Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 19 oktober 2009, 10.35 uur – paulus
Categorie: Algemeen, water

Kamermeerderheid geeft groen licht aan bypass IJssel

Het heeft nauwelijks de media gehaald, maar afgelopen donderdag ging een kamermeerderheid minus de SP akkoord met de aanleg van een bypass van de IJssel ten zuiden van Kampen. Het project is verkocht als noodzakelijke schakel in de verbetering van de waterveiligheid voor de benedenloop van de IJssel, wel die in de toekomst een hogere piekafvoer moet verwerken. In werkelijkheid is de vraag of de overloop wel effectief is. De bypass moet er volgens mij vooral komen omdat hij de legitimatie is voor grootschalige lucratieve projectontwikkeling ten zuiden van Zwolle.

BypassKampen
De schematische opzet van het project, dat een combinatie is van de aanleg van de bypass, de A50, de spoorlijn Zwolle-Lelystad en de bouw van een dure woonwijk ten zuiden van Kampen.

Ik was dit voorjaar twee keer op bezoek in de regio en heb bij die gelegenheid ook gesproken met een aantal deskundigen die me wezen op de ineffectiviteit van een bypass als straks het peil van het IJsselmeer verhoogd zou worden. Dat is een van de adviezen van de commissie Veerman (Deltacommissie). Bij het debat met Huizinga heb ik daarom voorgesteld om de knoop over de aanleg van een bypass door te hakken zodra de hoofdlijnen van het waterveiligheidsbeleid op de lange termijn zijn vastgesteld, dat is rond 2015. In de periode tot 2015 zouden de beschikbare middelen voor waterveiligheid vooral ingezet moeten worden voor lopende projecten en het wegwerken van achterstallig onderhoud van dijken en natte kunstwerken.

Tot mijn verbazing gingen de woordvoerders van CDA, PvdA, VVD en SGP zonder slag of stoot akkoord met de aanleg van de bypass. Het argument dat ze daarvoor gebruikten was: integrale gebiedsontwikkeling. Ook ik heb er niets op tegen om als je tóch een grote klus moet klaren te kijken of deze gecombineerd kan worden met andere nuttige aktiviteiten. Het lijkt me wél logisch om eerst vast te stellen of de bypass wel een bijdrage levert aan de verbetering van de waterveiligheid. Nu dit niet gebeurt laden de voorstanders de verdenking op zich een dubbele agenda te hebben.

Meer lezen?
Zie dossier Nationaal waterplan/Deltacommisie

1 reactie »

  1. Beste lezers,

    Dit wordt een zwarte bladzijde in de Kamper geschiedenis. Heel erg jammer dat zoveel ondeskundige mensen (politici) zo’n onoordeelkundig besluit genomen hebben…..dit is een schande die men in Kampen moet betalen. Misleiding ten top !

    Albert Corporaal.

    Reactie door albert corporaal — oktober 20, 2009 @ 12:36 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl