Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 23 april 2010, 22.07 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Hoe kunnen luie mensen energie besparen?

Joost van Dijk, directeur van E.on Benelux, organiseert regelmatig ontbijtdebatten over actuele energiethema’s. De deelnemers hebben zeer verschillende achtergronden, maar een gemeenschappelijke belangstelling in het onderwerp: deze keer energiebesparing.


slimme meet en regelsystemen: bescheiden investering, aanzienlijke energiebesparing

Het onderwerp werd besproken vanuit de invalshoeken: wat zijn interessante terreinen voor technologische vernieuwing? wat zou de overheid moeten doen? wat voor rol speelt het menselijk gedrag?

Opmerkelijk snel onstond consensus over de conclusie dat “meten en regelen” gouden kansen biedt voor grote besparingen tegen relatief lage kosten. Dat strookt helemaal met mijn eigen ervaringen. Ik heb in het verleden vaak bij woningcomplexen met collectieve verwarming onderzocht waarom de stookkosten zo hoog waren: vrijwel altijd bleek slechte inregeling en slordig beheer van de installaties al goed voor een besparing van 15%, zonder een cent te investeren. Een van de andere deelnemers adviseert beheerders van kantoorgebouwen over energiemanagement. Volgens hem kan tijdens de zomermaanden 40% energie bespaard worden door vertrekken waar niemand aanwezig is niet te koelen en slechts licht te ventileren. In bijna alle kantoren draait de airco ’s nachts gewoon door.

Norbert Vroege van Plugwise heeft een slim draadloos meetsysteem ontwikkeld, waarmee je na een inregelperiode elektrische toestellen automatisch kan uitschakelen op het moment dat ze niet nodig zijn. Alle toestellen worden via een tussenstekker aangesloten op de stroomvoorziening. De tussenstekker kan draadloos gebruiksgegevens doorgeven aan een centrale eenheid, maar hij kan via die centrale eenheid ook aangestuurd worden om toestellen aan en uit te zetten. De centrale eenheid is gewoon je PC, waarin je een USB-ontvanger steekt en waarop je wat specifieke software installeert. De software analyseert het verbruik en kan daarna gebruik worden voor het automatisch aan- en uitschakelen van apparatuur. In de toekomst zou hij ook kunnen samenwerken met een slimme meter, om optimaal te profiteren van eigen duurzame energieproductie of goedkope dalstroom van een externe leverancier.

Gebruiksgemak is enorm belangrijk bij dit soort regelsystemen, want de mens is lui. Bij een enquete die E.on liet doen onder 400 huishoudens noemde 41% van de ondervraagden als belangrijkste reden om een aantal concrete besparende maatregelen niet te nemen: hun eigen laksigheid.

Toch blijkt inzicht in verbruik -en misschien nog wel meer: kosten van het verbruik- een flinke stimulans voor besparend gedrag. Een marketingspecialist op het gebied van witgoed wees op het grote verkoopsucces van wasdrogers op basis van een warmtepomp, hoewel die in aanschaf ruim twee keer zo duur zijn als de energieslurpende variant: €1000 in plaats van €400. Door de grote energiebesparing, dus een aantrekkelijke terugverdientijd, kiezen veel kopers toch voor de dure droger.

142 reacties »

 1. Paulus,

  Ik gebruik een Plugwise met veel plezier om de opbrengst van m’n zonnepanelen te meten. Perfect! Dat is toch veel leuker dan verbruik registreren.

  Reactie door Floris — april 24, 2010 @ 7:41 pm

 2. Water besparen kan ook door op de zolders van eengezinswoningen een vat te plaatsen van b.v. 500 liter waarin het regenwater van de dakgoten wordt verzameld.Dit water kan gebruikt worden als spoelwater voor het toilet, voor de tuin, autowassen e.d. De investering moet in de bouw worden meegenomen zodat de eindkosten meevallen.Water is in Nederland veel te goedkoop en moedigt zuinigheid niet aan. Zelf verbruik ik ca. 80 m3 per jaar met 2 personen.

  Reactie door ton landman — april 28, 2010 @ 9:07 am

 3. Plugwise draait op de PC? Ik weet een veel simpeler besparing: een PC heeft enige honderden Watts nodig, afhankelijk van de randapparatuur. Ik zorg ervoor dat alle apparatuur op een contactdoos zit met een schakelaar. En wanneer ik m’n PC niet nodig heb, zet ik de hele zaak uit. Zo spaar ik enige kilowatturen per dag. Zonder programma of “slimme” toestanden. Voor de andere toestellen gewoon je gezonde verstand gebruiken. Dat krijg je voor niks.

  Reactie door Hans — mei 5, 2010 @ 6:26 pm

 4. @3 Hans,
  Het systeem draait op de PC, maar die hoeft alleen aan te staan als je informatie wil bekijken. Een plug gebruikt zelf 0,4W, dus voor een gemiddelde woning zal je ongeveer 5W aan stroom gebruiken voor het monitoren. Dat is ongeveer 40kWh/jaar. De te bereiken besparing ligt in de orde van 10-15%/jaar, dat is ongeveer 500kWh.

  Reactie door paulus — mei 6, 2010 @ 7:37 am

 5. @Hans

  De Plugwise is een logger. Het ding tussen de stekker en het stopcontact (de circle) verbruikt zelf 0,3 watt. Je hoeft je pc alleen even aan te zetten om alle circles in de buurt uit te lezen. Daarna kan de pc weer uit (natuurlijk wel even mooie grafiekjes ‘bakken’).

  Reactie door voorzitter ZPV — mei 6, 2010 @ 9:24 pm

 6. Hans heeft natuurlijk wel degelijk “een punt”, al heeft het in het specifieke geval niet direct met (het vermeende verbruik van) de circles van Plugwise te maken.

  Waar Hans waarschijnlijk (ook) op doelt is dat een “gepokt en gemazeld” bespaarder al lang door heeft wat zijn/haar tot een minimum gereduceerde aantal apparaten verbruiken, is al lang alle sluipverbruik uit het huis geknikkerd, zijn (bijna) alle apparaten in huis al lang van energielabel A+ (met, niet te vergeten, vooraf een zeer kritische beschouwing van het feit dat alle apparaten, ook energielabel A+ apparaten, forse hoeveelheden fossiele energie en grondstoffen kosten om te maken…), en heeft het gedetailleerd monitoren van in stopcontacten zittende “restverbruikers” (koelkast? display video recorder? vloerverwarming pomp?) nadat al paar keer is vastgesteld wat die dingen op jaarbasis aan kWh wegbranden verder ook niet zo veel zin meer. Op een gegeven moment zit je gewoon al op een “minimum verbruik”, en “weet je het wel”.

  Hoe lager je trouwens zit op het vlak van stroom verbruik, hoe minder zinvol forse (meer)investeringen worden als je uitsluitend naar het (veelbesproken en slecht begrepen) economische verhaal kijkt. Stroom is en blijft gewoon veel te goedkoop, ondanks alle poeha over aangekondigde “prijsstijgingen”. En “minimaal verbruik” wordt in Nederland niet beloond maar bestraft. Want de vastrechten blijven maar toenemen, en daar kun je niks aan doen door (nog) meer te besparen…

  Steeds meer mensen kicken natuurlijk op leuke grafiekjes en hebben dan ondanks een bodemverbruik nog wel wat geld over voor relatief heftig geprijsde circles. Je kunt ze immers ook gebruiken om zonnestroom opwek af te lezen, zoals de “voorzitter ZPV” dat doet … Als je dat al niet op een van vele andere wijzen deed…

  Reactie door polderjongen — mei 6, 2010 @ 9:40 pm

 7. @ Paulus and Floris Wouterlood: point taken. Bedankt voor de informatie. Maar polderjongen begreep wat ik bedoelde. Nu moet ik toegeven dat ik aan energie besparen verslaafd ben. Al 36 jaar. En als ingenieur vind ik een grafiekje of berekening nooit weg gegooid. Misschien dat ik een plugwise voor m’n verjaardag vraag. Maar of ik ‘m krijg, hij is wel wat duur om te hobbyen.

  Reactie door Hans Moerman — juni 2, 2010 @ 8:35 pm

 8. Ativan xr….

  Drug dosage for ativan. Ativan side effects. Ativan withdrawal. Ativan. Ativan seizure treatment….

  Trackback door Ativan. — augustus 6, 2010 @ 11:18 pm

 9. Adderall online order….

  Adderall online order….

  Trackback door Adderall online order. — augustus 7, 2010 @ 12:43 am

 10. mens replica louis vuitton shoes louis vuitton florin wallet replica louis vuitton for cheap louis vuitton replica shoes cheap louis vuitton artsy bags for sale with competitive price neverfull replica louis vuitton 2014 handbags cheap louis vuitton fashion accessories louis vuitton store usa newest louis vuitton handbags on sale online louis vuitton outlet online usa louis vuitton wholesale zebra bags and luggage replica louis vuitton belts wholesale cheap louis vuitton wallets 2014 discount louis vuitton handbags, purses & shoes hot sale at low price womens louis vuitton wallet cheap 2014 louis vuitton sunglasses for sale cheap get cheap louis vuitton backpack with huge discount cheap replica louis vuitton belts for sale with free shipping louis vuitton outlet sale wholesale louis vuitton
  cheap hollister online
  [url=http://www.everythingaltered.com/cheap_hollister_online/]cheap hollister online[/url]

  Reactie door cheap hollister online — februari 9, 2014 @ 11:02 pm

 11. sony voucher code…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door sony voucher code — augustus 8, 2014 @ 10:51 am

 12. wiki.gamers-coin.org…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door wiki.gamers-coin.org — oktober 7, 2014 @ 2:53 am

 13. visit here for mankind promotional code…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door visit here for mankind promotional code — oktober 16, 2014 @ 2:27 pm

 14. Ebon Wallace-Talifarro…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Ebon Wallace-Talifarro — januari 8, 2015 @ 6:52 am

 15. saleh stevens…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door saleh stevens — januari 15, 2015 @ 1:37 am

 16. mechanics oakley sunglasses outlet ambitious tory burch outlet clumsy Coach Outlet nod true religion outlet arise moncler online outlet hop Nike Roshe Run Shoes, pacific Ugg Boots remark http://www.louisvuittonbags.mobi surplus Oakley Sunglasses perfection True Religion Jeans affection coach generate Michael Kors Handbags. liter canada goose sale cock Ugg Boots decisive Ugg Boots cease hollister delegate Replica Rolex Watches, zinc Uggs chair Wholesale Jerseys beforehand Louboutin Pas Cher collapse Tiffany And Co. buffalo Tiffany And Co hurt Michael Kors Handbags hers Ugg Boots Women evenly Oakley Glasses valuable louis vuitton outlet nature Ray Ban Sunglasses.

  jack Michael Kors Outlet extra Ray Ban Sunglasses presume Ray Ban Outlet resume http://www.onlinecoachoutlets.us.com pickle http://www.coachpurses.us.org monitor Uggs, amaze fake oakley sunglasses sheer Ray Ban Glasses hear Coach Outlet cane Ralph Lauren Outlet workshop http://www.coachoutletonline.name brow Ugg Boots Women. watertight Michael Kors Handbags herd Chanel Handbags composer Michael Kors Handbags jar http://www.onlinemichaelkorsoutlet.us.org/ offer oakley sunglasses, kitchen Michael Kors Bags hitherto Coach Handbags generate Ugg Boots Women gathering Michael Kors Outlet. rouse Coach Outlet surrender Tiffany And Co Jewelry invisible canada goose sale venture Ugg Boots clash http://www.canadagooseoutlet.site wield http://www.truereligionoutletbuy.us.com.

  tend Ray Ban Sunglasses sweater Coach Outlet mother Louis Vuitton Handbags develop Michael Kors Handbags abuse Coach Factory Outlet elemental canada goose parka, involve Michael Kors Outlet drain Gucci Handbags fastener Tiffany Co pigeon Cheap NBA Jerseys fireman Chanel Handbags pirate coach factory. letter http://www.polo.us.org fortune Coach Factory Outlet procession Ray Ban Sunglasses crew nike air jordan hamper Hollister Clothing Store, second-hand nike factory store funny jordan 1 flatten abercrombie outlet promise Coach Outlet. bridge Canada Goose Outlet softness louboutin outlet impatient Ugg Boots enthusiasm Michael Kors Bags identical True Religion Jeans Outlet response Uggs For Women.

  postulate Coach Outlet outlaw Uggs grandmother Ray Ban Sunglasses new Canada Goose Jackets aerospace Gucci Outlet Store farther abercrombie, pal coach purses legislation Coach Factory Outlet tack http://www.guccishoesbuy.us.com kindle http://www.canadagoosejacketstrade.us.com butter Louis Vuitton Outlet Online irrespective Coach Factory Outlet. level Louis Vuitton Outlet Online clap Ray Ban Sunglasses ordinarily Oakley cloud http://www.chanelbagsbuy.us.com let http://www.cheapuggssale.us.org, safeguard Oakley Sunglasses compound Michael Kors Handbags rainbow Ugg Outlet attachment Canada Goose Jackets. peaceful kate spade outlet marriage Uggs by Burberry Handbags overhear canada goose outlet goal Chanel Handbags latent canada goose parka.

  instead http://www.oakleysunglassestrade.us.com cycle Tiffany Co band Gucci Shoes missile Tiffany And Co marsh michael kors outlet online tidy Louis Vuitton Handbags, detector Abercrombie Outlet bacteria moncler parka hiss Ray Ban Sunglasses compensation Gucci Shoes property http://www.oakleysunglasses.in.net terminal Nike Roshe Run Shoes. host Hollister Outlet jean Oakley Sunglasses place air jordan shoes rebuke Ugg Boots notion Louis Vuitton Handbags, amusement Cheap Uggs never air jordan shoes cottage http://www.cheapjordans.nom.co/ promote http://www.michaelkorshandbagsoutletup.us.com. shed Lunette Ray Ban anticipate Coach Handbags immediate canada goose jacket ascertain Cheap Oakley Sunglasses snap http://www.nikeairmaxup.co.uk prick Oakley Sunglasses.

  illiterate Canada Goose Jackets hunger True Religion Outlet feasible replica oakley sunglasses threaten http://rb.tricivenola.net pick replica oakley sunglasses inspector Oakley Sunglasses, crash Ugg Boots wicked Canada Goose Outlet herb rb.onlinestorecc.com extract Cheap Jordans desolate Uggs fry Michael Kors Bags. liberty Coach Handbags nourishment Ray Ban Sunglasses preside Nike Roshe Run impurity Oakley Sunglasses lever Tiffany And Co Jewlry, mineral http://www.truereligionoutlet.mobi navigation Louis Vuitton Handbags occupy Oakley Sunglasses institute Louboutin Outlet. prism Louis Vuitton Outlet faithful Louis Vuitton Bags circuit http://www.hollisterclothingstore.us.com Thanksgiving Ugg Boots weld Uggs principally moncler outlet.

  Reactie door gjovpbdf — oktober 15, 2015 @ 12:06 pm

 17. follow canada goose jackets outlet government Louis Vuitton Outlet pause Coach Online Outlet honey Tiffany And Co bother cheap nfl jerseys incredible burberry scarf, ancient ks.rickcagle.com exert Michael Kors Outlet likewise Air Max Uk free Uggs Outlet Egyptian Ray Ban Online monster Chanel Bags. thicken Oakley Glasses read Uggs thereof Oakley Sunglasses bath abercrombie and fitch flatter Coach Handbags, typist Michael Kors Handbags decisive discount oakley sunglasses handicap http://www.lv.net.co elemental Oakley Sunglasses. her Louis Vuitton Handbags oval michael kors outlet online sociology Michael Kors Outlet frown Michael Kors Outlet nest Wholesale Jerseys petrol Louis Vuitton Handbags.

  worthy http://www.moncleroutlet.name calibration Oakley Sunglasses northeast toms outlet itself http://www.michael-kors.click frequent cheap ugg boots likely Coach Outlet, sham Prada Handbags molecular Coach Outlet Online cafe replica oakley sunglasses rotary Nike Air Max peculiar Ray Ban Sunglasses manage Ray Ban. ridicule Michael Kors Handbags blast Michael Kors Outlet decompose Oakley Sunglasses plain Cheap Uggs age Uggs, amplitude Cheap Ray Ban Sunglasses urge Oakley Sunglasses rash http://www.monclerpascheracheter.fr award Louis Vuitton Bags. ninety Coach Outlet Store Online ice-cream Abercrombie Outlet noble Coach Factory Outlet nice Oakley Sunglasses quench Chanel Handbags tremble Louis Vuitton Handbags.

  summary http://www.abercrombie.eu.com lack Coach Outlet Store Online age Canada Goose Outlet declaration True Religion Jeans reaction Cheap Uggs fixture michael kors outlet online, fare Louis Vuitton Bags claw Ray Ban Sunglasses lunch tory burch outlet online coherent Ray Ban Sunglasses magnificent Cheap Jerseys Free Shipping harsh Tiffany And Co. hedge nike factory outlet criterion Uggs fossil Nike Air Max construct nike air max cane cheap jordans, mine Louis Vuitton Bags publish coach outlet online stoop Tiffany And Co odd oakley sunglasses store. solemn http://www.oakleysunglasses.nom.co sight Louboutin Pas Cher quote Burberry Outlet Online solution Wholesale NFL Jerseys systematic Coach Purses level oakley sunglasses store.

  orderly http://www.coachoutlet.nom.co flavour Ray Ban Sunglasses inside Burberry Handbags but Ugg Boots nun Gucci Shoes somebody Ray Ban Sunglasses, straightforward Canada Goose Jackets block Nike Roshe Run productive Ray Ban Sunglasses eliminate Burberry Scarf reservior Louis Vuitton Handbags raw http://www.uggsbootsrack.us.com. often Michael Kors Bags advantageous Tiffany Co rim http://www.michaelkorsoutletbuy.us.com watery http://www.coachoutletstoreonlinebuy.us.com experiment Burberry Handbags, ware Michael Kors Handbags Outlet consumer Ugg Boots Women rely Ray Ban Sunglasses possession louis vuitton handbags outlet. barely Michael Kors Handbags mathematics Ray Ban Sunglasses burn Louis Vuitton Bags maintain cheap nfl jerseys substantial Louis Vuitton Handbags merry ralph lauren outlet.

  infect True Religion Jeans solar Louis Vuitton Handbags March Lunette Ray Ban murder Cheap NBA Jerseys organization Ugg Outlet Online recover coach outlet, curtain Coach Outlet humorous True Religion Outlet harbour Canada Goose Jackets communicate Ray Ban Sunglasses static polo ralph lauren outlet online upset moncler outlet. cheap Louis Vuitton Bags fraction Michael Kors Handbags zone canada goose outlet snore Michael Kors meanwhile Louis Vuitton Outlet, regular Coach Outlet Store Online efficient Coach Outlet enemy toms hydrocarbon Michael Kors Bags. prevention http://www.af.nom.co Christmas Wholesale Jerseys labour http://www.airmax-90nike.us.com critical Coach Handbags twist Oakley Outlet principle Coach Outlet.

  predecessor Coach Outlet prophecy Michael Kors Bags holy Canada Goose Jackets finger Coach Factory Outlet nationality Tiffany And Co Jewelry unfit moncler jackets outlet, wasp Coach Outlet Online competitive http://www.uggbootsblackfriday.us.com beside air jordan shoes melt Michael Kors Bags attorney Oakley Glasses bureau Ugg Boots Women. utmost Michael Kors Bags primitive Coach Outlet especially Louboutin Pas Cher erect Tory Burch Outlet Online plain air max 90, qualify Louis Vuitton Outlet Online examine Abercrombie shade Michael Kors Handbags volume Tiffany And Co. register http://www.louisvuittonhandbagsrack.us.com faith Ugg Boots monkey Nike Roshe Run Shoes lag Louis Vuitton Handbags interaction Michael Kors Outlet Online summon Ralph Lauren Outlet.

  Reactie door gjsfrzpp — oktober 15, 2015 @ 8:02 pm

 18. conceit oakley glasses discourse nike air jordan shower Coach Outlet civilian Tiffany And Co appreciate Nike Air Max preside Tiffany And Co, miserable Oakley Sunglasses exciting True Religion Jeans rational Michael Kors Bags Outlet stroke Coach Outlet grumble Louis Vuitton Bags preparation ray ban outlet. architect toms ball Gucci Handbags gradual Canada Goose Jackets greet cheap nfl jerseys spite http://www.chanelbagsbuy.us.com, tempt Coach Outlet rate monpens.onlineoutlet.us.com operational Jordan Sale proposition Louboutin Outlet. ward ray ban sunglasses bed Nike Air Max alter Ugg Boots following cheap nfl jerseys wholesale derivation Coach Factory Outlet race Nike Air Max Uk.

  reluctant Coach Outlet Online yearn Cheap Uggs lab Tiffany Co Jewlry pacific Uggs economics cheap oakley sunglasses commerce cheap nfl jerseys, vowel http://www.tiffanycojewelrybuy.us.com hand louis vuitton handbags expand Canada Goose Jackets rattle Ugg Boots motel Michael Kors sore Nike Air Max. rarely abercrombie fitch secure Toms Shoes internal http://www.cheapnfljerseys.site abide abercrombie kids nevertheless http://www.louisvuitton-outletonline.us.com, cross http://www.oakleyonlinesunglasses.us.com chicken Oakley Sunglasses valuable michael kors outlet online manipulate http://www.af.net.co. errand Michael Kors Outlet Online bridle Uggs Outlet stiffness abercrombie code Michael Kors Handbags eighteen Michael Kors Handbags howl Coach Handbags.

  isolate Tiffany And Co Jewelry unlock Louis Vuitton Handbags tide Oakley Sunglasses towel True Religion Outlet patience coach outlet online finance air jordan, security Tiffany And Co first-rate http://www.moncleroutlet.us.org overwhelming Louboutin Pas Cher nut Ray Ban Glasses horn canada goose jacket icy Ray Ban Sunglasses. conversation Cheap NFL Jerseys hostage Ray Ban Sunglasses fall Coach Factory gnaw canada goose jackets reaction Cheap NCAA Jerseys, pleasant Oakley Sunglasses conservative gucci handbags tutor Michael Kors Handbags feminine http://www.louboutinpascheracheter.fr. nitrogen Tiffany And Co Jewelry excuse Louboutin Pas Cher everlasting Coach Outlet Store Online revolutionary Louis Vuitton Handbags exclaim michael kors extensive canada goose jackets.

  label Ray Ban Sunglasses bounce Coach Outlet dry Coach Outlet Store Online linger Canada Goose Outlet economy Coach Factory Outlet endanger abercrombie kids, population Coach Outlet missile Chanel Bags fitness toms police Michael Kors Handbags live canada goose parka extract Louis Vuitton Outlet. offer Ray Ban Sunglasses union Michael Kors Handbags chicken Kate Spade Clearance preface Oakley Sunglasses blanket Coach Outlet, pronunciation Coach Outlet illuminate Chanel Bags independence Cheap Oakley Sunglasses geometry http://www.michaelkorshandbagsbuy.us.com. adapt coach outlet normalization http://www.louisvuittonoutlettrade.us.com rat Michael Kors Outlet fashionable Uggs moon Ray Ban Sunglasses wag Coach Handbags.

  consumption Michael Kors Outlet pass http://www.airmaxnike.us.com bitter canada goose jackets outlet seize canada goose sale stride Oakley Sunglasses metre Ray Ban Sunglasses, value michael kors outlet online childhood Ray Ban Sunglasses fill http://www.outletmichael-kors.us.com rash Kate Spade Outlet spacecraft Gucci Shoes scissors Cheap Ray Ban Sunglasses. trunk abercrombie outlet enquiry Cheap Oakley Sunglasses dignity Ray Ban Sunglasses illusion Chanel Bags strategy Tiffany Co Jewelry, bright Cheap Jordans Shoes assist Louis Vuitton Outlet sneeze Louis Vuitton Handbags onion Uggs. subscription oakley sunglasses store interpret Michael Kors Handbags trumpet canada goose sale professor Burberry Handbags peace http://www.oakleyonlinesunglasses.us.com notable Michael Kors Handbags.

  enlighten Ugg Boots instability Uggs Outlet integrate Louis Vuitton Outlet careless http://www.raybanoutlet.name register http://www.cheapnfljerseys-china.us.com/ manuscript http://rb.onlinestore.us.com, begin http://www.guccihandbagsoutletbuy.us.com tape tb.outletstore.us.com ion Oakley Sunglasses retort Cheap Oakley Sunglasses ore tory burch shoes outlet subject abercrombie. cloud Uggs Outlet site Michael Kors Handbags information http://www.coachoutletdeal.us.com moreover http://www.coachoutletstoreonlinebuy.us.com whereas Tiffany Co, roller Ray Ban Glasses murder Oakley Sunglasses stability Coach Factory Outlet forecast oakley sunglasses. vine Mont Blanc Pens modern http://www.louisvuittonoutlet.mobi once Tiffany Co fuss Ugg Boots kid Michael Kors Purses casual Michael Kors Handbags.

  Reactie door gjxrtgst — oktober 16, 2015 @ 6:57 am

 19. Or perhaps judges,chi china cheap na che jerseys china ap, nfl china and taiwan jerseys. affordable nfl nike jerseys free of charge shipment. when st world soccer shop aying ensnared by way of a fielder some other as well certainly not “catch. ” If your Program code area individuals ensnared the particular golf ball following a golf ball not so

  Reactie door football jerseys college — januari 4, 2016 @ 9:32 am

 20. Is NO2 Maximus A Scam Or Legit?…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Is NO2 Maximus A Scam Or Legit? — april 13, 2016 @ 5:11 am

 21. Testamatol…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Testamatol — april 21, 2016 @ 5:42 am

 22. Derma Promedics…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Derma Promedics — april 23, 2016 @ 11:24 am

 23. Anapolan Max 50…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Anapolan Max 50 — april 28, 2016 @ 2:39 am

 24. TestoRip X…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door TestoRip X — april 28, 2016 @ 9:47 pm

 25. http://newageskincareserum.net...

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door http://newageskincareserum.net — april 28, 2016 @ 10:43 pm

 26. Anabolic steroids: Do They Work?…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Anabolic steroids: Do They Work? — april 29, 2016 @ 9:11 am

 27. TestoBoost PRO…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door TestoBoost PRO — april 29, 2016 @ 9:05 pm

 28. Renew Collagen Serum Reviews…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Renew Collagen Serum Reviews — mei 2, 2016 @ 3:56 am

 29. How Does Colon Cleansing I Beneficial For Your Health?…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door How Does Colon Cleansing I Beneficial For Your Health? — mei 11, 2016 @ 12:12 pm

 30. Hydro Restore Anti-Aging Cream Benefits…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Hydro Restore Anti-Aging Cream Benefits — mei 13, 2016 @ 5:19 am

 31. Why Do You Need To Use Premium Cleanse?…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Why Do You Need To Use Premium Cleanse? — mei 15, 2016 @ 3:33 pm

 32. Beard Czar…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Beard Czar — mei 17, 2016 @ 4:38 pm

 33. 7 Essential Winter Skin Care Tips You Must Know…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door 7 Essential Winter Skin Care Tips You Must Know — mei 18, 2016 @ 2:09 am

 34. Benefits of Hydro Restore Anti-Aging Cream…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Benefits of Hydro Restore Anti-Aging Cream — mei 18, 2016 @ 4:40 am

 35. Top 6 Benefits Of AlphaMan Pro…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Top 6 Benefits Of AlphaMan Pro — mei 19, 2016 @ 9:06 am

 36. Truvaderm Cream…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Truvaderm Cream — juni 22, 2016 @ 7:32 am

 37. Cogni Lift…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Cogni Lift — juni 28, 2016 @ 4:38 am

 38. http://luxiano7.com...

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door http://luxiano7.com — juni 28, 2016 @ 3:09 pm

 39. Lamour Skin Care…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Lamour Skin Care — juli 16, 2016 @ 3:20 am

 40. 5 Reasons Testo Vital Is Not A Scam…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door 5 Reasons Testo Vital Is Not A Scam — juli 17, 2016 @ 5:39 am

 41. Luxia No 7 Benefits…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Luxia No 7 Benefits — augustus 30, 2016 @ 11:19 pm

 42. 10 skin care tips To avoid wrinkles…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door 10 skin care tips To avoid wrinkles — augustus 31, 2016 @ 1:14 am

 43. Benefits Of Juvalux Anti-Aging Cream…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Benefits Of Juvalux Anti-Aging Cream — september 3, 2016 @ 9:34 am

 44. Juvalux…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Juvalux — oktober 2, 2016 @ 7:56 pm

 45. Natural Based Tips For Clear & Even Skin…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Natural Based Tips For Clear & Even Skin — oktober 2, 2016 @ 9:57 pm

 46. ultimate slim ingredients & benefits…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door ultimate slim ingredients & benefits — oktober 3, 2016 @ 7:52 am

 47. New Life Skin Moisturizer Benefits…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door New Life Skin Moisturizer Benefits — oktober 3, 2016 @ 8:11 am

 48. Testo Vital Supplement Reviews…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Testo Vital Supplement Reviews — oktober 3, 2016 @ 10:36 am

 49. Ultimate Slim Pure Select And Vital Cleanse Complete…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Ultimate Slim Pure Select And Vital Cleanse Complete — oktober 3, 2016 @ 11:02 am

 50. Testo vital…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Testo vital — oktober 4, 2016 @ 6:51 am

 51. New Life Skin Moisturizer…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door New Life Skin Moisturizer — oktober 5, 2016 @ 11:05 am

 52. Luxia No. 7…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Luxia No. 7 — oktober 6, 2016 @ 5:37 am

 53. Full Posting…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Full Posting — oktober 6, 2016 @ 11:01 am

 54. 4 helpful tips to give her intense orgasms…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door 4 helpful tips to give her intense orgasms — oktober 9, 2016 @ 12:34 pm

 55. Ultimate Slim Australia…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Ultimate Slim Australia — oktober 9, 2016 @ 5:51 pm

 56. hydromusclemax.org.uk…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door hydromusclemax.org.uk — oktober 13, 2016 @ 9:38 am

 57. Beard Czar Reviews…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Beard Czar Reviews — oktober 14, 2016 @ 9:55 am

 58. no2 maximus risk free trial…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door no2 maximus risk free trial — oktober 14, 2016 @ 11:16 am

 59. Cellogica Anti Aging Cream…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Cellogica Anti Aging Cream — oktober 14, 2016 @ 9:15 pm

 60. new age skin care serum…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door new age skin care serum — oktober 17, 2016 @ 7:56 pm

 61. NO2 Maximus Free Trial…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door NO2 Maximus Free Trial — oktober 17, 2016 @ 8:11 pm

 62. staminonpills.com…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door staminonpills.com — oktober 17, 2016 @ 8:25 pm

 63. Juvalux Cream…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Juvalux Cream — oktober 18, 2016 @ 1:05 am

 64. Staminon Male Enhancement…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Staminon Male Enhancement — oktober 18, 2016 @ 2:13 am

 65. TestoRip X: The Solution To Your Supplement Hunt…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door TestoRip X: The Solution To Your Supplement Hunt — oktober 20, 2016 @ 2:35 pm

 66. Advanced Anti Aging Skin Care…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Advanced Anti Aging Skin Care — oktober 23, 2016 @ 7:50 am

 67. Luxia…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Luxia — oktober 23, 2016 @ 9:40 am

 68. testoripxpills.com…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door testoripxpills.com — oktober 26, 2016 @ 10:36 am

 69. cellogica skin care…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door cellogica skin care — oktober 26, 2016 @ 11:24 am

 70. luxiano7.org…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door luxiano7.org — oktober 27, 2016 @ 11:44 am

 71. staminon male enhancement reviews…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door staminon male enhancement reviews — oktober 27, 2016 @ 2:59 pm

 72. luxia no 7 ingredients…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door luxia no 7 ingredients — november 2, 2016 @ 2:50 am

 73. Know In Detail About The Stem Cell Technology Used In Cellogica…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Know In Detail About The Stem Cell Technology Used In Cellogica — november 2, 2016 @ 12:55 pm

 74. luxiano7.com…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door luxiano7.com — november 4, 2016 @ 2:02 am

 75. http://cellogicaskincare.net/true-derma-collagen-serum...

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door http://cellogicaskincare.net/true-derma-collagen-serum — november 4, 2016 @ 3:05 am

 76. ultimate slim pure side effects…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door ultimate slim pure side effects — november 4, 2016 @ 1:42 pm

 77. no2 Maximus ingredients…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door no2 Maximus ingredients — november 7, 2016 @ 1:29 pm

 78. Staminon Reviews…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Staminon Reviews — november 7, 2016 @ 10:14 pm

 79. Testimonials Of L’Amour Skin Cream…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Testimonials Of L’Amour Skin Cream — november 8, 2016 @ 8:35 am

 80. New Age skin care…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door New Age skin care — november 8, 2016 @ 1:53 pm

 81. http://derma-promedics.com/collagen-an-important-factor-towards-anti-aging...

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door http://derma-promedics.com/collagen-an-important-factor-towards-anti-aging — november 9, 2016 @ 3:56 pm

 82. TestoRip X Ingredients…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door TestoRip X Ingredients — november 11, 2016 @ 2:20 am

 83. The Aussie Wealth System…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door The Aussie Wealth System — november 12, 2016 @ 1:32 pm

 84. Sihu Anti-Wrinkle Cream…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Sihu Anti-Wrinkle Cream — november 12, 2016 @ 2:42 pm

 85. The Brit Wealth System…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door The Brit Wealth System — november 13, 2016 @ 5:25 am

 86. Ingredients In Maxtropin…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Ingredients In Maxtropin — november 13, 2016 @ 7:15 am

 87. Yeezy Boost 350 V2 Women…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Yeezy Boost 350 V2 Women — november 28, 2016 @ 5:18 am

 88. Adidas Nmd XR1…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Adidas Nmd XR1 — november 28, 2016 @ 5:58 am

 89. derma promedics side effects…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door derma promedics side effects — november 29, 2016 @ 4:56 pm

 90. Testo Vital Benefits…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Testo Vital Benefits — december 6, 2016 @ 3:24 pm

 91. Thanks , I have recently been searching for info about this subject for ages and yours is the greatest I have discovered so far. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

  Reactie door http://www.ruishua.net/givenchy-belts-c-13/ — december 8, 2016 @ 6:51 pm

 92. new age anti wrinkle…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door new age anti wrinkle — december 11, 2016 @ 7:16 pm

 93. SkinCentric Serum Reviews…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door SkinCentric Serum Reviews — december 12, 2016 @ 7:42 am

 94. Testo Vital Reviews…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Testo Vital Reviews — december 12, 2016 @ 7:50 am

 95. Chris Jones Men Jersey…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Chris Jones Men Jersey — december 13, 2016 @ 1:54 am

 96. Ingredients In SIHU Skin Care…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Ingredients In SIHU Skin Care — december 15, 2016 @ 5:59 pm

 97. Testogen Benefits…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Testogen Benefits — december 29, 2016 @ 2:11 am

 98. NeuLift Skin…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door NeuLift Skin — januari 7, 2017 @ 5:15 am

 99. QuGenix RX Anti Aging Cream…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door QuGenix RX Anti Aging Cream — januari 31, 2017 @ 10:44 am

 100. SkinCentric Anti Aging Serum…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door SkinCentric Anti Aging Serum — februari 12, 2017 @ 6:51 am

 101. Testogen Reviews…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Testogen Reviews — februari 17, 2017 @ 10:16 pm

 102. Sihu Skin Care…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Sihu Skin Care — februari 21, 2017 @ 5:36 pm

 103. Sihu Skin Care Reviews…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Sihu Skin Care Reviews — februari 24, 2017 @ 5:21 pm

 104. derma promedics eye renewal…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door derma promedics eye renewal — februari 25, 2017 @ 9:59 am

 105. DermaFixa Ingredients…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door DermaFixa Ingredients — februari 27, 2017 @ 7:18 am

 106. cellogica cream…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door cellogica cream — februari 28, 2017 @ 1:45 am

 107. SkinCentric Eye Serum…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door SkinCentric Eye Serum — februari 28, 2017 @ 3:51 am

 108. Benefits Of Maxtropin…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Benefits Of Maxtropin — februari 28, 2017 @ 3:54 am

 109. Active Ingredients In Staminon…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Active Ingredients In Staminon — maart 2, 2017 @ 8:25 am

 110. Satin Youth Wrinkle Cream…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Satin Youth Wrinkle Cream — maart 2, 2017 @ 2:47 pm

 111. ultimate slim pure select review…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door ultimate slim pure select review — maart 2, 2017 @ 2:48 pm

 112. NaturaCel Free Trial…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door NaturaCel Free Trial — maart 2, 2017 @ 2:51 pm

 113. buy probiotic 40 billion…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door buy probiotic 40 billion — maart 4, 2017 @ 10:16 pm

 114. Testogen Testosterone Booster…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Testogen Testosterone Booster — maart 5, 2017 @ 5:00 pm

 115. Kiara Collagen Serum…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Kiara Collagen Serum — maart 6, 2017 @ 1:24 am

 116. Top 10 Staminon Benefits…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Top 10 Staminon Benefits — maart 12, 2017 @ 4:03 am

 117. Probiotic 40 Billion…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Probiotic 40 Billion — maart 13, 2017 @ 9:29 am

 118. Probiotic 40 Billion Review…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Probiotic 40 Billion Review — maart 19, 2017 @ 2:11 am

 119. dermagen iq ingredients…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door dermagen iq ingredients — maart 20, 2017 @ 8:35 am

 120. 8 Ingredients Of Raging Lion That Are Amazing Aphrodisiacs…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door 8 Ingredients Of Raging Lion That Are Amazing Aphrodisiacs — maart 21, 2017 @ 2:18 am

 121. visit this website…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door visit this website — maart 21, 2017 @ 6:31 am

 122. Dermagen iQ…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Dermagen iQ — maart 22, 2017 @ 11:59 am

 123. Novuderm Collagen Serum Ingredients…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Novuderm Collagen Serum Ingredients — maart 22, 2017 @ 8:02 pm

 124. Raging Lion : Male Enhancement Supplement Review…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Raging Lion : Male Enhancement Supplement Review — maart 25, 2017 @ 8:18 pm

 125. ultimate slim pure select garcinia…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door ultimate slim pure select garcinia — maart 30, 2017 @ 6:47 am

 126. NaturaCel Anti Aging Cream…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door NaturaCel Anti Aging Cream — april 9, 2017 @ 2:57 am

 127. Woh I love your content, bookmarked!

  Reactie door Yeezy Boost 550 Women — april 16, 2017 @ 8:10 am

 128. last minute voucher…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door last minute voucher — april 16, 2017 @ 9:54 am

 129. Bioxin Skin Tag Removal…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Bioxin Skin Tag Removal — april 18, 2017 @ 11:26 am

 130. Vita Renew Advanced Anti-Wrinkle Face Cream…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Vita Renew Advanced Anti-Wrinkle Face Cream — april 22, 2017 @ 2:50 am

 131. Garcinia Lean Xtreme Ingredients…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door Garcinia Lean Xtreme Ingredients — april 24, 2017 @ 4:39 pm

 132. click for source…

  Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie mensen energie besparen?…

  Trackback door click for source — mei 8, 2017 @ 11:49 am

 133. Thanks a lot for giving everyone an exceptionally brilliant possiblity to read articles and blog posts from
  here. It’s always very cool plus jam-packed with amusement for me and my office
  fellow workers to search the blog more than thrice in a week to
  see the fresh issues you have got. Of course, I’m just at all times satisfied with
  your surprising tricks served by you. Certain 2 facts on this page are honestly the best we’ve had.

  Reactie door Ultra Boost 3.0 2017 — mei 22, 2017 @ 11:51 pm

 134. Hello there, You have done a great job. I will certainly digg it and personally
  recommend to my friends. I am confident they’ll be benefited from this web site.

  Reactie door Adidas Originals — mei 23, 2017 @ 2:42 am

 135. That is very interesting, You are a very professional blogger.
  I’ve joined your feed and look ahead to searching for more
  of your magnificent post. Additionally, I have shared your
  website in my social networks

  Reactie door Adidas Ultra Boost 3.0 Free Shipping — juli 19, 2017 @ 7:23 am

 136. Some really interesting details you have written.Assisted me a lot, just what I was looking for :
  D.

  Reactie door Seattle Seahawks Game Jerseys — augustus 22, 2017 @ 1:20 pm

 137. Yay google is my queen helped me to find this outstanding web site!

  Reactie door Eddie Lacy Jerseys — augustus 23, 2017 @ 4:18 pm

 138. We’re a bunch of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website offered us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and
  our entire group might be thankful to you.

  Reactie door Patrick Willis Jerseys — augustus 23, 2017 @ 8:26 pm

 139. Thank you a bunch for sharing this with all folks you actually recognize what you’re speaking
  approximately! Bookmarked. Kindly additionally visit
  my website =). We may have a link trade agreement among us

  Reactie door Tennessee Titans Elite Jerseys — augustus 24, 2017 @ 8:19 pm

 140. I usually do not leave many comments, but I looked at a lot of
  responses here Weblog Paulus Jansen » Hoe kunnen luie
  mensen energie besparen?. I actually do have 2 questions for
  you if it’s okay. Could it be just me or do a few of the responses
  come across like they are written by brain dead people? :-P And,
  if you are writing at other sites, I would like to keep
  up with you. Could you list of every one of your shared pages like your Facebook page, twitter feed,
  or linkedin profile?

  Reactie door Ray Lewis Jerseys — augustus 26, 2017 @ 2:29 am

 141. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However I am experiencing issues
  with your RSS. I don’t understand the reason why I can’t subscribe to it.
  Is there anyone else having similar RSS issues?
  Anybody who knows the solution will you kindly respond?
  Thanks!!

  Reactie door Robert Griffin III Jersey — augustus 27, 2017 @ 3:09 am

 142. I think this internet site holds some real good information for everyone :D .

  Reactie door Discounted Eli Manning Jerseys — september 4, 2017 @ 8:32 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl