Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 31 mei 2010, 12.21 uur – paulus
Categorie: verkeer

NS voor €78 miljoen risicodragend in buitenlandse activiteiten

Door de drukte van de campagne kreeg ik nu pas de antwoorden van 27 mei onder ogen op mijn vragen over de buienlandse activiteiten van NS. 15% van de omzet en 20% van het personeel hebben inmiddels betrekking op buitenlandse activiteiten. Het risicodragend vermogen in deze poot is nog beperkt: €78 miljoen.


de regionale spoorwegen rond Liverpool worden geëxploiteerd door een dochter van NS Reizigers. Logisch toch?

Eurlings vindt het prima dat staatsbedrijf NS ook over de grens risicodragend openbaar vervoer verzorgt: daar kunnen ze kennis opdoen over aanbesteding, waar ze straks in Nederland van kunnen profiteren als ook het reizigersvervoer op het Nederlandse kernnet “op de markt gebracht wordt”.

Tien jaar geleden gaf de Engelse krant The Independent een bundel uit met de reizigerservaringen rond de privatisering van British Rail: The great railway disaster. Het werd een enorme bestseller, die zelfs leidde tot een deel 2 met nagezonden ervaringen van lezers. Ik zal het boekje maar cadeau doen aan de opvolger van Eurlings.

Lees hier de antwoorden op mijn vragen: OV 20100527 ANTW NS buitenland

1 reactie »

  1. Prima toch? Veolia en Deutsche bahn rijden al in half Europa en houden de NS scherp met concurrentie, dus laat de NS maar lekker in het buitenland geld verdienen en bovendien kunnen ze overalnog heel wat opsteken van onze dienstverlening en efficiency. Zelfs in Zwitserland, want dat spoorbedrijf is fantastisch, maar de treinkaartjes zijn schreeuwend duur en de belastingbetalers leggen er ook nog eens een hoop geld bij.

    Reactie door charley — mei 31, 2010 @ 9:32 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl