Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 27 september 2010, 10.07 uur – paulus
Categorie: milieu

Dioxine in paling: waar komt die eigenlijk vandaan?

Zembla berichtte zaterdag over paling met te hoog dioxinegehalte. Waar komt dat spul eigenlijk uit de schoorsteen? Onder meer bij het Vlissingse Thermphos, de grootste fosforproducent van Nederland. Het bedrijf stoot ondanks herhaaldelijke waarschuwingen meer dioxine (en cadmium) uit dan de wettelijke norm. Desondanks wil presenteerde het bedrijf afgelopen week een verbeterplan waarbij de norm pas in 2015 gehaald wordt.

Wat mij betreft is 2015 een belachelijk lange termijn, te meer omdat niet alleen de emissies van dioxine, maar ook van cadmium overtroffen worden.

Lees hier mijn schriftelijke vragen over het verbeterplan van Thermphos: MIL 20100927 SV Thermphos

UPDATE 29-9
Zie ook het bericht in de PZC van vandaag “SP in Kamer: Thermphos krijgt teveel tijd”

10 reacties »

 1. Tussen maximaal toegestaane uitstoot en gevaarlijke (voor mens, dier en omgeving)uitstoot zit een behoorlijk groot verschil. Jammer genoeg wordt deze persoonlijke hetze van een journaliste (Nadia Berkelder wiens vader 32 jaar in dienst is geweest bij Thermphos) nu over de ruggen van de werknemers uitgevochten.Jammer zou het zijn dat hierdoor 450 werknemers direct (en indirect nog eens hetzelfde aantal) hun baan hierdoor zouden verliezen. En dat in een regio waar werkgelegenheid toch al wat schaars is. Lijkt mij dat Thermphos een EERLIJKE kans moet krijgen om de problemen op te lossen.

  Reactie door C. van Zundert — september 29, 2010 @ 2:54 pm

 2. wat mij betreft hoeft het bedrijf niet dicht. Liever niet zelfs. Maar ze moeten wel voldoen aan de wettelijke milieu-eisen. Zeker omdat de overschrijding van de wettelijke norm niet van vandaag of gisteren zijn vindt ik een periode van vijf jaar om orde op zaken te stellen rijkelijk lang. Wat mij betreft zou de termijn gebaseerd moeten zijn op de kortste marsroute die gebaseerd is op beschikbare en betrouwbare technieken.

  Reactie door paulus — september 29, 2010 @ 3:00 pm

 3. Overschrijdingen zijn er niet altijd geweest. Daarom lijkt het mij beter om de oorzaak te achterhalen i.p.v. symptoom bestreiding. Symtoom bestreiding heeft weer een nieuwe afvalstroom tot gevolg. Beter oorzaak wegnemen. Dioxine’s komen op meerdere plaatsen vrij in geheel Nederland.(vuilverbranding, Corus enz.) Maar het is niet zo dat de techniek een kant en klare oplossing te bieden heeft. Een ieder is er wel mee gedient omhet traject zokort mogelijk te laten zijn.

  Reactie door C. van Zundert — september 29, 2010 @ 3:58 pm

 4. Reacties op mijn verhalen waardeer ik altijd zeer, positief of negatief. Wel graag direct (n.berkelder@pzc.nl), en graag zonder persoonlijke aanval.

  Reactie door Nadia Berkelder — oktober 3, 2010 @ 7:51 pm

 5. U vraagt zich af waar die dioxine toch vandaan komt.
  De industrie heeft een aandeel van slechts 15% en de bevolking 85%.
  In gewone taal kunt u het eea nalezen op http://www.mmk.be/vrij.cfm?Id=367

  mijns inziens kunt u zich beter druk maken on de open haarden bij uw buren dan 1 fabriek proberen kapot te maken.
  nb als deze fabriek sluit dan zal er geen oplossing komen, ze zullen toch moeten testen en draaien hiervoor.
  Als je de zaak sluit dan wordt het bv opgebouwd naast de aluminium fabriek in boedapest waar er geen regels zijn en je straks een 1000 voud van de rotzooi via je achterdeur binnen krijgt zoals nu het geval is met de aluminium fabriek. ( in nederland heeft bv zalco geen slibopslag omdat hier de regels wel zijn ).

  Reactie door john — oktober 11, 2010 @ 9:38 pm

 6. hmm geen reactie meer hierop,
  staat netjes.

  Reactie door john — oktober 25, 2010 @ 8:28 pm

 7. Nadia,

  Waarom ontken je de “persoonlijke hetze” niet ?Mogen we het niet weten en wil je liever direct reageren via mail ?
  Marten Wiersma wordt toch ook persoonlijk onderuit gehaald in de media !
  Ben je bang voor de publiciteit ?
  Thermphos is altijd al een hele grote vervuiler geweest beweer je. Als het waar is wat C. van Zundert beweert, heeft je vader daar 32 jaar lang ook aan meegedaan !

  Reactie door Renner — november 22, 2010 @ 11:47 pm

 8. Waar komt dioxine vandaan ???
  Op de site emissieregistratie.nl zie ik bij de basisoorzaken dat Dioxine voornamelijk in de lucht gebracht wordt door “Oplosmiddel- en ander productgebruik: Emissie gevelbetimmering” en “Vuurhaarden consumenten, sfeerverwarming woning”.
  Het RIVM heeft in de buurt van de dorpen rond het Sloegebied een nauwelijks meetbare verhoging van Dioxine gemeten.
  Kan iemand mij uitleggen waarom Thermphos steeds naar voor gebracht wordt als “de grote vervuiler” terwijl we als gewone burger blijkbaar de hand in eigen boezem moeten steken.

  Reactie door Renner — november 22, 2010 @ 11:56 pm

 9. Paulus, mijn reactie is gewist maar ik probeer het gewoon nog een keer, nu iets helderder.
  Men is het er algemeen en grondig over eens dat dioxine in Nederlandse rivierbodems uit Duitsland en uit het verleden stamt. Rond Thermphos wordt door het RIVM géén verhoogd dioxine in de bodem aangetroffen. Die komt dus ook niet – daar of verderop – in rivierbodems terecht. De paling uit de Westerschelde is belast met dioxines maar juist minder bij Vlissingen – zie link a/h eind van dit bericht. De ook in Zembla getoonde kaart met dioxinegehaltes in paling laten zien dat paling nota bene uit de Sloehaven – naast Thermphos – laag in dioxines is!
  Ik blijf erbij: 5 minuten googelen en je ziet dat Thermphos niet hoogstpersoonlijk de dioxines in de Biesboschpaling stopt. Zelfs Vollenbroek en Reijnders zullen het daarmee eens zijn. Dat het desondanks tot een kamerdebat hierover moest komen is een grof schandaal. Je zou je moeten schamen. Graag discussie hierover ipv onwelgevallige berichten domweg te wissen.

  Dioxine in paling in de Westerschelde: http://www.google.nl/url?sa=t&source=web&cd=3&ved=0CCMQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.vliz.be%2Fimisdocs%2Fpublications%2F113340.pdf&rct=j&q=paling%20dioxine%20westerschelde%20&ei=XQ_8TODwJZDsOcmwgdUK&usg=AFQjCNF_stephRjN-CxMpfDJfqejXRGBfQ&cad=rja

  Reactie door kritische zeeuw — december 5, 2010 @ 11:25 pm

 10. Even los van de inhoud, maar denken mensen nu werkelijk dat een hoofdredacteur van een krant, in dit geval de PZC, een journalist, in dit geval Nadia Berkelder, een persoonlijke vete laat uitvechten op zijn pagina’s? Kom op zeg!
  En wie niet genoeg kan krijgen van de bekende ‘kritische zeeuw’ moet maar even naar mijn blog wandelen, naar het artikel ‘Thermphos ofwel Bedenkelijk Zeeuws Peil – http://hollandsglorie.wordpress.com/2010/12/10/thermphos-ofwel-bedenkelijk-zeeuws-peil/

  Reactie door Pierre — januari 15, 2011 @ 2:22 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl