Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 14 december 2009, 12.02 uur – paulus
Categorie: op pad, wonen

De Arend vliegt door

“De Arend maakt zijn laatste vlucht” kopte het lokale dagblad twee maanden terug, toen woningcorporatie Domesta bekend maakte dat ze van plan zijn om de hoogste flat van Hoogeveen te gaan slopen. De 11 verdiepingen hoge Arend werd ruim veertig jaar geleden gebouwd. De 99 bewoners zijn echter content met hun woning. Waarom moeten ze dan plat? Vrijdag was ik in Hoogeveen om de huurders wat tips te geven over hun rechten.

DeArend2009
Domesta: deze flat moet plat

Voorafgaand aan de bewonersavond bekeek ik een aantal woningen van binnen. De Arend is een typisch product van de jaren zestig: galerijflats in systeembouw, zoals ze destijds gebouwd werden door woningfabrieken als Intervam, Neduco, Vaneg en IBC. Ze verdienen qua architectuur niet de schoonheidsprijs, maar zijn oerdegelijk gebouwd. Bovendien hebben de bewoners als ze naar buiten kijken uitzicht op het wijkpark, en op de hogere verdieping op de wijde omgeving. Door een aantal verbeteringen in de afgelopen decennia (nieuwe kozijnen met dubbel glas, HR-blokverwarming, nieuwe afgesloten entree) is het wooncomfort nog verbeterd en zijn de maandelijkse energielasten opmerkelijk laag.

Ook is de indeling van de driekamerflats prima geschikt voor 1- en 2-persoons huishoudens, de vierkamerflats eventueel ook voor gezinnen met een of twee kinderen. De inrichting van keuken, badkamer en toilet is gedateerd, voor zover huurders deze niet zelf vervangen hebben. Het grootste minpunt is de aanwezigheid van een open geiser in de keuken, maar die zou vrij eenvoudig vervangen kunnen worden door veiliger modern toestel of aansluiting op een collectief warmtapwatersysteem.

Steenwijk De Arend 005 small
Deze 17 jaar oude keukengeisers zonder afvoer zouden direct vervangen moeten worden, ze zijn een aanslag op de kwaliteit van de binnenlucht

De huren van De Arend vind ik wel behoorlijk hoog: 85% van maximaal redelijk, waar het gemiddelde voor alle corporatiewoningen 70% is. Dat betekent dat Domesta de afgelopen jaren aardig wat geld opgehaald heeft dat ze zouden kunnen investeren in groot onderhoud, gecombineerd met een aantal verbeteringen.

Het is mij een raadsel waarom de corporatie de huurdersvereniging en het bewonerscomité overvallen heeft met het sloopplan, in plaats van gezamenlijk te kijken naar de alternatieven. Op grond van de Woningwet is Domesta verplicht om over belangrijke besluiten (zoals sloop en renovatie) vooraf overleg te voeren met de huurdersorganisatie en bovendien dient er aantoonbaar draagvlak te zijn voor het voorstel bij de huurders. Geen van beiden lijkt hier het geval te zijn. Een eigen onderzoek van de bewonerscommissie leverde juist massale steun voor het behoud van de flat op.

Ik heb de bewoners aangeraden om -met beroep op de Wet op het overleg huurders-verhuurder- een second opinion te laten uitvoeren naar de alternatieven voor sloop: groot onderhoud, hoog niveau renovatie, eventueel in het herbestemmen voor een nieuwe doelgroep (senioren? jongeren?). Verder zou Domesta van Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen geen toestemming moeten krijgen voor tijdelijke verhuur van leegkomende flats, zolang er nog geen plan ligt met draagvlak.

20091211 Hoogeveen-Arend SMALL

Aan het eind van de avond was de strijdbaarheid van de bewoners verdubbeld en waren een aantal aanwezige gemeenteraadsleden flink aan het denken gezet. Met dank aan de SP afdeling Hoogeveen.

UPDATE 14:42
Beluister ook het interview op RTV Drenthe

7 reacties »

 1. [...] was alweer vroeg uit de veren na mijn bezoek aan Hoogeveen de avond ervoor. Om 11 uur vertrekt de klimaatexpress uit Amsterdam voor een rondrit door Nederland, [...]

  Pingback door Weblog Paulus Jansen » Dagboek Kopenhagen — december 14, 2009 @ 1:28 pm

 2. Een flat van die kwaliteit slopen is sowieso kapitaalvernietiging, dus tegen. Ik hoorde u vandaag op radio Drenthe waarin u Domesta paternalistisch gedrag verweet. Helemaal mee eens. Waarom moet trouwens een woningbouwver-eniging christelijk zijn, hebben die huizen christelijke dakpannen? Het was altijd zo bij domesta dat je als je voldoende punten had dan kon je een woning toegewezen krijgen. Je mocht 2 keer weigeren en darna was je de opgespaarde punten kwijt. Dat hebben ze dit jaar veranderd. Nu moet je jezelf opgeven voor een paar clusters woningen en daarbij een datum dat je benaderd mag worden. Het is dus zo dat je b.v. de Arend opgeeft en op die datum wordt je een vrijkomende woning toegewezen die je niet leuk vind omdat de woning b.v. op de hoogste of laagste verdieping ligt. Twee maal weigeren en de derde maal ben je je plaats in de volgorde KWIJT. In het oude systeem zou je pas reageren wanneer de plek je aanstond. Een duidelijke verslechtering t.o.v. het oude, ook al niet perfecte systeen. De algemene bouwvereniging Woonconcept, daar mag je onbeperkt een woning weigeren. Nee, typisch een staaltje van paternalisme en niet meer van deze tijd.

  Reactie door Dick Wassink — december 14, 2009 @ 7:00 pm

 3. [...] De inrichting van keuken, badkamer en toilet is gedateerd, voor zover huurders deze niet zelf vervangen hebben. Het grootste minpunt is de aanwezigheid van een open geiser in de keuken, maar die zou vrij eenvoudig vervangen kunnen worden … Op grond van de Woningwet is Domesta verplicht om over belangrijke besluiten (zoals sloop en renovatie) vooraf overleg te voeren met de huurdersorganisatie en bovendien dient er aantoonbaar draagvlak te zijn voor het voorstel bij de … Ga naar bron [...]

  Pingback door Weblog Paulus Jansen » De Arend vliegt door « Alles over de keuken achterwand — december 20, 2009 @ 11:51 am

 4. [...] 14 december 2009 De Arend vliegt door [...]

  Pingback door Weblog Paulus Jansen » dossier open verbrandingstoestellen — december 24, 2009 @ 12:42 pm

 5. Hoe is het afgelopen met deze flat?

  Reactie door toilet verhuur — april 21, 2010 @ 11:00 am

 6. De sloopplannen werden doorgegeven vijf jaar voor er gesloopt zou worden, er is dus nog alle tijd.
  De bewoners hebben een second opinion aangevraagd. Die is wel toegezegd maar nog niet gekomen. Deze processen duren heel lang.

  Reactie door Bianca de Vos — april 23, 2010 @ 11:19 pm

 7. supposed to take him to day care JulyONPlace the best of a $88.5look on as many as $89 and prospects will flip absent. When you are it accurate which the easy to understand gladness on the bestReese Witherspoon playing the female lead Annette

  Reactie door cheap real jordans — augustus 29, 2014 @ 10:27 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl