Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 18 februari 2010, 19.25 uur – paulus
Categorie: Algemeen, energie & klimaat

Hoe zat het ook weer met dat groene Vattenfall?

Volgens Diederik Samsom was Vattenfall, in tegenstelling tot RWE (koper van Essent) een hardstikke groen bedrijf. Dus was de PvdA voor verkoop van NUON.
Binnen een jaar blijkt dat Samsom belazerd is door Vattenfall. En de Nederlandse bevolking door Samsom.

diederik-samsom
Diederik Samsom was lyrisch over de overname van NUON door Vattenfall

(17 februari 2010, 10:21 uur)
STOCKHOLM (ANP) – Het Zweedse energieconcern Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, investeert de komende vijf jaar vooral in fossiele brandstoffen en minder in windenergie. Dat blijkt uit een conceptvijfjarenplan, waarover het Zweedse financiële dagblad Dagens Industri woensdag bericht. De komende vijf jaar voorziet staatsbedrijf Vattenfall nieuwe uitgaven voor kolen- en gascentrales in Nederland, Duitsland en Polen, die volgens analisten de kooldioxide-uitstoot van het bedrijf met 30 procent vergroten. Vattenfall halveert volgens Dagens Industri tegelijkertijd de pot voor windenergie naar 2 miljard euro. Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen de krant dat windenergie met de huidige, lagere elektriciteitsprijzen minder winstgevend is.

“Volgens Samsom heeft Vattenfall als het gaat om duurzaamheid een veel betere reputatie dan RWE.” (FD, 23 februari 2009)

“De PvdA zegt maandag in principe positief tegenover de beslissing van Nuon te staan. Volgens PvdA Tweede-Kamerlid Diederik Samsom is het Zweedse energiebedrijf met zijn grote investeringen in wind, water en biomassa een ideaal energiebedrijf waarmee de weg naar een duurzame energievoorziening voortvarend kan worden afgelegd. Met Vattenfall maakt Nuon volgens de PvdA een heel andere keuze dan Essent, dat koos voor RWE. Volgens de PvdA ‘een bedrijf dat vooral op kolen en bruinkool is gericht en in één keer alle aandelen van de hand wil doen’.” (Nieuws.nl, 23 februari 2009, 15:39)

“Mevrouw Van Gent (GroenLinks): Het lijkt toch een beetje op koehandel, want die statenleden zijn natuurlijk ook niet van gisteren. Ik ga daar tenminste niet van uit. Zij krijgen nu iets voorgespiegeld. Het is wel duidelijk welke agenda RWE heeft. RWE houdt een grote vis voor en dat kan een spierinkje worden. Het lijkt namelijk te gaan om 1,5 mld. maar dat kan weer worden afgekocht met 40 mln. Wij zijn toch gekke Gerritje niet, hier niet, maar ook niet in Noord-Brabant? De start van het bieden is dus volkomen fout geweest. Wat zijn dan de randvoorwaarden van de PvdA-fractie in deze Kamer en in Noord-Brabant om het wel tot een succesvolle green deal te maken, zodat je kunt zeggen: dan slikken wij dat Essent wordt overgenomen door RWE? Die helderheid moet u dan nu wel geven.
De heer Samsom (PvdA): Moet ik dat in cijfers doen? Daar wil ik best een poging toe wagen. Laten wij RWE en Vattenfall met elkaar vergelijken. Vattenfall investeert ongeveer 5% van haar gehele omzet in duurzame energie. Dat is een groot deel van haar winst. Bij RWE is dat 2%. Als die cijfers elkaar naderen, ben je alweer een stap verder. Vattenfall wil 15 GW aan windenergie neerzetten in 2020. Bij RWE blijft dit steken op 9 GW.”
(Handelingen Tweede Kamer, 14 mei 2009, pag.84-6598, debat verkoop Essent)

4 reacties »

 1. Natuurlijk gaat het zo.

  Particuliere marktgerichte bedrijven hebben geen langtermijn visie, die houden het bij de dagelijkse praktijk van de markt. Verder hebben die geen ideële doelstellingen maar puur markt gerichte doelstellingen.

  Ik weet het niet, maar ik maak hier uit op dat het Zweedse Vattenval, die investeringen niet gaat doen in Zweden, als dat juist is dan kan Zweden pronken met goede Klimaat resultaten en worden Nederland Duitsland en Polen als een soort Zweedse kolonie gebruikt om de rotzooi te produceren.

  Ja erg goede keus die privatisering van de energiemarkt.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — februari 18, 2010 @ 9:14 pm

 2. Er valt zelfs veel te zeggen voor de conclusie dat, doordat de Nederlandse gemeenten en provincies de hoofdprijs gevraagd en gevangen hebben voor NUON, het bedrijf de komende jaren extra veel smerige -maar goedkopere- stroom moet produceren. En de PvdA- en CDA-lokalen maar mooie verhalen ophangen over groene herinvesteringen uit de opbrengst van NUON.

  Reactie door paulus — februari 18, 2010 @ 9:23 pm

 3. Was natuurlijk ook erg voorspelbaar allemaal.

  Samsom: “… oeps, vaudje, over tot de orde van de dag …”.

  Ben blij dat je zelf eventjes polshoogte bent gaan nemen bij de bruinkolen poepers in Cottbus en omgeving, beste Paulus. Je bent een eenzaam (en eerzaam) politicus aan het worden.

  Als je volgende keer weer die kant op gaat, en Vattenfall is met de volgende beerput bezig om honderd, tweehonderd meter diep uit te graven en bij Jänschwalde massaal in de fik te gaan steken, bezoek dan als afsluiting even de 53 Megawattpiek zonnestroom centrale van juwi, niet ver uit de buurt. Genaamd Lieberose. De gemeente heeft de rotzooi die de Sovjets daar hebben achtergelaten op het gigantische militaire oefenterrein kunnen (laten) verwijderen met de pachtsom die ze voor de twintigjarige huur voor het zonnestroompark (momenteel grootste van Duitsland) kunnen opstrijken.

  http://www.polderpv.nl/nieuws_PV46.htm#20aug2009_Lieberose_80pct_fertig

  Wie weet, wil ik wel met je mee, want ik wil daar zeker een keer kijken. Vast invoedingstarief voor dat park (dunnelaag First Solar CdTe modules met hoge opbrengst): 31,94 eurocent/kWh, 20 jaar lang plus restant vanaf datum netkoppeling in 2009…

  Reactie door polderjongen — februari 19, 2010 @ 2:37 pm

 4. Dag Paulus,

  Ach, er is een stichting opgericht die heus de contractuele voorwaarden over de verduurzaming van de productie in de overeenkomst tussen Vattenfall AB en de respectievelijke aandeelhouders zal handhaven. En anders stopt Vattenfall enkele centen in de boetepot als fooi voor het falen. Het is weer de gebruikelijke manier van zakendoen door de koehandelaren van CDA en PvdA!

  Reactie door Alex Mink — februari 22, 2010 @ 8:40 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl