Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 3 oktober 2009, 8.52 uur – paulus
Categorie: op pad, wonen

slopen of renoveren

Vanmorgen stond ik samen met leden van de SP afdeling Rheden op het Van Kolplein in Velp, midden in een prachtig tuinwijkje gebouwd in de jaren twintig. Eigenaar woningcorporatie Vivare twijfelt tussen sloop en renovatie. Wat vinden de bewoners ervan?

20091003 Velp-VanKolplein-1

De SP hield voor de zomer al een enquete, waaruit bleek dat veel bewoners hechten aan hun buurtje en hun redelijk betaalbare huis(je) met grote tuin. Hoewel: betaalbaar? Nog geen 60 m2 woonoppervlak voor €445/maand is behoorlijk prijzig, zeker als je weet dat de huizen vijftig jaar geleden een huur van zes gulden per week deden.

20091003 Velp-VanKolplein-2

Toch zijn er ook huurders die liever willen dat de zaak plat gaat. Bijvoorbeeld omdat ze het huis te klein vinden. Ook zijn er veel ouderen die bang zijn dat ze bij brand niet op tijd naar buiten kunnen komen: de CV-ketel hangt op de overloop en bij brand beneden kan je alleen via de dakgoot wegkomen.

Ik denk dat je in dit soort gevallen best rekening kan houden met beide soorten wensen. Bijvoorbeeld door alleen het slechtste deel van de wijk te slopen en daar wat grotere woningen en seniorenwoningen terug te bouwen. De rest van de wijk zou een isolatie-/opknapbeurt moeten krijgen, waarna de vrijkomende woningen voortaan toegewezen worden aan een- en tweepersoons huishoudens. Dat is beter dan de woningen proberen te vergroten: aan- en opbouwen zijn relatief duur, bij dat soort verbouwingen gaat vaak ook het karakter van de woning verloren.

20091003 Velp-VanKolplein-3

De bewoners die vanmorgen bij de SP-stand langskwamen waren skeptisch over de bedoelingen van Vivare: veel van hen denken dat de beslissing om te slopen al gevallen is. Ik denk dat ze zich vergissen, al was het maar omdat veel corporaties hun sloopplannen uitstellen wegens geldgebrek. Daarom liggen er nu juist mogelijkheden om met een alternatief te komen dat betaalbaar(der) is en uitgaat van behoud.

2 reacties »

  1. Renoveren, je sloopt niet alleen huizen, maar een gemeenschap, probeer eens niet te rekenen, denk eens aan starters, die moeten in Zaanstad 7 jaar wachten op een betaalbaar huis, ze gaan weg, dat moet niet kunnen, ze zijn nodig voor werk in de regio, word eens wakker, alles word gesloopt, op langer termijn gaan we het effect door krijgen en dan is het te laat, er zijn te veel mensen die op een kantoorstoel zitten en geen weet hebben van de wat er werkelijk speelt, denk alleen maar aan geld en je word arm, hebben we het nu nog niet door? ik mijn eigen en me zelf gaat niet werken, nergens.

    Ron.

    Reactie door Ron Visser — oktober 11, 2009 @ 10:39 am

  2. Ik heb in de Hermanhijermansstraat gewoond en wel op no 14 later op 16 bij die boom ik krijg nu tranen dit doet mij goed moet zo blijfen zo het nu is ik woon in Apeldoorn maar ik mis Velp wel winkels van Zinnemers en Klaassen.
    mijn moeder was van Egberts ik hoop dat deze huizen blijfen staan is er geen wijkkrant met fotos van toen ik woon Waterlei 244 7325GLApeldoorn groeten.

    Reactie door P Harms — april 4, 2014 @ 12:48 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl