Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 5 november 2009, 14.44 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, wonen

Van der Laan krabbelt terug van njet tegen nieuwe fusie Ymere

OlifantVandaag kwamen de antwoorden binnen van minister Van der Laan op mijn vragen over het fusieplan -je kan beter zeggen overnameplan- van de corporaties Ymere en Beter Wonen Kennemerland. Uit de antwoorden blijkt dat de minister terugkrabbelt op zijn eerdere uitspraken over schaalvergroting.

Hij schreef op 12 juni aan de Kamer dat woningcorporaties niet vaker dan eens in de vijf jaar moeten fuseren. Op 1 juli voegde hij daar in een debat aan toe dat Ymere –momenteel de grootste corporatie van Nederland- “…. een goede indicatie is van de maximale omvang voor een woningcorporatie.”

Inmiddels vindt Van der Laan dat we zijn uitspraken niet al te letterlijk moeten nemen: “Je kan geen absoluut plafond aangeven waarboven een fusie onacceptabel is.” Klopt, dat vind ik ook. Alleen is mijn constatering dat een schaalgrootte tussen 2.000 en 10.000 woningen in de meeste gevallen leidt tot de beste prestaties en klantvriendelijkheid. 80.000 woningen zit daar al mijlenver boven.

Lees hier de antwoorden op mijn vragen: VH 20091105 ANTW fusie Goed Wonen-Ymere

1 reactie »

  1. Min.vdLaan is in zijn beantwoording van mening, dat er grote corporaties zijn die het verschrikkelijk goed doen en kleine die het beroerd doen, dit suggereert een positief beeld, maar sluit niet uit dat het omgekeerd zou kunnen zijn, maar als een grote corporatie het beroerd doet zijn de gevolgen voor de huurders navenant groot. De “niet primair getalsmatige benadering” van fusies vraagt om vage verhalen over toekomstplannen enzo, die na een fusie via een la in de papiercontainer belanden.
    In de zes jaar die ik nu op IJburg (A’dam) woon hebben we zonder te verhuizen al drie huizbazen gehad, door de opeenvolgende fusies van Zomersbuiten, Woonmij, Ymere.
    Naar mijn idee een vlucht in een onstuitbare groei, ‘n stroomversnelling tot de boel barst.

    Reactie door Ruud van der Kroft — november 12, 2009 @ 11:00 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl