Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 21 mei 2010, 10.09 uur – paulus
Categorie: wonen

Bingo! (2)

De allerlaatste motie in deze parlementaire periode werd aangenomen was de motie van de leden Jansen, Albayrak, Van Bochove en Van Gent, die de minister van wonen dwingt om opnieuw te gaan onderhandelen met Aedes, Woonbond en de gemeenten over de toewijzing van sociale huurwoningen aan huishoudens met een middeninkomen. Een paar honderdduizend huishoudens tussen modaal en anderhalf keer modaal dreigen door bemoeizucht van Brussel afgesneden te worden van de toegang tot een betaalbaar huis. Daar heb ik gisteravond -voorlopig- een stokje voor kunnen steken!

Dit is de tekst van de aangenomen motie:

Motie van de leden Jansen c.s., voorgesteld 20 mei 2010

De Kamer, gehoord de beraadslaging,

overwegende, dat:
- de voorgenomen ministeriële regeling ex. artikel 2 BBSH (diensten van algemeen economisch belang) grote effecten heeft op de toegang tot de sociale huursector;
- maatschappelijke partijen vraagtekens zetten bij de effecten van de gehanteerde inkomensgrens en andere voorwaarden;
- het gekozen kader voldoende ruimte moet bieden voor woningzoekenden met middeninkomens in regio’s met een krappe woningmarkt, dan wel op zoek naar een zelfstandige woning met zorg, alsmede aan het realiseren van de doelstelling van de wijkaanpak om te komen tot meer gemengde wijken;

verzoekt de regering om, de Ministeriële Regeling ex.art.2 BBSH niet in werking te laten treden dan na voortgezet overleg met organisaties van huurders, woningcorporaties en andere stakeholders, gevolgd door een bespreking van het finale voorstel met de Kamer,

en gaat over tot de orde van de dag.

Jansen
Albayrak
Van Bochove
Van Gent

3 reacties »

 1. Dat is een mooie winst!

  Als die regeling wordt ingevoerd zonder verruiming van de doelgroep, dan heeft dat veel negatieve effecten; niet alleen kunnen de middeninkomens geen betaalbare woningen meer krijgen, maar bestaat er ook een grote kans op ghetto-vorming zoals in Amerika. Of nog erger: de woningcorporaties krijgen zo een hoge leegstand, dat ze de woningen in de verkoop gaan zetten of gaan slopen.

  Ga vooral door met de strijd voor verruiming van de doelgroep; je hebt geheid een zeer grote aanhang voor deze strijd, dus maak de strijd zeer zichtbaar!

  Reactie door Sabine Hellemann — mei 22, 2010 @ 1:14 pm

 2. Beste Paulus,

  Dank voor deze uitstekende ondersteuning van ons bezwaarschrift. Ik heb alle vertrouwen in een goede afloop.

  Ria Koppen,
  Haag Wonen

  Reactie door Ria Koppen — juni 1, 2010 @ 7:50 am

 3. Zojuist aan Groen Links gemailed:
  Jarenlang was ik via PSP lid van GL. Sinds 2009 niet meer. GL werd me te “liberaal” en verwacht te veel heil van de markt.
  Met kromme tenen hoor ik nu (19-6-2010)weer Maarten van Poelgeest aan als hij het “scheefwonen” wil aanpakken als oplossing voor het vastlopen van zijn huizenmarkt (lees begroting).Voor de duidelijkheid ik huur niet “scheef”. Het deed me erg denken aan de anti-kraakwet van de vastgoedboys van CDA,PVV,VVD. Het ECHTE GROTE SCHEEFWONEN wordt al jarenlang gepromoot door het toestaan van aflossingsvrije hypotheken en de HRA. Maarten! Pak de kleintjes!!en trap ze de “vrije” markt op. Jaag de net-iets-meer-verdieners (je kader) de wijk uit. Alle kansarmen, ouderen, allochtonen bij elkaar in het afvoerputje. Zo kweek je complete PVV-wijken vol frustratie. Schouder aan schouder met de vastgoedlobbyisten welke in Brussel een gewillig oor hebben gevonden.

  Reactie door joop luster — juni 20, 2010 @ 7:36 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl