Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 8 oktober 2009, 11.51 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, wetgeving

debat kernenergiewet

Afgelopen week debatteerde de Kamer met de ministers Cramer en Van der Hoeven over de wijziging van de Kernenergiewet. Boven de discussie over de wet hing natuurlijk de aanvraag voor de bouw van een tweede kerncentrale bij Borssele die Delta/EPZ over anderhalf jaar wil indienen.

kerncentrale
Binnenkort ook (weer) in Nederland?

Lees hier mijn inbreng: MIL 20091001 TOE 30429 1eT SP

UPDATE 19-10
De amendementen die ik bij het debat over de kernenergiewet heb ingediend zijn op 13-10 in stemming gebracht. Het amendement over de voorhangprocedure -dat geeft de Kamer het laatste woord over alle lagere regelgeving onder de Kernenergiewet- is aangenomen. Mooi, want de Kernenergiewet is een raamwet, die heel veel zaken overliet aan “Onze minister”. Door het amendement moet “Onze minister” altijd vooraf toestemming hebben van de Kamer voor een Algemene Maatregel van Bestuur van kracht wordt.
Mijn amendementen over het publieke eigendom van kerncentrales en het laatste woord aan de Kamer over een vergunning voor een nieuwe kerncentrale haalden het niet.

Meer over dit onderwerp in het dossier kernenergie

2 reacties »

 1. Beste Paulus,
  Met een conventionele kerncentrale, ben ik ook niet blij, alleen al gezien het afval. Zou het niet mogelijk zijn te investeren in onderzoek naar kernfusiecentrales? Bij kernfusie komt maar heel weinig radioaktief afval. Het is schoon en veilig en een onuitputtelijke bron van energie. Als alles door wind en zonnenergie opgelost zou kunnen worden zou dit natuurlijk prachtig zijn, ik weet alleen niet of dat in Nederland wel een haalbare kaart is. Misschien dat een kernfusie centrale wel een haalbare kaart is.
  Met vriendelijke groet,
  Jan Averink

  Reactie door Jan Averink — oktober 12, 2009 @ 6:20 pm

 2. Beste Jan Averink, er wórdt ook onderzoek gedaan naar kernfusie. Maar omdat dit heel veel geld kost, wordt dit in internationaal verband gedaan (Europa, Japan, VS, Rusland enz. samen). Er wordt nu gewerkt aan de reactor ITER in Frankrijk, die in 2018 in bedrijf zou moeten komen en als eerste kernfusiereactor meer energie zou moeten opleveren dan erin gaat. Voorlopig wordt ervan uitgegaan dat het nog wel decennia zal duren voor kernfusie op grotere schaal toegepast kan worden (als ooit).

  Zie voor een beknopt overzicht en verdere links http://nl.wikipedia.org/wiki/Kernfusie

  Reactie door Bram van Reemst — januari 19, 2010 @ 2:28 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl