Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 12 januari 2010, 8.38 uur – paulus
Categorie: Utrecht, verkeer

Bewoners Lunetten woest over extra stank en herrie

Bewoners Lunetten
Ruim 200 bewoners van mijn wijk Lunetten, waaronder een flink aantal SP-leden, was gisteravond aanwezig bij een informatieavond over de plannen voor de verbreding van de A27 en de A12, pal langs onze wijk. De verontwaardiging is groot.

Lunetten is de wijk met de hoogste autoweg-dichtheid van Nederland. Aan de zuidzijde ligt de A12, met ter plaatse 12 tot 14 stroken. Aan de Oostzijde de A27 met 8 tot 10 stroken. En aan de noordzijde de voormalige autoweg naar Amersfoort met 4 stroken. De geluidsdeken wordt gecompleteerd door twee van de drukste spoorlijnen van Nederland.

Maar minister Eurlings vindt dat nog lang niet genoeg. Wat hem betreft wordt de A27 (pas in 1986 geopend) verbreed tot 14 stroken en ook de A12 krijgt er nog minstens 2 stroken bij.

Enkele maanden geleden haalde ik al met SP-ers uit de wijk handtekeningen op voor een referendum over de aantasting van de luchtkwaliteit door al die autowegen. 80% van de bewoners was het met ons eens: de herrie en stank zijn nu al niet te harden. Een raadsmeerderheid van onder meer PvdA, CDA en VVD verwees dat referendum echter naar de prullenbak.

Maar het rommelt door. Het Bewoners Overleg Lunetten organiseerde gisteravond in samenwerking met de Vrienden van Amelisweerd –destijds de initiatiefnemers van het verzet tegen de A27 door het natuurgebied- een informatieavond. Daar waren de reacties zodanig dat er nu een actiecomité wordt opgericht om het verzet in de wijk te bundelen.

Als eerste stap wordt komende zaterdag 16 januari om 13.00 uur een “dekselse optocht” georganiseerd vanaf wijkcentrum de Musketon naar de fietsbrug over de A27. Cruyff zei het al: “Ieder nadeel heb zijn voordeel”, dat is maar een klein eindje lopen. Dus houdt iedereen energie genoeg over om een dekselse pokkenherrie te maken.

Ook in andere Utrechtse wijken (Oost, Voordorp, Overvecht) worden optochten gehouden.

Wat is het alternatief voor nog meer asfalt? Dat is vooral beter openbaar vervoer en betere fietsvoorzieningen. Want een groot deel van het verkeer op de Utrechtse randwegen bestaat uit inwoners van de stadsregio. Maar ook de aanleg van de spoorlijn Breda-Utrecht-Almere, parallel aan de A27, zou een flinke vermindering van het aantal auto’s opleveren. VVD-wethouder De Bondt, die gisteren ook aanwezig was, moest toegeven dat er een enorme achterstand is bij de investeringen in openbaar vervoer. Maar helaas wordt dat niet vertaald in extra geld: Eurlings zegt €500 miljoen uit te trekken voor OV en maar liefst €1,2 miljard voor extra asfalt. Als je goed rekent zijn de uitgaven voor wegen zelfs tien keer zo hoog als voor openbaar vervoer. Dat staat haaks aan de mooie woorden op dit punt.

UPDATE 12-1, 13:50
Hierbij de volledige informatie over de demonstraties op zaterdag 16-1:
Lunetten, start 13:00 uur, bij de hoofdingang van buurtcentrum de Musketon, Hondsrug 19, aan de overkant van de C1000. Eindpunt bij brug over de A27 aan ‘Tussen de Rails’-fietspad / langs spoorlijn Utrecht-Arnhem.
Overvecht, start 13:30 uur op twee locaties: schoolplein Pagodedreef en schoolplein Dianadreef. De scholen zijn ook het eindpunt.
Voordorp, start 14:00 uur: winkelcentrum de Gaard (aan de Troosterhof)
Rijnsweerd, start 14:30 uur: Daltonschool Rijnsweerd, Jan Muschlaan 24

5 reacties »

 1. Goedemorgen!
  Gisteravond bleek dat de asfaltmachines staan te trappelen om aan de slag te gaan aan de A27 tussen Lunetten en Hooipolder.
  Ik moest daarbij denken aan het bericht van enkele maanden geleden, waarin helaas de aanleg van de spporlijn (Almere-)Utrecht-Breda parallel aan (of door de middenberm van)de A27 het niet heeft gered. Jammer, want met een gelijktijdige aanpak hou je geld in je zak en beperk je de overlast van tweemaal bouwwerkzaamheden.
  Wat ik me nu afvraag is of in het bestek van de verbreding van de A27 wel al rekening is gehouden met een ‘gemakkelijke’ aanleg in een later stadium. Het zou toch zonde zijn als de keuze voor verbreding een latere aanleg onmogelijk maakt…
  Groeten,
  Theo Peeters.

  Reactie door Theo Peeters — januari 12, 2010 @ 9:12 am

 2. Het was een mooie opsteker, zoveel mensen en zoveel vragen in theater Musketon in Lunetten (Utrecht), Paulus!

  Nu de druk opvoeren zoals jij al zei: zowel in Utrecht, de Provincie als in jou Tweede Kamer!

  Jan

  Info@vriendenvanamelisweerd.nl
  06 3363 0344

  Reactie door jan van de Vrienden van Amelisweerd — januari 12, 2010 @ 2:11 pm

 3. Ook ik ben tegen verbreding van de snelwegen. Nederland denkt klein, op korte termijn en amateuristisch. Kijk naar Londen, kijk naar Zwisterland: wat een openbaar vervoer en wat een mensen die daar gebruik van maken! Hoe kunnen we die Haagse asfaltadepten tegenhouden? Speelte de gemeente Utercht hierin ook een rol? Wat kan ik als drukke werkende moeder van 3 kleine kinderen doen? Ik hoor het graag!

  Reactie door Sigrid — januari 14, 2010 @ 11:16 am

 4. Een rectificatie in de tekst van Paulus is op zijn plaats. De informatieavond in Lunetten was georganiseerd door het BOL, werkgroep lucht en geluid. Uitgenodigd voor een presentatie waren projectbureau Verder, het BRU en een schrijver van de Kracht van Utrecht. De avond is dus niet in samenwerking met de Vrienden van Amelisweerd georganiseerd. De presenator en medeauteur van de Kracht van Utrecht, Jan Korff de Gidts, is tevens voorzitter van de Vrienden van Amelisweerd.
  Zoals tijdens de avond bleek is Jan zeer bevlogen en overtuigd met een missie bezig. Die ruimte heeft hij gekregen evenals de andere sprekers. (die hebben de ruimte wellicht minder opvallende benut). Zo heeft ook de wethouder, mevr. de Bondt, tijdens de avond spreektijd gevraagd (op verzoek van bewoners) en gekregen.
  De bevlogenheid van Jan is in deze dus verward met mede organiseren van….

  Reactie door John Buitink — januari 16, 2010 @ 10:44 pm

 5. Het doorrommelen zoals Paulus zegt is zaterdag doorTrommelen geworden. Dankzij de informatieavond op 11 januari is Lunetten wakker geschud, of de tot nu toe niet geuite onrust is geëxplodeerd. In een week tijd is er veel energie vrijgekomen en veel mensen willen hun mouwen uit de handen gaan steken om te voorkomen dat Lunetten stikt in de strop van geluid en andere ongemakken van het autoverkeer. Nu zal het doorpakken worden.
  Lees het verslag op:
  http://lunetten.nl/pub/index.php

  Reactie door John Buitink — januari 16, 2010 @ 10:56 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl