Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 19 november 2009, 17.30 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Barendrecht-Bergen-Tennet

Helaas: terwijl ik in de plenaire zaal mijn amendementen over de wet op de huurcommissies verdedigde, debatteerde de commissie Economische Zaken met minister Van der Hoeven over de ondergrondse CO2-opslag in Barendrecht, de ondergrondse gasopslag bij Bergen (NH) en de overname van het Duitse Hoogspanningsnet van E.on/Transpower door TenneT. Gelukkig nam mijn collega Farshad Bashir de honneurs uitstekend waar.

CombinedCombatSystem

Toeval of niet: de afkorting CCS stond aanvankelijk alleen voor een krachtig gameplay system

De conclusie over de bereikte resultaten is negatiever: een krappe kamermeerderheid lijkt het kabinet te steunen in zijn besluit om toestemming te geven voor de ondergrondse CO2-opslag in Barendrecht. SP, VVD, PVV, GroenLinks en SGP zijn daar tegen. De Christenunie, die niet aan het debat deelnam, waarschijnlijk ook. Maar de voorstanders CDA, PvdA en D66 vormen samen nog een kleine meerderheid. De vraag is of deze partijen stand houden als we volgende week een motie indienen om in ieder geval de locatie Barendrecht af te wijzen.

Ook bij de TenneT/Transpower deal lijkt een Kamermeerderheid in te stemmen met het kabinetsbesluit. Wel wil een Kamermeerderheid harde garanties dat de Nederlandse klanten geen cent méér gaan betalen door de overname. Dat lijkt me ook een punt dat nader ingekaderd moet worden.

Het enige onderwerp waarover kamerbrede overeenstemming bestond was de noodzaak van een gasopslag in Bergen (NH). Ook tegen dat project bestaat in de regio de nodige weerstand, maar inmiddels is overtuigend aangetoond dat de gasopslag niet leidt tot extra bodemdaling of een groter risico op aardschokken.

Lees hier onze volledige inbreng bij het debat: EZ 20091119 AO TenneT-Bergen-Barendrecht

9 reacties »

 1. Paulus, bij deze een (enigszins) dissident geluid:

  Je kunt misschien over de plek van de proef steggelen, maar ik neig sterk naar de mening dat Koolstof (CO2) sekwestratie (ofwel “CCS”) nodig zal blijken te zijn in het kader van het energie en milieuvraagstuk (klimaat).

  Ik kan alhier nu een heel verhaal gaan neerzetten, maar dat hoeft niet, omdat ik het al op m’n weblog heb neergezet. Voor de geïnteresseerden geef ik hier de link.

  Zie: Een kleine beschouwing over duurzame energie en CO2

  Verder: Wat betreft de eventuele risico’s bij de CO2 opslag. Die zijn schromelijk overdreven. Ook zijn er – bijvoorbeeld door Professor de Jong uit Utrecht – omjuistheden verspreid.

  Zie: Beste Professor de Jong

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — november 21, 2009 @ 7:30 pm

 2. Ik vrrag mij af , waarom er discussie is over de veiligheid, en waar we het gaan doen.
  Zou de vraag niet moeten zijn :
  Waarom zadelen we de toekomstige generaties op met onze problemen ? Even de CO2 wegmoffelen onder de grond, zodat we fijn verder kunnen gaan met fossiele brandstoffen …

  Is het nu eens geen tijd om vol te gaan voor alternatieve energie bronnen ?
  Zolang we ‘t alternatief noemen, waarschijnlijk niet !

  Ja, Shell, Eon , weet ik wie allemaal, hartstikke positief over deze opslag, maar dat is hun belang op dit moment !

  Waarom geven wij onze kinderen nog meer problemen om op te lossen ? Is de rotzooi van de kerncentrales nog niet genoeg ? Moeten ze ergens in de toekomst ook nog gaan bedenken hoe ze onze CO2 zooi gaan ruimen ???

  Reactie door Lambert — november 24, 2009 @ 2:41 pm

 3. Onder de grond wegstoppen is geen oplossing maar symtoombestrijding. Je blijft toch ook niet eeuwig paracetamol slikken tegen een maagzweer? We zijn met zijn allen goed bezig de laatste tijd. Het bewustzijn dat we iets moeten doen om de aarde te redden is er. Wegstoppen past NIET in dit plaatje en is dom/laf, niet van deze tijd!

  Reactie door josie — december 9, 2009 @ 9:06 am

 4. Daarom is die hele klimaattop een aanfluiting geworden. Met alleen maar roepen dat de CO2 uitstoot verminderd wordt kom je er niet. Er zal toch echt iets in onze wereldeconomie moeten veranderen. En daar hoort Co2 opslag absoluut niet bij inderdaad dom/laf en niet van deze tijd.
  Respect Nature

  Reactie door mirjam van den bos — december 28, 2009 @ 2:56 pm

 5. [...] SP heeft vorig jaar november zich als enige tegen de overname uitgesproken. Nederlandse publieke bedrijven dienen zich verre te houden van dit soort activiteiten. [...]

  Pingback door Weblog Paulus Jansen » Provincies willen geen geld meer lenen aan Tennet — januari 18, 2010 @ 10:58 am

 6. Evert Wesker hierboven maakt een denkfout (in zijn bericht aan Prof de Jong).
  Bij reactie van mineralen met een dichtheid van 3.0-3.3 met CO2 ontstaan mineralen met een dichtheid van 2.2-2.7 (volgens zijn eigen tabel). Dezelfde massa met een kleinere dichtheid betekent echter een groter volume. Ergo: prof de Jong heeft toch gelijk en bestaat er dus kans op bodemstijging bij CO2-injectie.

  Reactie door Barry Groeneveld — februari 18, 2010 @ 2:02 pm

 7. Barry, (nog even een verlate reactie; ik zag dit toevallig staan)

  Dat is niet zo. Kijk maar in m’n excel sheet. Je moet dan ook de dichtheid van de geïnjecteerde CO2 meenemen. En die reageert weg.

  De reactie (bijvoorbeeld):
  CaSiO3 + CO2 –> CaCO3 + SiO2
  geeft een volume daling overall.

  Wel is het zo dat de vaste stoffen een groter volume gaan innemen. Dus het eindresultaat (als de reactie loopt – hoe snel is nog maar de vraag!) is een formatie waarin het porievolume kleiner is geworden. Maar van een overall zwelling is géén sprake.

  Professor de Jong zat hier dus fout.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — maart 29, 2010 @ 8:40 pm

 8. Stop gasopslag in Bergen. Er wordt kwistig met de portemonnee geschud om de partijen gerust te krijgen. De bevolking van Bergen is tegen de gasopslag. En in Petten staat een wankele kernreactor, dat geeft de directeur toe. Van democratische besluitvorming is geen sprake. In de pers is vandaag medegedeeld dat de Provincie akkoord gaat omdat Taqa alle problemen opgelost heeft, lees met geld gestrooid heeft, vroeger heette dat omkopen.

  Reactie door rita koolen — november 17, 2010 @ 9:08 pm

 9. Vicodin without prescription….

  Order vicodin without prescription. Vicodin no prescription. Vicodin without prescription. No prescription vicodin. Vicodin online order no prescription….

  Trackback door Buy vicodin online without a prescription. — december 27, 2010 @ 8:33 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl