Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 10 december 2009, 18.39 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Laat Algemene Rekenkamer Megasubsidie voor Megawindmolenpark toetsen

Vanmiddag vond het afrondend debat plaats over de subsidieregeling voor duurzame energie (SDE) voor 2010. Samen met Kees Vendrik (GL) heb ik een motie ingediend om de Algemene Rekenkamer een second opinion te laten uitvoeren naar de ratio van de 108 miljoen extra subsidie die minister Van der Hoeven wil uitdelen aan het conglomeraat Siemens-Essent-Enercon-50 boeren die een megawindpark willen realiseren in de Noordoostpolder ten Noorden van Urk.

E-126 windturbine
De E-126 van Enercon, die geplaatst wordt in het windmolenpark Noordoostpolder is de grootste windmolen ter wereld.

IK heb een zeer slecht gevoel bij die move van Maria, die tot nu toe vasthield aan de filosofie: één gelijke regeling voor alle windprojecten op land. En uitgerekend het grootste, meest efficiënte windmolenpark in een gebied met perfecte windomstandigheden krijgt dan ruim 100 miljoen extra toegeschoven. Veel details over het project kan je vinden in het artikel Speciale SDE categorieën voor windpark Noordoostpolder op de internetsite van Wind Service Holland.

Ik ben benieuwd of Diederik Samsom en Liesbeth Spies deze blanco cheque mede voor hun rekening durven te nemen. Een second opinion hoeft niet veel tijd te kosten en levert in ieder geval duidelijkheid of deze deal stinkt. De motie komt a.s. dinsdag in stemming.

Lees hier de motie: EZ 20091210 MOT SDE Noordoostpolder

4 reacties »

 1. Mijne heren, Hartelijk dank, eindelijk heb ik een beetje het gevoel dat er ook aan de omwonenden wordt gedacht. Met vriendelijke groet!

  Reactie door Harrie Hageman — december 10, 2009 @ 11:40 pm

 2. Hmmmm. Dit was eerder om te controleren of van der Hoeven niet opeens als grootbankier van toch al zeer machtige bedrijven aan het optreden was. We hebben niet zulke “prettige” ervaringen met grootbankiers in de recente periode, namelijk. Dus extreem goede controle op de legitimiteit van dat plotsklaps uit de goochelhoed getrokken megageld is zonder meer wettelijke plicht, zou je denken…

  Of de Tweede Kamer de motie zal accepteren is nog koffiedik kijken. There is much at stake here, dus niet gek staan te kijken dat er weer eens lekker gekonkelefoesd gaat worden om effekes de andere kant op te kijken en er weer een miljoentje of honderd extra door te laten drukken (tax-payers money, of, als, zoals voorzien, het park flink vertraagd aangelegd gaat worden, kWh gebruikers opslag vanaf 2012?). Voor non-innovatieve grote windturbine joekels die al in Wallonië vele superschone kilowattuurtjes het net op staan te spugen…

  Doet u mij trouwens ook maar zo’n prachtige windturbien in Leiden, beste Paulus, maar dan met realistischer ondersteuning, niks innovatiesubsidie. Laat die windturbine boeren maar hard werken voor het dure geld, en reserveer s.v.p. wat extra voor de meest overtekende optie aller tijden: zonnestroom (gaat weer niks worden in 2010…). Wie weet wil ik er dan ook nog zelf aandeeltjes in gaan kopen, in zo’n reuzenturbien, om de “pijn” bij de bouwers van dat fraais te verzachten…

  (en ja, hij mag bij ons in het Stevenshofpark, ik ben geen nimby. Al denk ik dat het “verkopen” daarvan aan mijn fossiele stroom zuipende mede wijkbewoners ietwat lastig zal gaan worden…)

  In ieder geval dank weer, beste Paulus (en Vendrik), voor deze volkomen terechte motie. Nu nog een rechte rug bij (de rest van) het parlement… Zou de VVD en PVV ditmaal voor stemmen? Zou toch leuk zijn, een veer in jullie tooi.

  Reactie door polderjongen — december 10, 2009 @ 11:57 pm

 3. Inmiddels is Paulus zijn motie afgestemd door de angsthazerige parlementsleden…

  Powerplay en Regentesk door blijven drammen totdat de hoop op enige microscopisch stukje democratie definitief is vervlogen en we niet in een ecodictatuur maar in een neoliberale Big Brotheriaanse heilsstaat verzeild raken waar duurzaam gewoon “aangewezen” wordt en verder de grote mond dichthouden in de eenvormige witte schimmelwijken aan de verplichte (naar Putin-gas toe gerekende) stadsverwarmde wijken van kolen restwarmte????

  Tijd voor een nieuwe Multatuli dacht ik zo…

  Reactie door polderjongen — december 19, 2009 @ 2:07 am

 4. ecommerce website…

  Weblog Paulus Jansen » Laat Algemene Rekenkamer Megasubsidie voor Megawindmolenpark toetsen…

  Trackback door ecommerce website — december 12, 2016 @ 9:32 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl