Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 11 maart 2010, 14.44 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

KNMI links-radikaal bolwerk?

DEN HAAG-TWEEDE KAMER-VRAGENUURTJEZe zullen het zelf nooit bevroed hebben, maar het KNMI is -volgens PVV-kamerlid Richard de Mos- een gezelschap klimaatalarmisten en daarmee bijna gelijk te stellen aan een links-radikaal bolwerk. Op verzoek van De Mos debatteerde de Kamer vanmorgen voor de derde keer in twee maanden over fouten in de rapporten van het IPCC, de klimaatorganisatie van de Verenigde Naties.

Het staat vast dat het IPCC op een aantal punten slordig is geweest bij het gebruik van “grijze bronnen”, dat zijn onderzoeken die niet getoetst zijn op basis van wetenschappelijke standaards. Zo heel verrassend is dat trouwens niet voor een rapportage van 3.000 pagina’s, waaraan wereldwijd 450 hoofdauteurs en 800 co-auteurs meegewerkt hebben.
Het is wel zaak dat de kwaliteitseisen en de handhaving van de kwaliteitseisen bij het IPCC-onderzoek aan de hand van de gemaakte fouten worden aangescherpt. Gisteravond maakte voorzitter Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties bekend dat de Nederlander Robbert Dijkgraaf, voorzitter van de KNAW, de leiding krijgt over het onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van de IPCC-organisatie en de oorzaken van de gemaakte fouten. De keuze voor Dijkgraaf lijkt me een goede. Hij staat pal voor de opvatting dat de wetenschap open moet staan voor debat. In het maart nummer van de Tribune zegt hij, in gesprek met Jan Marijnissen, letterlijk: “Een academicus is in de eerste plaats kritisch, vooral op zichzelf. Wetenschap is één groot gevecht tegen vooringenomenheid en ijdelheid, tegen blinde vlekken.”

Wat mij betreft mogen ook politici wel wat kritischer worden op zichzelf. Richard de Mos beschuldigt gerenomeerde onderzoeksinstellingen van leugen en bedrog, maar baseert zich daarbij zelf op bronnen die zichzelf in het geheel niet open stellen voor externe toetsing en debat en die mede gefinancierd blijken te worden door de kolen- en olie-industrie. Ik riep De Mos daarom op om de lat voor zijn eigen inbreng net zo hoog te leggen als de PVV doet bij de klimaatonderzoekers. Daarop bleef het stil.

Lees hier mijn volledige inbreng bij het debat: MIL 20100310 TOE IPCC

5 reacties »

 1. Is die de Mos familie van wijlen Janmaat?

  Ik heb de indruk wat gezichts gelijkenis te zien.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — maart 11, 2010 @ 4:18 pm

 2. Goed gedaan Paul! Ik heb het pdf’je gedownload en gelezen. Zeer goede, terechte vragen aan de PVV.
  Mvg, Rob

  Reactie door rob — maart 11, 2010 @ 7:43 pm

 3. Excuses. Ik bedoel natuurlijk Paulus, niet Paul.

  Reactie door rob — maart 11, 2010 @ 7:47 pm

 4. Tsja,

  De PVV als anti-KNMI partij

  Deze meneer de Mos zit met grote regelmaat tamelijk monumentaal uit z’n nek te kletsen.

  Mazzel & broge, Evert Wesker

  Reactie door Evert Wesker — maart 13, 2010 @ 2:56 pm

 5. Mooi stuk weer beste Paulus.

  Toch ook wel weer grappig (als dit hele toneelstukje niet zo in en in diep triest ‘ollands poldergeneuzel zou zijn). Want stel nou dat de Mos “gelijk” zou hebben (heeft ‘ie niet, maar stel). Dan is de hele business case van de gelogen “CO2 neutraalheid” van het ook door PVV (en VVD en stiekem hartstochtelijk CDA) beleden kernenergie fetisjisme in een keer rijp voor de categorie brandhout.

  Die mag meneer de Mos dan ook meteen in de kolencentrale gaan bijfikken, voor wat SDE biomassa opcenten die straks van onze kWh EN m3 tarieven afgeroomd “mogen” gaan worden, als de dingen gaan zoals ze blijkbaar moeten gaan in ons land.

  Overigens zou ik ook eens werk gaan maken van de grote zorgen die er bij de Verenigde Naties heersen over de gigantische hiaten die er blijken te zitten in het Nederlandse emissie meldingsbeleid, beste Paulus. Want ik krijg daarover steeds alarmerender berichten binnen, dat het “goed fout zit”. De teneur lijkt te zijn bij de Nederlandse bureaucraten: “niet gemeten, dus wat niet weet wat niet deert”. Dat lijkt me heel wat groter helle[kolen]vuur potentie dan dat gemier over de IPCC slippertjes…

  Reactie door polderjongen — maart 14, 2010 @ 2:08 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl