Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 25 augustus 2010, 9.06 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, milieu

Veiligheid olie- en gaswinning Noordzee ter discussie

Na de olieramp in de golf van Mexico werden ook vragen gesteld over de veiligheid van de olie- en gaswinningsinstallaties in de Noordzee. Volgens minister Van der Hoeven is die dik in orde. Gisteren zette de BBC stevige vraagtekens bij de situatie op het Engelse deel van de Noordzee. Beluister hier mijn commentaar bij BNR

Ik vind de stijging van 61 naar 85 incidenten in één jaar waarbij olie- of gas vrijkwam behoorlijk dramatisch, al ging het om betrekkelijk geringe hoeveelheden. Wat mij betreft is de controle van de veiligheid bij de industrie teveel geprivatiseerd, in de vorm van certificeringssystemen. De certificerende instellingen worden betaald door de partij die belanghebbend is, wat het risico oplevert dat die een controleur inschakelt die het goedkoopst en niet al te critisch is. Het Staatstoezicht op de mijnen -dat is de officiële toezichthouder- krijgt dan een mooi rapport met gouden stempels en rapporteert op grond van deze papieren werkelijkheid dat de veiligheid goed geregeld is.
Beter zou het zijn als het Staatstoezicht op de mijnen opdrachtgever is voor de inspecties. De kosten kunnen dan, bv. in de vorm van een heffing of leges, verhaald worden op de oliemaatschappijen. Daarmee wordt de financiële band tussen controleur en gecontroleerde doorgeknipt.

Een andere verbetering zou zijn wanneer de landen rond de Noordzee hun inspectiesystemen nog beter op elkaar afstemmen en ook vaker gezamelijke (multilaterale) inspecties gaan uitvoeren. Per slot van rekening maakt het weinig uit of onze stranden door Nederlandse, Noorse of Engelse olie bevuild worden. Op grond van de informatie van Van der Hoeven lijkt de veiligheidssituatie op het Nederlandse deel van de Noordzee in orde, maar het zou te gemakkelijk zijn om nu de denken dat de Engelsen er een zootje van maken en wij onze zaakjes in orde hebben. Daarvoor zijn ook de Nederlandse controles teveel een papieren aangelegenheid.

Bij het komend debat over de Mijnbouwwet zal ik daarom voorstellen om de controles weer een deugdelijke publieke basis te geven.

1 reactie »

 1. Dank u voor het aansnijden van dit onderwerp !

  ‘t klopt, ben zelf eigenaar van een bedrijf dat gespecialiseerd is in brandbeveiliging en reddings materialen van zeeschepen.
  De classificatie bureaus zijn verenigd in hun eigen clubje dat IACS heet. En het gaat, ordinair gezegd, alleen maar om ‘de poen’
  Ieder bedrijf moet door iedere classificatie goedgekeurd zijn, dit terwijl de eisen van ieder classificatie bureau dezelfde zijn.

  Deze goedkeuring is een papieren kwestie, of een service monteur werkelijk deskundig is, lijkt ondergeschikt aan de papier stroom binnen je bedrijf.

  Dit is in de offshore nog veel erger, de papierstroom en rompslomp waar je als bedrijf aan moet voldoen, helaas wordt steeds meer ondergeschikt of je monteur wel ter zake kundig is. Daarom ‘zitten’wijniet in de offshore.

  Het eigen vlees keuren klopt ook.
  Schepen in China gebouwd en gekeurd door de lokale Surveyor van het classificatie bureau zijn meer als regel dan uitzondering erbarmelijk slecht uitgerust.
  Zo erg dat we in ons bedrijf het gezegde hebben

  ‘de Chinezen leveren de materialen, maar wij moeten er een blusinstallatie van maken’

  Ik ben er dan ook van overtuigd dat men steeds meer en meer op papier uit is en men minder kijkt naar de kwaliteiten van het individu.

  Het rammelt, in de offshore en in de scheepvaart, de classificatie bureaus hebben aan de ene kant te veel macht, te weinig mankracht en te weinig kennis in huis.

  Met weemoed denk ik terug aan de oude Nederlandse Scheepvaart Inspectie; daar waren alle surveyors oud zeevarenden met zout bloed !

  U mag altijd contact met me opnemen :
  john@inglasco.nl

  Reactie door john fongers — augustus 26, 2010 @ 7:08 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl