Reacties op: werkbezoek waterschap Aa en Maas http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2010/08/01/werkbezoek-aa-maas/ Paulus Jansen Tue, 07 Nov 2017 18:59:38 +0000 http://wordpress.org/?v=2.9.2 hourly 1 Door: Guido van der Wedden http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2010/08/01/werkbezoek-aa-maas/comment-page-1/#comment-63496 Guido van der Wedden Sat, 07 Aug 2010 15:01:32 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/?p=15581#comment-63496 Het gekozen bestuur van een organisatie als het waterschap zorgt ervoor dat waterschappen kostenbewust werken en moet om die reden zeker behouden blijven: het bespaart enorm veel geld als 30 'gekozen vrijwilligers' namens de burgers kritisch toezicht houden op de gang van zaken in deze organisaties. Directe verkiezingen zijn hiervoor cruciaal, anders worden de waterschapsbesturen net als tot midden jaren '90 weer gevuld met lokale ex-politici die nog een erebaantje moeten krijgen, waarmee het toezicht verslapt. Onlangs las ik overigens dat de Tweede Kamer duidelijkere financiĆ«le controle op de drinkwaterbedrijven wil. Ik kan wel een oplossing bedenken: zorg dat ook hier gekozen bestuurders komen. Vorm drinkwaterbedrijven om tot drinkwaterschappen en houd drinkwaterschapsverkiezingen! Het gekozen bestuur van een organisatie als het waterschap zorgt ervoor dat waterschappen kostenbewust werken en moet om die reden zeker behouden blijven: het bespaart enorm veel geld als 30 ‘gekozen vrijwilligers’ namens de burgers kritisch toezicht houden op de gang van zaken in deze organisaties.

Directe verkiezingen zijn hiervoor cruciaal, anders worden de waterschapsbesturen net als tot midden jaren ‘90 weer gevuld met lokale ex-politici die nog een erebaantje moeten krijgen, waarmee het toezicht verslapt.

Onlangs las ik overigens dat de Tweede Kamer duidelijkere financiƫle controle op de drinkwaterbedrijven wil. Ik kan wel een oplossing bedenken: zorg dat ook hier gekozen bestuurders komen. Vorm drinkwaterbedrijven om tot drinkwaterschappen en houd drinkwaterschapsverkiezingen!

]]>
Door: Hans Schouffoer http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2010/08/01/werkbezoek-aa-maas/comment-page-1/#comment-63421 Hans Schouffoer Sat, 07 Aug 2010 09:51:42 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/?p=15581#comment-63421 Tja waarom de meest doelmatige bestuurslaag (de waterschappen) laten fuseren met de meest ondoelmatige. Dat is goed geld naar kwaad geld smijten! Beter investeren -en dat doen we inmiddels ook- in het herkenbaar maken bij de inwoners. De waterschappen zijn lang te bescheiden geweest in het laten zien wat ze zo goed doen: schoon water en droge voeten garanderen. Dat ligt deels in de cultuur dat we gewoon ons werk (goed) doen. Overigens ben ik ook van mening dat op projectniveau de waterschappen beter communiceren met de betrokken inwoners dan veel andere overheden. Tja waarom de meest doelmatige bestuurslaag (de waterschappen) laten fuseren met de meest ondoelmatige. Dat is goed geld naar kwaad geld smijten! Beter investeren -en dat doen we inmiddels ook- in het herkenbaar maken bij de inwoners. De waterschappen zijn lang te bescheiden geweest in het laten zien wat ze zo goed doen: schoon water en droge voeten garanderen. Dat ligt deels in de cultuur dat we gewoon ons werk (goed) doen. Overigens ben ik ook van mening dat op projectniveau de waterschappen beter communiceren met de betrokken inwoners dan veel andere overheden.

]]>
Door: Martha Blom http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2010/08/01/werkbezoek-aa-maas/comment-page-1/#comment-63221 Martha Blom Fri, 06 Aug 2010 19:40:29 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/?p=15581#comment-63221 Als Sp-lid en tot voor kort waterschapsbestuurder (hoofdingeland heet dat in Zeeland) voor de Algemene Waterschaps Partij weet ik uit ervaring dat de waterschappen een goede en praktische bestuurslaag zijn. Het enige Waterschap dat een provincie omvat is het nieuwe Waterschap Scheldestromen dat per 1-1-2011 ontstaat uit de samenvoeging van Waterschap Zeeuwse Eilanden en Waterschap Zeeuws-Vlaanderen.Alle andere waterschappen zijn provincie overstijgend. Het onderbrengen bij de provincies zal veel menskracht en vooral geld kosten. Tel uit je winst! Als Sp-lid en tot voor kort waterschapsbestuurder (hoofdingeland heet dat in Zeeland) voor de Algemene Waterschaps Partij weet ik uit ervaring dat de waterschappen een goede en praktische bestuurslaag zijn. Het enige Waterschap dat een provincie omvat is het nieuwe Waterschap Scheldestromen dat per 1-1-2011 ontstaat uit de samenvoeging van Waterschap Zeeuwse Eilanden en Waterschap Zeeuws-Vlaanderen.Alle andere waterschappen zijn provincie overstijgend. Het onderbrengen bij de provincies zal veel menskracht en vooral geld kosten. Tel uit je winst!

]]>