Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 1 oktober 2010, 7.43 uur – paulus
Categorie: milieu

Inspectievakantie

“Per 1 januari 2011 komt er een zogeheten “inspectievakantie” voor het bedrijfsleven. Bij deugdelijke zelfregulering (certificering) kan met minder inspectieonderzoeken per bedrijf worden volstaan.”
(concept-regeerakkoord, p.12)

Wie zou het woord bedacht hebben: Jack de Vries? Of toch Paul de Krom? “We sturen die kommaneukers op vakantie. Naar de eeuwige jachtvelden!”

Het fenomeen inspectievakantie was een van de oorzaken van de olieramp in de golf van Mexico. In de VS zijn onder vader & zoon Bush de eisen aan de olieindustrie en de controle daarop drastisch teruggeschroefd. Volgens Bush sr. en jr. hadden de oliebedrijven zelf alle belang bij een goed veiligheidsbeleid. Ze besteden al handenvol geld aan dure adviesbureau’s die hun bedrijfsvoering auditen. Dat alles uiteraard volledig gecertificeerd. Daar hoef je als overheid niet nog eens een keer overheen. Dus stuur die inspecties maar op vakantie. Waarna BP toch iets minder degelijk bleek dan de familie Bush gedacht had. Foutje, bedankt.

Ook in Europa rukt de zelfregulering op. Beluister nog eens de uitzending van BNR over de veiligheid van olieplatforms op de Noordzee.

Wat we ons bij deze passage van het regeerakkoord precies moeten voorstellen is nog niet duidelijk. Met het principe dat bedrijven die hoog scoren qua veiligheid, gezondheid en milieu minder vaak gecontroleerd worden is wat mij betreft ook niets mis. De inspectie kan zich dan concentreren op de zwakke broeders.

Maar het zou buitengewoon riskant zijn als het beginsel dat de inspectie betaald wordt door degene die gecontroleerd wordt -en dat is het geval bij de certificerende instellingen- tot fundament van het Nederlandse milieubeleid verheven wordt.

3 reacties »

 1. Er wordt vergeten te melden dat veruit de meeste controles bij bedrijven worden uitgevoerd door de gemeente of provincies. Deze regering heeft helemaal niets te zeggen over de controles door gemeente of provincie. Ze kan hooguit de rijksinspecties terugfluiten…

  Wat was het ook al weer? “Je gaat er over of niet”.

  Reactie door Knollen voor citroenen — oktober 1, 2010 @ 12:49 pm

 2. Die conclusie lijkt me te snel getrokken. De wettelijke bevoegdheden van gemeenten en provincies kunnen veranderd worden. Het zou me niets verbazen als dat ook de bedoeling is. Verder blijkt uit de financiële doorrekening op het regeerakkoord dat lagere overheden er meer taken bijkrijgen zonder het bijbehorende geld. Dat zal ook niet echt helpen om controlerende taken, die alleen maar geld kosten, op peil te houden.

  Reactie door Paulus Jansen — oktober 1, 2010 @ 2:32 pm

 3. Jammer, deze typisch “haagse” reactie.
  Het gaat erom dat dit regeerakkoord suggereert dat bedrijven per 1 januari 2011 een jaar lang geen controles meer krijgen. En dat is simpelweg niet zo omdat deze regering niet gaat over de controles uitgevoerd door provincie en gemeente.

  Reactie door Knollen voor citroenen — oktober 3, 2010 @ 9:17 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl