Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 12 mei 2010, 16.08 uur – paulus
Categorie: wonen

CBS: helft hypotheekrenteaftrek naar 20% rijkste huishoudens

Lees hier de complete analyse van het CBS.

De rijkste 10% van de bevolking ontvangt 30% van de totale aftrek, volgens het CBS. En de 10% iets minder rijken die daarop volgen ontvangen nog eens 20%.

Ter vergelijking: huurders komen slechts in aanmerking voor huurtoeslag als hun verzamelinkomen (= alle inkomens achter de voordeur) onder de €29.000 bruto/jaar ligt en de huur lager is dan €650 per maand. 100% van de huurtoeslag gaat dus naar de 30% armste huishoudens, die bovendien in bescheiden rijtjeshuizen of flats wonen.

Al die deskundigen die beweren dat de financiële bemoeienis van de overheid met de huur- en koopwoningmarkt niet deugt en dat de subsidies voor huren en kopen moeten worden afgebouwd liegen dan ook dat ze zwart zien. De huurtoeslag is extreem efficiënt: 71% komt terecht bij huishoudens op het bestaansminimum, 100% bij huishoudens onder modaal.
In de koopsector wordt bijna de helft van de hypotheekaftrek uitgedeeld aan huishoudens met inkomens van drie keer modaal of hoger.

Ook de “impliciete subsidies” die volgens de CPB en SER uitgedeeld worden aan scheefwoners in sociale huurwoningen getuigen van een dubbele moraal waar je doodziek van wordt: de anderhalfverdieners met een inkomen tussen modaal en anderhalf keer modaal in een sociale huurwoning tussen €500 en €650 per maand hebben een hogere woonquote dan al die eigen woningbezitters met veel hogere inkomens. Hoezo scheefwonen? Mark Rutte laat de hardwerkende Nederlanders vallen als een baksteen voor subsidie aan de echte rijken.

5 reacties »

 1. Maakt niet uit wat het CBS heeft berekend, dat negeren we gewoon want nu past het niet in ons straatje om de rijken vooral te bevoordelen.

  Als de statistiek van het CBS verhuld wat er werkelijk aan de hand is met de AOW en de betaalbaarheid, door een grafiek te presenteren die van een onjuist onderschrift is voorzien, dan zijn we er als de kippen bij om dat te misbruiken en de onnozele burger voor te schotelen dat door de vergrijzing de AOW op 65 jarige leeftijd onbetaalbaar zou worden.

  Het is een schande wat er bij de meerderheid in de politiek, zelfs bij de Groenlinksers, gaande is.

  Aan de misleiding doet hun “flinke” standpunt over de hypotheekrente aftrek, niets af.

  Roelf

  Reactie door R van Bergen — mei 13, 2010 @ 2:00 pm

 2. Glasvezel aanlegik woon ook op het pllnteaatd.in Nieuw-Amsterdam hier wordt het ook niet aan gelegd ik wil het wel heel graag hebben.ik werk nog met 8 mb meer zit hier er niet in.en als ik de tv aan doet trek hij 3 mb van de internet snelheid weg blijft niets over.over stappen kabel kan niet is hier ook niet aan gelegd.wordt tijd dat de gemeente Emmen hier eens wat aan doet zo dat wij in de buiten gebied ook kunnen genieten Johnny

  Reactie door Jenifer — oktober 1, 2015 @ 3:54 pm

 3. That kind of thinking shows you’re on top of your game

  Reactie door http://thecottagebowl.com/health-physics-courses.html — januari 10, 2016 @ 8:38 pm

 4. If you wrote an article about life we’d all reach enlightenment.

  Reactie door http://bitwareoz.com/cheapest-car-insurance-in-northern-virginia.html — mei 20, 2016 @ 1:36 pm

 5. Really trustworthy blog. Please keep updating with great posts like this one. I have booked marked your site and am about to email it to a few friends of mine that I know would enjoy reading..

  Reactie door http://justweddingstuff.com/auto-insurance-quotes-for-bad-driving-records.html — mei 20, 2016 @ 2:39 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl