Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 13 november 2009, 9.16 uur – paulus
Categorie: Algemeen

Overname Duits hoogspanningsnet oliedom

HoogspanningBergen

Eergisteren werd bekend dat TenneT, de beheerder van de Nederlandse hoogspanningsnetten, de Duitse hoogspanningsnetten van E.on wil overnemen. E.on is het grootste energiebedrijf van Europa. Door deze overname zou TenneT (eigendom van de Nederlandse staat) méér hoogspanningsleidingen in Duitsland dan in Nederland gaan beheren. Ik vind de overname een zeer slecht idee.

Alle voordelen die TenneT opvoert voor de overname zijn langs andere -zuiverder- wegen ook te realiseren. En de overname heeft ook een aantal grote nadelen en risico’s. TenneT moet de komende jaren veel investeren in het Nederlandse hoogspanningsnetwerk. Alleen al de aanleg van een netwerk op zee voor het aansluitend van 6000 MW aan windmolens gaat een paar miljard kosten. De schaarse investeringsruimte wordt nu nog zwaarder belast door de aankoop van het verouderde E.on netwerk.

Dan is de kans groot dat er in Duitsland nog een paar flinke lijken uit de kast komen. E.on heeft flink lopen leuren met zijn netwerk en het gegeven dat er geen Duitse partij in de deal gestapt is had Wouter Bos aan het denken moeten zetten.

Maar het belangrijkste argument is natuurlijk: waarom moet de Nederlandse staat investeren in een Duitse nutsvoorziening? We gaan toch ook geen Belgische autowegen of Franse vliegvelden overnemen? Het is prima als TenneT intensief samenwerkt met de andere netbeheerders in Noordwest-Europa: goed voor de leveringszekerheid en goed voor de efficiency. Maar daar heb je deze overname niet voor nodig.

Op mijn verzoek wordt de overname toegevoegd aan agenda voor een energiedebat met minister Van der Hoeven, volgende week donderdag. Ik had bij dat debat ook minister Bos van Financien willen betrekken, want die is eerstverantwoordelijke voor de overname. Bos verschuilt zich echter achter zijn volle agenda. Tot de kerst zou het niet meer mogelijk zijn om een datum te vinden waarop zowel Van der Hoeven als hij kunnen. Gelooft u het? Wat mij betreft is daar het laatste woord nog niet over gesproken.

2 reacties »

  1. Kijk eens naar Liander, een bedrijf dat zorgt voor het transport van elektriciteit in noord holland. Die hanteren tegenwoordig een flat fee waar tot voor kort nog een koppeling aan het werkelijke verbuik gehanteerd werd. Waarom ? Omdat lokale energieopwekking de toekomst heeft, kijk maar naar de laatste type CV ketels die naast warmte ook stroom opwekken. Een flatfee is de enige mogelijkheid voor Liander om hun cashflow nu en in de toekomst veilig te stellen.

    Wat dat betreft lijken ze een stuk slimmer dan grote broer Tennet omdat ze in Duitsland veel verder zijn met het opwekken van hun eigen, lokale groene energie dan hier. Domme investering in achterhaalde technologie.

    Reactie door motoindo — november 18, 2009 @ 11:59 am

  2. Heu non, c est une e9glise toute neuve, en fait.Elle a e9te9 acheve9e il y a une vingtaine d anne9es, mais elle s e9croule de9je0 Belle je la tuvroe!(Pollution, dans le vent frais du 101? Voyons )La rue, c est une autre histoire . un drame humain et cosmique. Ils ont fait la premie8re moitie9 il y a peu d anne9es et maintenant ils attaquent les derniers me8tres.

    Reactie door Herlin — december 5, 2014 @ 5:23 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl