Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 16 juli 2010, 6.19 uur – paulus
Categorie: water

Bypass Kampen waarschijnlijk overbodig

Dat is kort samengevat de conclusie voor de Milieueffectrapportage in de voorlopige MER voor het project Bypass Kampen. Die nieuwe verbinding tussen IJssel en randmeren is door de provincie Overijssel en minister Huizinga altijd verkocht als een noodzakelijke schakel in de verbetering van de waterveiligheid van Kampen.

In werkelijkheid is het project ingegeven door de wens van een aantal lokale en regionale bestuurders om een grote villawijk en verbinding voor de recreatievaart te ontwikkelen.

Toen ik daar vorig jaar wat kritische vragen over stelde bleef Tineke Huizinga (destijds staatssecretaris V&W) het veiligheidsverhaal van de provincie Overijssel steunen, zelfs toen het CPB in november vorig jaar met een vernietigend oordeel kwam over de effectiviteit van deze investering. En ook Eurlings , die inmiddels de waterportefeuille van Huizinga heeft overgenomen, hield zijn politieke vriend gedeputeerde Theo Rietkerk (CDA) in mei nog de hand boven het hoofd. Hij moest toen wel beloven dat de Kamer het laatste woord krijgt voor het point of no return in januari 2011.

Na de conclusie van de commissie-MER zal Eurlings het nog lastiger krijgen om vol te houden dat bij dit project de waterveiligheid voorop staat, dus dat een investering van €200 miljoen belastinggeld noodzakelijk is.

3 reacties »

 1. Het is sterk overbodig deze blauwe bypass, de groene kan als reserve gehouden worden. Zoals ik het artikel in de Stentor 24-09-2011 gelezen heb is het één grote farce, het zijn de cosumatische junks van de overheden die al het geld er weer eens willen doordraaien voor hun eigen en hun vriendjes weer eens lekker kunnen consumeren! Zoals het plan uitgediept in het artikel beschreven wordt dient men achterstvoren te werk te gaan. Dus het bijbetrekken van het; en rechter trekken, Ganzediep. Ook het Noorddiep erbij betrekken en weer openmaken op het uiteinde in het Zwarte water zoals het ooit was. Windstuwing van het woeste IJsselmeer dient ten eerste te worden tegegeaan met golfbreek eilanden zodat er minder water naar de IJsseluitmonding gaat, daarmee kan de IJssel beter en sneller lozen! De storm energie dient uit het IJsselmeer te worden gehaald! Als er dan nog teveel water is kan de groene bypass de rest doen.

  Reactie door Ko Geluk — september 25, 2011 @ 1:19 pm

 2. Biomass…

  Weblog Paulus Jansen » Bypass Kampen waarschijnlijk overbodig…

  Trackback door Biomass — juli 29, 2014 @ 2:07 pm

 3. Great GPT Site…

  Weblog Paulus Jansen » Bypass Kampen waarschijnlijk overbodig…

  Trackback door Great GPT Site — oktober 21, 2014 @ 3:37 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl