Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 3 december 2009, 21.32 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Van der Hoeven: subsidie duurzame energie 2009 gaat schoon op

Afgelopen jaar haalde minister Van der Hoeven maar éénderde van haar taakstelling voor de groei van het vermogen aan duurzame energie installaties. Dat was een belabberd resultaat. Gisteren sprak de Kamer met de minister over de realisatie over 2009 en de aanpak voor 2010 en volgende jaren.

zonnepaneel

De belangrijkste discussiepunten bij het debat: de subsidie van één miljard euro die Van der Hoeven wil uitkeren aan de initiatiefnemers van het megawindpark in de Noordoostpolder, ten noorden van Urk; welke technieken moeten nog subsidie krijgen en welke moet je gewoon verplicht stellen; de nieuwe financiering voor de SDE via een opslag op de prijs van grijze stroom.

Van de antwoorden van de minister wordt je niet vrolijk: het wordt ‘visie’ komt niet in haar vocabulaire voor. En helaas krijgt ze daarbij nog steeds steun van haar trouwe schoothondjes Liesbeth Spies en Diederik Samsom. Hoewel beiden -net als ik- vinden dat acuut gestopt moet worden met het uitdelen van subsidie aan de grote elektriciteitsproducenten voor de bijstook van houtsnippers in kolencentrales zijn ze te … om Maria op dit punt het mes op de keel te zetten. Droevige angsthazerij.

Lees hier mijn inbreng bij het debat: EZ 20091202 AO SDE

2 reacties »

 1. Tja, doelstellingen zijn heilig, toch?

  Of was het eerder politiek gezichtsverlies wat het Heilige der Heiligen is? Never ever shall we be ashamed of ourselves? Dan het begrip “duurzaamheid” (meest verkrachte begrip al in de negentiger jaren van de vorige eeuw) verder uithollen geblazen…

  Overigens blijft SenterNovem lekker doorblunderen op de eigen website over duurzame energie. Geen (???) politicus die het merkt, ondergesneeuwd als ze zijn in vuistdikke energiedossiers.

  Niet geheel off-topic: begrijp jij het concept voor die AMvB van de Warmtewet beste Paulus? Ik krijg er een beetje glazige ogen van en rillingen over mijn rug…

  Reactie door polderjongen — december 4, 2009 @ 1:51 am

 2. Beste Paulus,

  Goeie vraag was dat aan de minister over de voortgang van de kostenverlaging van windenergie.
  In Nederland gaat die (onnodig) omhoog ! En bij windpark NOP wordt bijna net zo veel subsidie verspild als met de MEP. Zie de beroerde feiten op:
  http://home.kpn.nl/windsh/009-SDE.html

  Reactie door Jaap Langenbach — december 10, 2009 @ 12:52 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl