Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 23 december 2009, 16.38 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, wonen

duurzaamheidslening: smeerolie voor energiebesparing bij bestaande koopwoningen

Het kabinet overweegt na drie jaar talmen medio volgend jaar met een voorstel voor aangescherpte energie-eisen voor bestaande gebouwen te komen. Beter laat dan nooit, maar is dan wel zaak om de eigen woningbezitter met een krappe portemonnee te helpen bij het ophoesten van de noodzakelijke investering. Een goed instrument daarvoor zou de opschaling van de duurzaamheidslening van het stimuleringsfonds volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) zijn.

TonzonVloerisolatie-2
sommige isolatiemaatregelen zijn spotgoedkoop als je ze zelf uitvoert, zoals deze vloerisolatie van Tonzon

Een duurzaamheidslening heeft een looptijd van tien jaar (maximaal bedrag: €7.500) of vijftien jaar (maximaal bedrag: €15.000). Je krijgt een rentekorting van 3% over het geleende bedrag, waardoor de rentelasten meer dan halveren. Zo wordt de noodzakelijke investering ook betaalbaar als je krap bij kas zit.

Helaas zitten er op dit moment nog grote beperkingen aan de duurzaamheidslening. Allereerst zijn er op dit moment nog maar 15 gemeenten en één provincie die aan de regeling mee doen: Amersfoort, Apeldoorn, Beek, Boxtel, Dalfsen, Delft, Eindhoven, Enschede, Haarlem, Hardenberg, Koggenland, Nijmegen, Noord-Brabant, Roosendaal, Weert, Wormerland. Woon je elders, dan vis je achter het net.
Een andere beperking is de inkomenstoets, die per gemeente/provincie kan verschillen. Ik vind het logisch dat je deze lening alleen beschikbaar stelt voor de lagere inkomens, maar het ligt voor de hand om de spelregels voor het hele land uniform te houden.

Op mijn voorstel heeft Remi Poppe daarom vorige week namens de SP een motie ingediend bij de behandeling van de begroting VROM 2010, die de regering verzoekt om “… in samenhang met de invoering van de energieprestatie-eis voor bestaande gebouwen, een voorstel aan de Kamer voor te leggen voor een landelijke duurzaamheidslening, die niet afhankelijk is van de deelname van een gemeente aan de SVn.”

Zoals de gebruikelijk is de motie door de coalitiepartijen afgestemd. Ik ben benieuwd over hoeveel maanden Samsom of Spies met een vergelijkbaar voorstel komen. Ik geef ze een half jaar.

4 reacties »

 1. Zo een lening is m.i. veel beter dan subsidiering. Er kunnen veel meer mensen door gestimuleerd worden, dan de happy few. Verder zou het mooi zijn als iedereen een zonnepaneel zou kunnen leasen o.i.d.. Veel mensen kopen nl meer zonnepanelen zodra de eerste geplaatst is. Onbekend maakt tenslote onbemind. Tenslotte: mensen die als gesubsieerde panelen hebben zouden niet meer in aanmerking mogen komen hiervoor. Eerst maar eens een ander. Is toch veel eerlijker?

  Reactie door Geraldo Entius — december 25, 2009 @ 2:13 pm

 2. Wat ook goedkoop is, is het isoleren van je vloer met vloerisolatie met losse chips. Die kan je ook zelf aanbrengen en is ook nog eens goed tegen vocht vanuit de kruipruimte.

  Reactie door Anneke — mei 23, 2010 @ 3:19 pm

 3. Er zijn betere en effectiviere materialen voorhanden, goedkoop is niet altijd duurzaam.
  Maatwerk-isolatie is niet alleen goedkoop maar ook duurzaam en effectief.goo.gl/IibGC
  De isolatie wordt aangebracht door gespecialiseerde bedrijven.De bedrijven zijn aangesloten bij de branche vereniging en staan onder toezicht van het bouwcentrum zodat de kwaliteit gewaarborgd is.

  Reactie door jaap — augustus 26, 2012 @ 5:33 pm

 4. goo.gl/IibGC

  Reactie door jaap — augustus 26, 2012 @ 5:33 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl