Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 18 januari 2010, 10.57 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Provincies willen geen geld meer lenen aan Tennet

De provincies Noord Brabant, Limburg, Overijssel en Groningen en de gemeenten Den Bosch en Tilburg willen geen geld meer lenen aan landelijk Netbeheerder Tennet. Tennet zit dringend verlegen om extra kapitaal door komende investeringen in de uitbreiding van Nederlandse elektriciteitsnetten, maar óók door de overname van een Duits hoogspanningsnetwerk. En dat laatste is de provincies en gemeenten in het verkeerde keelgat geschoten.

hoogspanning

Tennet heeft tot 2017 €3 miljard nodig, waarvan ze €1 miljard hoopte op te halen bij genoemde overheden, die vorig jaar gecasht hebben met de verkoop van energiebedrijf Essent. De lagere overheden zijn echter geschrokken van de overname van het Duitse Transpower door Tennet, tot dusver een degelijk publiek netwerkbedrijf, dat zich verre hield van riskante avonturen.

De SP heeft vorig jaar november zich als enige tegen de overname uitgesproken. Nederlandse publieke bedrijven dienen zich verre te houden van dit soort activiteiten. Rijkswaterstaat neemt toch ook niet het Duitse autobahnennet over? Tot mijn stomme verbazing zien de andere energiewoordvoerders, van VVD en PVV tot PvdA en GroenLinks, hier geen enkel probleem.

Ik heb naar aanleiding van het bericht in het Financiëele Dagblad van afgelopen zaterdag inmiddels mondelinge vragen aangemeld voor de ministers Bos (staatsdeelnemingen) en Van der Hoeven (energie).

UPDATE 20-1
Het Financieele Dagblad meldt dat de Belgische publieke beheerder van het hoogspanningsnet Elia belangstelling heeft om de hoogspanningsnetten van Vattenfall in het oosten van Duitsland over te nemen. Elia zou als de overname slaagt met Tennet willen samenwerken op de Duitse markt. Het openingsbod van €515 miljoen is overigens afgewezen.

1 reactie »

 1. Nou dat gaat snel. Sneller zelfs als ik heb kunnen vermoeden.

  Zo helpen de vazallen van de privatisering hun eigen voortbrengsels om zeep.

  Maar was het maar een gewoon bedrijf ach dan ging het failliet. Maar als dit mis gaat dan kon de stroom wel eens niet meer bij de consument terecht komen.

  En wat hebben we dan aan dat geld dat die lagere overheden vanaf 1987, het begin van de aanloop naar privatisering, de splitsingswet van toen , steeds weer hebben gebeurd?

  Een hoeveelheid op alleen profijt uit zijnde producenten, die geen enkele boodschap hebben aan “algemeen nut” en nu dan een netwerk dat al aan de zelfde geldzucht lijkt te worden opgeofferd.

  Als er niet meer getransporteerd kan worden, dan hoeft er niet meer geproduceerd te worden. Het zou wel een aanzienlijke reductie van de CO2 uitstoot opleveren.

  Roelf

  Reactie door R van Bergen — januari 18, 2010 @ 5:10 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl