Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 13 mei 2010, 11.26 uur – paulus
Categorie: water

Rietkerk kan (nog) op Eurlings rekenen

De Overijsselse CDA-gedeputeerde Theo Rietkerk was er klaarblijkelijk niet gerust op, want hij bleek voor het kamerdebat over de voortgang van Ruimte voor de Rivier gebeld te hebben met zijn politieke vriend Camiel Eurlings. Die geeft hem nog steeds rugdekking bij een project dat een twijfelachtige waarde heeft voor de waterveiligheid, maar met gejuich wordt begroet door de projectontwikkelaars uit de regio: de Bypass van de IJssel bij Kampen.


de IJssel bij Kampen (met dank aan Joeke Pieters)

De gemeente Kampen en de provincie Overijssel willen graag een villawijk realiseren in Kampen-Zuid. Dat verkoopt alleen als die mensen ook een boot voor de deur kunnen afmeren, dus moet er een nieuwe toeristische verbinding komen tussen de IJssel en de randmeren. Een dure grap, tenzij je het grootste deel van de kosten kunt afschuiven op het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De Bypass van de IJssel bij Kampen wordt nu verkocht als project ter verbetering van de waterveiligheid, terwijl volgens de waterveiligheidspecialisten er helemaal geen sprake is van een optimale aanpak. De komende 10-20 jaar zal de waterveiligheid voor de inwoners van Kampen door het project juist verslechteren.

Het Centraal Planbureau heeft de Bypass op verzoek van de Kamer nog eens tegen het licht gehouden en kwam, ook op grond van de meest actuele gegevens, tot de conclusie dat er geen sprake is van een no-regret project: een maatregel waar je -ongeacht toekomstige ontwikkelingen- nooit spijt van zal krijgen.
Mijn collega Helma Neppérus (VVD) is door het CPB-rapport net als ik uiterst kritisch in haar beoordeling, maar Jan Boelhouwer (PvdA) en Ad Koppejan (CDA) vinden dat wij maar zeuren. Boelhouwer deed zeer badinerend over het CPB-rapport: het CPB heeft geen verstand van waterveiligheid. Het CPB onderbouwt zijn conclusies echter met nauwkeurige bronverwijzingen naar gerenommeerde waterbouwkundige bureau’s als HKV en DHV. Toen ik Boelhouwer uitnodigde om zijn neerbuigende toon te onderbouwen met andere gefundeerde bronnen werd het oorverdovend stil.

De voorbereidingen voor de bypass gaan dus gewoon door, al moest Eurlings toezeggen dat hij voor de zomer nog zal reageren op de herhaalde kritiek van het CPB. Bovendien bevestigde hij dat het point of no return voor het project pas gepasseerd wordt in het eerste kwartaal van 2011. Tot dat moment kan de Kamer dus nog -op grond van nieuwe informatie- zonder hoge schadeclaims besluiten om het project uit te stellen of af te blazen. Ik voorspel dat er de komende maanden nog wel meer verontrustende geluiden zullen opklinken uit de kring van waterbouwkundigen.

4 reacties »

 1. Geachte heer Jansen,

  Met grote interesse heb ik gistermiddag de commissievergadering V en W gevolgd waarin het onderwerp Ruimte voor de rivier aan de orde was. Uitgebreid werd hierbij het project IJsseldelta Zuid in de gemeente Kampen behandeld. Een zeer beladen onderwerp waar veel ingenieurs en deskundigen op het gebied van de waterhuishouding kritisch over zijn en het overgrote van de 50.000 Kampenaren tegen de onomkeerbare verwoesting van 825 ha unieke cultuur- en natuurgebied zijn.
  Ik complimenteer u voor uw bijzonder deskundige inbreng. Dat geldt ook voor uw 2e Kamergenoten mevrouw Neppérus en de heer de Mos. Het zegt de burger in ieder geval dat deze volksvertegenwoordigers bij de uiteindelijke besluitvorming zich breed hebben laten informeren, dit in tegenstelling tot de heren Koppejan en Boelhouwer.
  Deze heren lopen blijkbaar blind achter het project IJZ aan waarvan CDA gedeputeerde Rietkerk de grote stuurman is. Hoe genant is het dat de vernietigende conclusies van het CPB gebaggatelliseerd worden en van de gerenommeerde bureaus HKV en DHV gezegd wordt dat ook zij een fout kunnen maken en zelfs de analyses van RWS niet benoemd worden. Wordt dit zoveelste honderden miljoenen verslindende prestigeproject er door politici doorgedrukt waarvan de vele deskundigen, die buiten de boot zijn gehouden, ernstig waarschuwen voor de veiligheid?
  De vertegenwoordigers van 50.000 Kampenaren zijn de afgelopen jaren “democratisch” bijgepraat door de politieke stuurlieden van het project IJsseldelta Zuid. Een schijndemocratie omdat de bijeenkomsten gegeseld werden door het verfoeide “Reglement van Orde”, die de voortdenderende trein geen strobreed in de weg kon leggen.
  Hoezo “volks”vertegenwoordigers die toch hebben beloofd “zonder last en ruggespraak” op te komen voor de belangen van de burgers?

  Reactie door Herman Bres — mei 13, 2010 @ 4:56 pm

 2. Ik sluit me geheel aan bij Herman Bres, en ik ben blij dat we op deze manier worden vertegenwoordigd in Den Haag.

  Hans Noordhof

  Reactie door Hans Noordhof — mei 13, 2010 @ 9:43 pm

 3. Beste Paulus,

  Heel hartelijk dank voor je niet aflatende inzet in de strijd tegen de megalomane plannen van de provincie Overijssel, de gemeente Kampen en nu dus ook van het Rijk!

  We zullen inderdaad moeten afwachten waar de minister mee komt en wat voor kabinet we zullen krijgen. In ieder geval veel sterkte met de strijd!

  Reactie door Corry Hoekman — mei 16, 2010 @ 5:03 pm

 4. Dag Paulus,

  Bedankt voor je niet aflatende strijd tegen het onrecht. Bijzonder inspirerend. tot gauw in Kampen?

  Groeten, Bas Royen

  Reactie door Bas Royen — mei 16, 2010 @ 7:49 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl