Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 27 september 2010, 9.44 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

kolen noch kernenergie: het kan dus toch

De afgelopen vier jaar heb ik gepleit voor een energie- en klimaatbeleid zonder kolen en kernenergie. Volgens critici is dat onmogelijk: we hebben de komende decennia simpelweg te veel stroom nodig om niet in te zetten op een brede brandstofmix. Ook zou onze strategie onbetaalbaar zijn. Maar zie: volgens economisch onderzoeksbureau SEO kan het financieel prima uit.

In het rapport Investeren in een schone toekomst onderzocht SEO de maatschappelijke kosten en baten van verschillende mogelijkheden om in Nederland in 2050 de uitstoot van CO2 met 80% te verminderen. De centrale conclusie van het onderzoek is dat een route met veel hernieuwbare energie geen totaal ander saldo oplevert van maatschappelijke kosten en baten dan een route waarin CO2-opslag en kerncentrales centraal staan.

Kortom, kolen noch kernenergie: het kan.

4 reacties »

 1. Goed zo Paulus, dat je dit op hebt geschreven voor ieder die dat wil lezen!
  Het kan dus nog steeds zonder kernenergie en kolen. Nu dus ervoor zorgen dat de kolencentrales in aanbouw aan de Eemshaven niet in bedrijf komen. En over een maand in actie komen tegen een ontwerp-richtlijn van de Europese Unie die wil dat we op korte termijn gaan bepalen waar we ht kernafval definiteif in de ondergrond op gaan bergen.
  Laten we als SP deze boodschap uit blijven dragen.

  Reactie door herman damveld — september 27, 2010 @ 12:14 pm

 2. Beste Paulus
  Houd er ernstig rekening mee dat het rapport onjuist is. Te vaak komen dit soort bureaus met resultaten die gewenst zijn maar berusten op veronderstellingen en uitgangspunten die niet deugen. Blijf vooral kritisch en laat je niet meeslepen door het feit dat het aangenaam is als het waar was. Altijd bereid tot een kritische review van het rapport.

  Frans W. Sluijter
  Em. hoogleraar Technische Universiteit Eindhoven

  Reactie door Frans W. Sluijter — september 27, 2010 @ 6:23 pm

 3. Paulus, meelezers,

  Hier nog even wat stof tot nadenken in groter verband.

  Onderaan het stukje staan linkjes naar oudere stukjes. In het stukje over duurzame energie en CO2 twijfel ik er aan of het (op wereldschaal) zonder CO2 sequestratie zal kunnen lukken.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — september 27, 2010 @ 8:20 pm

 4. @Frans,
  Ik geef toe dat het onderzoeksresultaat in dit geval koren op mijn molen was. Maar het zou me verbazen als SEO hier naar duurzaam heeft zitten toerekenen, omdat ze juist bekend staat als redelijke hardcore economenclub. Ik ben daarom wel benieuwd naar de onderbouwing van je stelling, het rapport kan je vinden onder het linkje.

  Reactie door paulus — september 27, 2010 @ 9:07 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl