Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 27 maart 2010, 14.21 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Ik heb (bijna) altijd gelijk

Het is goed om altijd te twijfelen aan je eigen gelijk. Maar op het gebied van de liberalisering/privatisering van de energiesector kost me dat moeite. Daar krijg ik namelijk voortdurend gelijk. Nu weer bij mijn beoordeling van de overname van het Noord-Duitse aardgasnetwerk BEB door Gasunie in november 2007.

sorry Willem Frederik Hermans

Dat was een strategische investering, een gouden deal. Tot Gasunie deze week bekend maakte dat ze een half miljard euro moeten afboeken op de waardering van BEB. De Duitse toezichthouder heeft inmiddels het maximale rendement op de exploitatie van het netwerk beperkt tot 3%. Dus blijkt de gouden deal een kat in de zak. En zijn de Nederlandse gebonden klanten de klos.

Ik heb inmiddels met steun van CDA, VVD en GroenLinks een debat aangevraagd met de ministers De Jager (staatsdeelnemingen) en Van der Hoeven (EZ). Mijn voorspelling is dat de ook de recente acquisitie van Transpower (het voormalige hoogspannetsnet van E.on) door Tennet de Nederlandse huishoudens en bedrijven geld gaan kosten.

Overigens is een interessante bijkomende vraag. Hoe kan het dat de Duitse toezichthouder het rendement van de netbeheerder beperkt tot 3%, terwijl de Nederlandse minister van Financiën jaarlijks een rendement van meer dan 6% opstrijkt van Gasunie en Tennet? Zou dat soms betekenen dat de Nederlandse staat deze netwerkbedrijven niet ziet als non-profit nutsbedrijf, maar als melkkoe? Als dat zo is krijg ik nog een keer gelijk.

Speculeren met het geld van gebonden klanten: het moet verboden worden.

2 reacties »

 1. Beste Paulus, ik lees het vandaag 2 april.
  En dat je nu gewoon vindt dat je gelijk hebt mag je ronduit als Ja beantwoorden. Ik ben de zelfde mening al jaren toe gedaan in een tijd dat iedereen weer naar kernenergie wil overstappen. Ook al is mijn rug versleten dan ga ik morgen bomen met je planten. Koop die energie bedrijven uit en geef ze terug aan de staat. Dit leverd in 40 jaar zoveel op dat we gratis engergie kunnen produceren. Geen windmolenparken of accu verslindende apparaten.
  Energie van Co2 zuinige centrales is de toekomst. En stop met korte termijn projecten of politiek.

  Reactie door Jan Willem weijers — april 2, 2010 @ 10:09 pm

 2. [b]Quote “Speculeren met het geld van gebonden klanten: het moet verboden worden.”[/b]

  Paspoort, Indentiteitskaart elke 5 jaar omdat de staat het verplicht. Ik noem dit burgerbelasting. Maar straks krijg ik nog kiloheffing omdat het niet meer te meten is met de lasten verzwaring. BSN=Belastbaar Service Nummer. Wat is kinderbijslag als je kind word verplicht een laptop aanschaffen voor school. En noem maar op.

  Wat als nu niemand zich aan die regels zou houden. collectief ? Nee zo zijn we niet opgevoed. Maar nu een partij stemmen die het wil veranderen.

  Als ik je nu zeg dat ik weer uniformele kleding op scholen wil. zodat iedereen netje en gelijkwaardig is. Neeeeee dat kan niet, De economie draait op jongeren in dure merkkleding ze stelen het of maken schulden.

  Hoe maak je Nederland nu op lange termijn gezond. ?

  Ik ben te extreem in sommige punten al denk ik dat ik niet hoef te schoppen om duidelijkheid voor de toekomst neer te zetten.

  Reactie door Jan Willem weijers — april 2, 2010 @ 10:33 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl