Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 28 oktober 2009, 9.28 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, energie & klimaat

Cramer gaat ervoor. maar waarvoor?

jcramer “Ik ga ervoor!” was de conclusie van Jacqueline Cramer bij haar toespraak voor de jaarlijkse assemblee van de Club van Rome, afgelopen maandag in Amsterdam. De toehoorders vroegen zich echter wanhopig af wáárvoor Cramer eigenlijk gaat.

De minister omarmde in haar speech de conclusies van NASA-wetenschapper James Hansen, die betoogde dat kolencentrales voor 2030 uitgefaseerd moeten worden en dat CO2-afvang en -opslag (CCS) een fata morgana is. Maar Cramer gaf afgelopen twee jaar het groene licht voor vier nieuwe kolencentrales en investeert €120 miljoen belastinggeld in CCS.

Ik vroeg Cramer daarom gistermiddag tijdens het vragenuur wat ze nu eigenlijk precies bedoeld had met haar toespraak. Volgens de minister was dat volkomen duidelijk: Kolen zijn hardstikke slecht voor het klimaat, maar in de overgangsfase hebben we ze hard nodig om de schoorsteen te laten roken. Zo iets.
Na deze verheldering (…) stelde een bataljon kamerleden zich op bij de interruptiemicrofoon voor vervolgvragen, waarna de minister nog ruim een kwartier probeerde om ons te overtuigen met haar bewijs van de kwadratuur van de circel. Ik vrees dat dit niet gelukt is.

Lees hier het stenografisch verslag van mijn debatje met Cramer: 20091027 MV MIL kolencentrales

3 reacties »

 1. Volgens mij is de champagne niet aan te slepen bij de kolenboeren met zo’n miljeuminister.

  Gaan we met zijn allen wel of niet die hoogspanningsnetten betalen voor de export van die fossiele rotzooi, beste Paulus? Ik betaal al 95% aan vastrecht voor al mijn energie/drinkwater kosten (het schamele variabele verbruik inclusief…). Lijkt me inmiddels wel welletjes. Niet het water, maar het schuim staat hier al jaren op de lippen…

  Reactie door polderjongen — oktober 28, 2009 @ 10:42 pm

 2. Ik houd niet van de terminologie van Geert Wilders. Ik zeg dus niet dat Jacqueline knettergek is, maar haar conclusie dat we minder CO2 moeten produceren en kolencentrales moeten bouwen zijn onvertenigbaar.
  Nu ja, tenzij ze onmiddellijk grootscheepse OIF proeven gaat betalen. OIF = Ocean Iron Fertilization biedt perspectieven om binnen twee jaar het CO2 radikaal terug te dringen. Zie Wikipedia “Iron Fertilization.

  Reactie door Ton Postmes — november 30, 2009 @ 10:40 pm

 3. [...] 28 oktober 2009 Cramer gaat ervoor. Maar waarvoor? [...]

  Pingback door Weblog Paulus Jansen » Dossier klimaatconferentie Kopenhagen — december 14, 2009 @ 1:57 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl