Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 9 juni 2010, 18.15 uur – paulus
Categorie: op pad, wonen

Onder de maat

Dat is de titel van het onderzoeksverslag van de SP afdeling Gouda over haar onderzoek onder huurders aan de Talmastraat en Idenburgstraat. Eigenaar van de woningen is ACHMEA, beheerder is Van ‘t Hof Rijnland Vastgoedmanagement in Zoetermeer. Samen met Ed van Velzen en Hans-Daniël van Alphen sprak ik vandaag -tussen de verkiezingsstrijd door- met directeur Van Dijk en accountmanager Bijlsma van Van ‘t Hof Rijnland.

De woningen aan de Talmastraat e.o. zijn gebouwd in 1956, met een vloeroppervlak van ca. 60m2. Ze worden verwarmd met kachels, zijn ongeisoleerd. Bewoners klagen over tocht en vocht, rioollucht in de woningen en nog zo wat andere gebreken. De huur ligt rond de €450/maand. De SP Gouda heeft inmiddels 55 bewoners geënquetteerd.

Van’t Hof Rijnland is een van de grootste commerciële woningbeheerders van Nederland: ze hebben zo’n 30.000 woningen in portefeuille. Deels voor beleggers in particuliere huurwoningen zoals ACHMEA, maar ze werken ook veel voor Verenigingen van Eigenaren. Van Dijk en Bijlsma gaven in reactie op de klachten aan dat deze grotendeels nog niet bij hen bekend waren, maar dat reële onderhoudsgebreken zo snel mogelijk verholpen zullen worden, zodra de namen & rugnummers bekend zijn. Die wil de SP-Gouda in aanvulling op het rapport best aanleveren. Daarna zullen we zien hoe goed het klachtenonderhoud van deze beheerder georganiseerd is.

Interessant was verder de uitleg Van’t Hof Rijnland gaf op de strategie van de beleggers in particuliere huurwoningen. Zij sturen puur op rendement, dat bestaat uit huuropbrengsten minus kapitaallasten en beheerkosten (inclusief onderhoud). Zodra het rendement onder een kritische waarde zakt, bijvoorbeeld door toenemende onderhoudskosten, zal het complex verkocht of uitgepond worden. Theoretisch zou er ook nog gekozen kunnen worden voor groot onderhoud/renovatie, maar die kans is in de praktijk erg gering: de extra kapitaallasten zouden al snel de extra huurinkomsten overtreffen.

Deze openhartige toelichting laat zien welke ontwikkeling ons te wachten staat als een groot deel van de Nederlandse sociale huurvoorraad geliberaliseerd zou worden, zoals partijen als de VVD en D66 bepleiten.

Lees hier het verslag van het buurtonderzoek: rapport buurtonderzoek gouda

1 reactie »

 1. Hallo Paulus,

  Ik heb nu pas je verhaal gelezen: het was vannacht te spannend!

  Mijn eerste visie op dit geheel is: schandalig: Dit zijn gewoon woningen, die na d oorlog zijn gebouwd en door coorporaties hier in Zoetermeer – ondanks protest van de SP hier – zijn gesloopt! Dit waren flats uit de 60`-jaren!

  Zo erg zien de woningen van Vesteda hier in Zoetermeer er nog niet uit. Wel zijn mij bovenstaande praktijken bekend. Bij Vesteda (tenminste in dit appartementenblok) is het zo, dat als er een huurder weggaat en de volgende huurder komt, de laatste een fikse huurverhoging krijgt, terwijl deze dit niet weet. Zodoende bestaan in dit complex verschillende prijzen voor eenzelfde appartement. De doelstelling is inderdaad puur commercieel. We moeten “zelf” het portiek onderhouden: `maal per maand is er iemand aan de beurt. Dit wordt door weinigen gedaan (ook ik doe het vanwege gezondheidsredenen niet). Een buurman vraagt al jarenlang bij Vesteda om een concergie, maar ze zijn hem in Den Haag zat (ik kan me er trouwens wel war bij voorstellen, want deze man valt letterlijk over alles). Maar toch betaalt iedereen E 20,- aan servicekosten per maand. En pas in de loop van juli/aug krijgen wij daar dus een afrekening van. Zo Paulus: zet hem maar weer op in de T.K.. We spreken elkaar wel weer eens.
  Er is nog wat documentatie m.b.t. IJZ: ik zal deze even voor je opzoeken. Groeten, Corry Hoekman

  Reactie door Corry Hoekman — juni 10, 2010 @ 10:31 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl