Reacties op: aanbesteding doelgroepen-vervoer: busje komt zo … http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2010/05/31/aanbesteding-doelgroepenvervoer-het-blijft-behelpen/ Paulus Jansen Tue, 07 Nov 2017 18:59:38 +0000 http://wordpress.org/?v=2.9.2 hourly 1 Door: R. Grisel http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2010/05/31/aanbesteding-doelgroepenvervoer-het-blijft-behelpen/comment-page-1/#comment-50864 R. Grisel Thu, 03 Jun 2010 16:55:36 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/?p=13829#comment-50864 @ Webdrifter Voor de duidelijkheid; ik ben niet werkzaam bij opdrachtgever maar bij vervoerdersbedrijf. Buiten het feit dat uw relaas niets te maken heeft met de strekking van het verhaal, kan ik u wel een advies geven; zoek een eerlijke en betrouwbare werkgever waar de door u omschreven praktijken zijn uitgesloten. En geloof me, deze bestaan! @ Webdrifter

Voor de duidelijkheid; ik ben niet werkzaam bij opdrachtgever maar bij vervoerdersbedrijf.

Buiten het feit dat uw relaas niets te maken heeft met de strekking van het verhaal, kan ik u wel een advies geven; zoek een eerlijke en betrouwbare werkgever waar de door u omschreven praktijken zijn uitgesloten. En geloof me, deze bestaan!

]]>
Door: Webdrifter http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2010/05/31/aanbesteding-doelgroepenvervoer-het-blijft-behelpen/comment-page-1/#comment-50830 Webdrifter Thu, 03 Jun 2010 12:54:36 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/?p=13829#comment-50830 @ R. Grisel U schrijft: "én de belangen van de taxibedrijven op een manier die volstrekt open, transparant en controleerbaar is" Bedoeld u dat u hen open, transparant en controleerbaar uitperst? En wat doet u voor het taxi-personeel? Om bijvoorbeeld onderstaande situatie te voorkomen, zoals die elders in het land veel voorkomen: Mijn werkgever verwacht van mij flexibiliteit. Hij geeft aan dat ik 5 dagen per week waaronder weekeinden ongeveer van 8.00 uur tot 22.00 uur moet werken, dat is dus 14 uur per dag (per periode van 2 weken 10 dagen achtereen). We weten overigens allemaal hoe werkgevers dergelijke "roosters" met enige regelmaat op de laatste minuut kunnen aanpassen als het net daarbuiten druk is. Zodat je een uurtje, of twee uurtjes eerder of later moet werken uit hoofde van de benodigde flexibiliteit. Dat je in die tijden voor en na dus ook geen prive afspraken kunt maken. Dat het dus eigenlijk helemaal geen echt rooster is omdat je in de uren ervoor en erna uit hoofde van de flexibiliteit eigenlijk ook altijd onbetaald ter beschikking moet staan. Sterker nog, mijn werkgever wil zelfs een dag van te voren mijn vrije dag kunnen innemen als hij het druk heeft. Zodat je feitelijk zelfs op je vrije dag ter beschikking staat. En dus niet eens op je vrije dag iets met je kinderen kunt doen. Vervolgens verwacht mijn werkgever gedurende die periode van 14 uur slecht 8 uur echt rij-werk te hebben. Dus hij betaalt mij slechts 8 uur uit en zegt dat ik de rest van de tijd tussen de ritten door thuis onbetaald mag wachten. De "goedzak" garandeert mij dus 8 uur uit te betalen, ook als hij minder werk heeft en verwacht van mij dat ik dat aardig van hem vindt. Tijdens dat wachten moet ik uiteraard wel oproepbaar zijn voor werk, want hij wil wel dat ik direct op de taxi spring zodra hij weer een rit heeft. Want zijn redenering is: "Als je thuis wacht dan sta je volgens de CAO niet ter beschikking en dus hoef ik je voor die periode ook niet uit te betalen". Omdat daarover een toelichtende zinsnede in de Taxi-CAO staat. Ik vind dit oneerlijk en wil ook voor deze wacht-uren voluit betaald worden. Waarom moet ik feitelijk meer dan 14 uur perdag en zelfs mijn vrije dagen ter beschikking stellen om vervolgens onbetaald thuis te worden geparkeerd zodra mijn werkgever onvoldoende werk heeft. @ R. Grisel

U schrijft: “én de belangen van de taxibedrijven op een manier die volstrekt open, transparant en controleerbaar is”

Bedoeld u dat u hen open, transparant en controleerbaar uitperst?

En wat doet u voor het taxi-personeel?
Om bijvoorbeeld onderstaande situatie te voorkomen, zoals die elders in het land veel voorkomen:

Mijn werkgever verwacht van mij flexibiliteit.

Hij geeft aan dat ik 5 dagen per week waaronder weekeinden ongeveer van 8.00 uur tot 22.00 uur moet werken, dat is dus 14 uur per dag (per periode van 2 weken 10 dagen achtereen).

We weten overigens allemaal hoe werkgevers dergelijke “roosters” met enige regelmaat op de laatste minuut kunnen aanpassen als het net daarbuiten druk is. Zodat je een uurtje, of twee uurtjes eerder of later moet werken uit hoofde van de benodigde flexibiliteit. Dat je in die tijden voor en na dus ook geen prive afspraken kunt maken. Dat het dus eigenlijk helemaal geen echt rooster is omdat je in de uren ervoor en erna uit hoofde van de flexibiliteit eigenlijk ook altijd onbetaald ter beschikking moet staan.

Sterker nog, mijn werkgever wil zelfs een dag van te voren mijn vrije dag kunnen innemen als hij het druk heeft. Zodat je feitelijk zelfs op je vrije dag ter beschikking staat. En dus niet eens op je vrije dag iets met je kinderen kunt doen.

Vervolgens verwacht mijn werkgever gedurende die periode van 14 uur slecht 8 uur echt rij-werk te hebben. Dus hij betaalt mij slechts 8 uur uit en zegt dat ik de rest van de tijd tussen de ritten door thuis onbetaald mag wachten. De “goedzak” garandeert mij dus 8 uur uit te betalen, ook als hij minder werk heeft en verwacht van mij dat ik dat aardig van hem vindt.

Tijdens dat wachten moet ik uiteraard wel oproepbaar zijn voor werk, want hij wil wel dat ik direct op de taxi spring zodra hij weer een rit heeft.

Want zijn redenering is: “Als je thuis wacht dan sta je volgens de CAO niet ter beschikking en dus hoef ik je voor die periode ook niet uit te betalen”.

Omdat daarover een toelichtende zinsnede in de Taxi-CAO staat.

Ik vind dit oneerlijk en wil ook voor deze wacht-uren voluit betaald worden. Waarom moet ik feitelijk meer dan 14 uur perdag en zelfs mijn vrije dagen ter beschikking stellen om vervolgens onbetaald thuis te worden geparkeerd zodra mijn werkgever onvoldoende werk heeft.

]]>
Door: R. Grisel http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2010/05/31/aanbesteding-doelgroepenvervoer-het-blijft-behelpen/comment-page-1/#comment-50803 R. Grisel Thu, 03 Jun 2010 06:02:57 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/?p=13829#comment-50803 Geachte heer Jansen, Uw beweringen, gestaafd door 'deskundigen' in de zaal cq forum, over het geknoei in Rivierenland, herken ik niet. Ik nodig u graag uit te gaan kijken op het projectbureau Regiotaxi Gelderland in Arnhem om aldaar te zien hoe de opdrachtgever van Regiotaxi Gelderland (= Provincie Gelderland) omgaat met de kwaliteit voor de reizigers én de belangen van de taxibedrijven op een manier die volstrekt open, transparant en controleerbaar is (als enige regiotaxisysteem in NL die dat zo doet en ook kan). De kwaliteit van Regiotaxi Gelderland in Rivierenland is volgens het Projectbureau boven elke twijfel verheven, het bedrijf voldoet aan alle standaards en scoort een zeer hoog cijfer in het jaarlijkse klantevredenheidsonderzoek. Ik raad u dringend aan contact te zoeken met het Projectbureau. U kunt van mij desgewnest de contact-gegevens krijgen... Geachte heer Jansen,

Uw beweringen, gestaafd door ‘deskundigen’ in de zaal cq forum, over het geknoei in Rivierenland, herken ik niet. Ik nodig u graag uit te gaan kijken op het projectbureau Regiotaxi Gelderland in Arnhem om aldaar te zien hoe de opdrachtgever van Regiotaxi Gelderland (= Provincie Gelderland) omgaat met de kwaliteit voor de reizigers én de belangen van de taxibedrijven op een manier die volstrekt open, transparant en controleerbaar is (als enige regiotaxisysteem in NL die dat zo doet en ook kan). De kwaliteit van Regiotaxi Gelderland in Rivierenland is volgens het Projectbureau boven elke twijfel verheven, het bedrijf voldoet aan alle standaards en scoort een zeer hoog cijfer in het jaarlijkse klantevredenheidsonderzoek.

Ik raad u dringend aan contact te zoeken met het Projectbureau. U kunt van mij desgewnest de contact-gegevens krijgen…

]]>
Door: S. Janssens http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2010/05/31/aanbesteding-doelgroepenvervoer-het-blijft-behelpen/comment-page-1/#comment-50593 S. Janssens Tue, 01 Jun 2010 14:08:06 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/?p=13829#comment-50593 PS Dat u mijn naam verkeerd schrijft, zou ik kunnen interpreteren als slordig, maar ik zal het maar wijten aan het haastige bestaan van een volksvertegenwoordiger. :) PS
Dat u mijn naam verkeerd schrijft, zou ik kunnen interpreteren als slordig, maar ik zal het maar wijten aan het haastige bestaan van een volksvertegenwoordiger. :)

]]>
Door: S. Janssens http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2010/05/31/aanbesteding-doelgroepenvervoer-het-blijft-behelpen/comment-page-1/#comment-50590 S. Janssens Tue, 01 Jun 2010 14:04:11 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/?p=13829#comment-50590 @ Paulus Jansen Maar de inkoopbureaus waar ik in de praktijk mee te maken krijg, handelen in opdracht van overheden en deze overheden willen een kostenbesparing, niet de inkoopbureaus. En mocht een inkoopbureau (in uw woorden) 'acquireren bij gemeenten met de kostenbesparing die ze uit de markt kunnen persen', dan is het de overheid (i.c. de verantwoordelijke gemeente) die faalt om fatsoenlijk beleid te voeren. Mijns inzien voert u een kruistocht tegen de verkeerde instantie (niet de markt is fout, maar juist een overheid die alleen naar besparingen kijkt). Ook ik ben voor aanbestedingen met gunninscriteria voor kwaliteitsaspecten (en niet alleen op prijs). Het is echter de overheid die dit echt moet willen. En eerlijk gezegd: daar twijfel ik wel eens aan... @ Paulus Jansen

Maar de inkoopbureaus waar ik in de praktijk mee te maken krijg, handelen in opdracht van overheden en deze overheden willen een kostenbesparing, niet de inkoopbureaus. En mocht een inkoopbureau (in uw woorden) ‘acquireren bij gemeenten met de kostenbesparing die ze uit de markt kunnen persen’, dan is het de overheid (i.c. de verantwoordelijke gemeente) die faalt om fatsoenlijk beleid te voeren.

Mijns inzien voert u een kruistocht tegen de verkeerde instantie (niet de markt is fout, maar juist een overheid die alleen naar besparingen kijkt). Ook ik ben voor aanbestedingen met gunninscriteria voor kwaliteitsaspecten (en niet alleen op prijs). Het is echter de overheid die dit echt moet willen. En eerlijk gezegd: daar twijfel ik wel eens aan…

]]>
Door: Paulus Jansen http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2010/05/31/aanbesteding-doelgroepenvervoer-het-blijft-behelpen/comment-page-1/#comment-50578 Paulus Jansen Tue, 01 Jun 2010 12:10:52 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/?p=13829#comment-50578 @S.Janssen, Het grappige van mijn verhaal is dat alle informatie eruit afkomstig is van de deskundigen in het panel en de aanwezige chauffeurs in de zaal. Inkoopbureau's acquireren bij gemeenten met de kostenbesparing die ze uit de markt kunnen persen, al zullen er ongetwijfeld goede en slechte zijn. De SP is in de Kamer de enige partij die zich sinds jaar en dag inzet voor zowel de gebruikers van het doelgroepenvervoer, als voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor het personeel. Het zou geen kwaad kunnen als andere ook partijen daar hun -hopelijk zeer deskundige- bijdrage aan gaan leveren. @S.Janssen,

Het grappige van mijn verhaal is dat alle informatie eruit afkomstig is van de deskundigen in het panel en de aanwezige chauffeurs in de zaal. Inkoopbureau’s acquireren bij gemeenten met de kostenbesparing die ze uit de markt kunnen persen, al zullen er ongetwijfeld goede en slechte zijn.
De SP is in de Kamer de enige partij die zich sinds jaar en dag inzet voor zowel de gebruikers van het doelgroepenvervoer, als voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor het personeel. Het zou geen kwaad kunnen als andere ook partijen daar hun -hopelijk zeer deskundige- bijdrage aan gaan leveren.

]]>
Door: S. Janssens http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2010/05/31/aanbesteding-doelgroepenvervoer-het-blijft-behelpen/comment-page-1/#comment-50575 S. Janssens Tue, 01 Jun 2010 12:01:50 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/?p=13829#comment-50575 Als inschrijver op aanbestedingen is mijn ervaring dat (de grotere) inkoopbureaus vaak meer know how hebben van zowel doelgroepenvervoer als het aanbesteden zelf dan de overheid (een gemeente, plusregio of pro¬vin¬cie). Het klopt wel dat er minder sterke (kleinere) bureau’s zijn, maar daar moet de aanbestedende overheid maar zelf een goede selectie kunnen maken. In mijn beleving staat deze tekst vol van de verkeerde interpretaties en gebrek aan kennis van zaken dat ik als (groen) linkse-stemmer niet snel zal overstappen naar de SP. Zo geeft u aan dat een inkoopbureau ‘alleen maar kijkt naar de prijs’. Dit soort bureaus heb-ben geen enkele baat bij de prijs die uit een offerte komt. Aanbesteden op alleen prijs heeft alleen voordeel voor de overheid. En in het BRU (Utrecht) is er een 1,6 procent aan (gegronde) klachten? Ik hoop dat dit 1,6 promille is, want dat zijn de scores die in de aanbestedingen worden gehanteerd. Dat de aanbesteding van het BRU goed is verlopen, is trouwens ook niet waar. Na de aanbesteding heeft de heer Van Riel (die ik trouwens als zeer deskundig man ken) nog stevig moeten onderhandelen om genoeg vervoerders te krijgen. Dat in het BRU het Taxikeurmerk (wat een zeer goed certificaat is) verplicht is, is je reinste lariekoek, omdat dit indruist tegen het BAO. Dat dit vervoer beter moet op veel plaatsen, is evident. Het is echter de overheid die hierin moet investeren en niet de taxibedrijven of inkoopbureaus. Jammer dat de politici die zich ermee bezig houden, zich blijkbaar niet goed informeren. Als inschrijver op aanbestedingen is mijn ervaring dat (de grotere) inkoopbureaus vaak meer know how hebben van zowel doelgroepenvervoer als het aanbesteden zelf dan de overheid (een gemeente, plusregio of pro¬vin¬cie). Het klopt wel dat er minder sterke (kleinere) bureau’s zijn, maar daar moet de aanbestedende overheid maar zelf een goede selectie kunnen maken.

In mijn beleving staat deze tekst vol van de verkeerde interpretaties en gebrek aan kennis van zaken dat ik als (groen) linkse-stemmer niet snel zal overstappen naar de SP.

Zo geeft u aan dat een inkoopbureau ‘alleen maar kijkt naar de prijs’. Dit soort bureaus heb-ben geen enkele baat bij de prijs die uit een offerte komt. Aanbesteden op alleen prijs heeft alleen voordeel voor de overheid.

En in het BRU (Utrecht) is er een 1,6 procent aan (gegronde) klachten? Ik hoop dat dit 1,6 promille is, want dat zijn de scores die in de aanbestedingen worden gehanteerd. Dat de aanbesteding van het BRU goed is verlopen, is trouwens ook niet waar. Na de aanbesteding heeft de heer Van Riel (die ik trouwens als zeer deskundig man ken) nog stevig moeten onderhandelen om genoeg vervoerders te krijgen. Dat in het BRU het Taxikeurmerk (wat een zeer goed certificaat is) verplicht is, is je reinste lariekoek, omdat dit indruist tegen het BAO.

Dat dit vervoer beter moet op veel plaatsen, is evident. Het is echter de overheid die hierin moet investeren en niet de taxibedrijven of inkoopbureaus. Jammer dat de politici die zich ermee bezig houden, zich blijkbaar niet goed informeren.

]]>
Door: SP: Geen aanbesteding leerlingenvervoer door inkoopbureau | TaxiPro http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2010/05/31/aanbesteding-doelgroepenvervoer-het-blijft-behelpen/comment-page-1/#comment-50530 SP: Geen aanbesteding leerlingenvervoer door inkoopbureau | TaxiPro Tue, 01 Jun 2010 08:03:26 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/?p=13829#comment-50530 [...] enige tijd de brui aan geven, waarna er opnieuw aanbesteed moet worden”, schrijft Jansen op zijn weblog. “Aanbestedingen draaien vooral om het verlagen van de kosten en niet om het verbeteren van de [...] [...] enige tijd de brui aan geven, waarna er opnieuw aanbesteed moet worden”, schrijft Jansen op zijn weblog. “Aanbestedingen draaien vooral om het verlagen van de kosten en niet om het verbeteren van de [...]

]]>