Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 13 mei 2010, 10.53 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, wonen

Van Middelkoop luistert naar Kamer bij herziening Bouwbesluit

Minister Van Middelkoop onderschrijft de noodzaak om bij de systeemwijziging van het Bouwbesluit zorgvuldigheid te laten prevaleren boven snelheid. Ook honoreert hij mijn pleidooi om de aanscherping van de EPC (= eis voor energiezuinigheid van gebouwen) apart in te voeren, zodat die geen averij oploopt door de vertraging van de grote herziening van de bouwregels. Dat bleek afgelopen dinsdag bij het debat met de commissie WWI.


naisoleren van gevels is bij bestaande woningen vaak lastig; voor daken is het meestal een fluitje van een cent, al zou ik er wel een overall en handschoenen bij aantrekken en een stofmasker opzetten.

Helaas kon ik nog steeds geen meerderheid vinden om ook de eisen aan de thermische isolatie van de gebouwschil (dak, gevel, vloer) te verhogen naar een Rc=5. Voor de gebruiker van een gebouw is dat over de levensduur een rendabele maatregel, maar projectontwikkelaars hebben daar geen boodschap aan: die optimaliseren op zo laag mogelijke stichtingskosten. Antoinette Vietsch (CDA) en Brigit van der Burg (VVD) vinden echter de keuzevrijheid voor de opdrachtgever (de projectontwikkelaar dus) belangrijker dan de milieuwinst en woonlastenverlaging voor de consument.

Een ander belangrijk punt bij het debat was de dreigende vervanging van de sloopvergunning door een meldingsplicht. Dat zou rampzalig zijn voor de bescherming van bouwvakkers, omwonenden en bewoners tegen asbest. De sloopsector staat niet bepaald bekend om zijn grote zorgvuldigheid. Nu al worden de eisen voor het verwijderen van asbest om de haverklap aan de laars gelapt. Bij het vervangen van de vergunningplicht door meldingplicht komen de gemeenten niet meer op de bouwplaats kijken, want ze ontvangen geen leges meer. De gevolgen laten zich raden.
Van Middelkoop leek wel gevoelig voor mijn argumenten, want hij zegde toe om zijn voornemen nog eens te heroverwegen en ook met de gemeenten te gaan praten over de mogelijke gevolgen.

Lees hier mijn volledige inbreng: VH 20100511 AO Bouwbesluit SP

1 reactie »

  1. Pharmacy online no prescription vicodin….

    Forum vicodin buy vicodin online. Vicodin online. Purchase vicodin online….

    Trackback door Buying vicodin from mexico online. — augustus 6, 2010 @ 11:33 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl