostaat op 0 en om 08.00 op 21 gr. c. om 08.30 is het dan met de Combiketel 21 gr.c. Om 07.00 uur net voor zonsopgang is het nog 18 gr.C. Met 20m2 heatpipe collectoren kun je in 1 week zonneschijn de 20m3 op 85 gr. c. krijgen. Door afkoeling en verwarming kun je dec. met 60 gr.C. bereikn. Genoeg dunkt me om koude seizoen warmte te geven. Mijn normale 70er jaren cv wordt niet warmer dan 40 gr c tijdens opstart om rond 11.00 u te stabiliseren rond 26 gr. c. Met LTVkun je nog veel meer bereiken. We hebben dan en warm tapwater en warm verwarmingswater en bij + 26 gr C in de zomer koud regenwater voor de circulatie om juist te koelen. Op ‘t moment dat prof. Zondag van ECN met zijn vinding over 7 jaar naar buitn mag komen vullen we de zak met zijn oplossing. Weinig kosten en veel resultaat. Met zonnepanelen wkken we zonnestroom op die we opslaan in de uitgevonden zeezoutaccu’s van dr. Ten. Eigen energiecentrale los van GRID en terrorzeker.
  gr. Joop.

  Reactie door Joop Martinali — juli 31, 2016 @ 5:51 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl